Luciaövning

Om mindre än en timma ska jag befinna mig hemma hos Daniel på ambassaden. Anledningen till detta är att det idag är dags för det första tillfället att öva inför luciafirandet som går av stapeln den 14 december. Med anledning av att utbudet av svenskar här i stan är minst sagt begränsat har alla svenskspråkiga på ambassaden mer eller mindre tvingats till att vara med i luciatåget. Vi har fått ut en liten lista på vad vi ska sjunga och det blir de gamla vanliga sångerna så det ska förhoppningsvis inte vara så svårt att lära sig.

Undrar egentligen hur många luciatåg jag har varit med i? Jag vet i alla fall att senast jag var lucia var nån gång under dagis. Den som är lite insatt i det här med luciautnämningar kan då genast räkna ut att jag aldrig har blivit vald till lucia. På dagis fick nämligen alla som ville vara lucia var det. Under låg-och mellanstadiet var det där med att bli vald till lucia en ganska stor grej bland tjjerna i klassen och det började redan i november spekuleras i vem som skulle kunna tänkas bli lucia just det året. Diskussionerna gick vilda på rasterna om lucia skulle vara ljus eller mörkhårig, om hon borde kunna sjunga solo eller om det räckte med att hon läsa en dikt, om det borde vara en lång tjej eller en kort, hur långt hår hon borde ha..osv. Ja, ni fattar poängen...det var med andra ord ett himla liv om det där med valet av lucia. Det slutatde allt som oftast med att åtmindstonde en tjej blev gråtfärdig efter att valet offentliggjorts.

Jag är väldigt glad att den där hesten har lagt sig. Det hade ju kunnat bli en väldigt obehaglig situation här på ambassaden med tanke på att jag inte har blivit tillfrågad att vara lucia. Ella har inte heler blivit tillfrågad och som tur är verkar det inte som om hon har tagit det så hårt heller.

Man kanske skulle ta och öva lite innan det är dags att traska iväg...

Natten går tunga fjät runt gård och stuva....


1:a advent

Igår firade vi (som de flesta svenskar gissar jag) första advent och bjöd över mackarna på glögg, pepparkakor och lussebullar. Till allt detta envisades vi med att konstant spela julmusik under hela tiden de var här (från kl 17-22). Både lussebullarna och pepparkakorna var en hit och det visade sig att de har något som liknar glögg här också. Som pricken på i:et delade vi ut julkalendrarna som Oskar hade med sig och gav dem stränga förmaningar om hur dessa skulle användas, bara en lucka per dag och inte börjar förrän den 1:a december. 





 

För alla fotbollsfantaster kan jag medela att vi självklart hade på fotbollen i bakgrunden och såg Zlatans mål. Jag fick även bekräftat att det var resultaten på allsvenskan som jag hörde på radion för några veckor sen. Att betta på sportresultat är tydligen en ganska stor grej och man kan även betta på elitserien nu, man kanske skulle satsa en liten söant på HV i deras nästa match?

Kram kram, hoppas ni hade en mysig första advent!


Haloterapi

Jag har precis kommit hem efter att ha tillbringat 40 minuter i ett saltrum. Japp, ni läste rätt..jag har suttit i en gungstol i ett mörklagt rum som var täckt från golv till tak i salt, högtalarna spred avslappnande musik och under hela tiden sprutades saltdam in i rummet.

En kvinna på ambassaden hade varit där igår och när hon berättade om det blev jag och Ella nyfikna och bestämde oss för att prova. Kliniken låg på andra våningen i ett hyreshus och från början trodde vi att vi hade kommit fel men efter att ha gått upp i den slitna trappuppgången hittade vi rätt. När vi hade kommit in fick vi
varsitt glas vatten (det var tydligen viktigt att dricka innan behandlingen) och efter det fick vi ett hårskydd och sen var det bara att gå in och sätta sig i saltrummet. Jag blev väldigt avslappnad men tyckte att de killade lite i halsen. Efteråt såg man lite av saltet på kroppen och kvinnan som jobabde där sa att man helst inte skulle duscha samma dag som behandlingen så att saltet fick tid att tränga in i kroppen.

Saltterapi, eller haloterapi som det också heter, ska vara både stimulerande, rengörande och läkande och är bra för både hud och andningsvägar. Saltet dödar tydligen bakterier.

Jag kollade lite på nätet om det och det finns ett ställe i Stockholm som erbjuder behandlingen, de tar strax över 200 kr för 40 minuters saltterapi. Jag betalade 500 denar vilket motsvarar ungefär 85 kr. Ett fynd om ni frågar mig. Jag vet inte om jag kan påstå att jag känner någon skillnad efter behandlingen förutom att jag blev ganska seg. jag inbillar mig dock att jag har blivit renad från diverse baciller.


Bajram

Idag är det ännu en muslimsk helgdag och idag firas Bajram: jag har inte riktigt förstått vad det är för helgdag men jag vet att det var bajram för några veckor sen och den idag är den lilla bajram. Hur som helst så innebär detta att alla muslimer är lediga idag (igen). Jag är dock inte muslim utan får snällt gå till jobbet. Någon som vet hur lång tid det skulle ta att konvertera? 

I natt har jag vaknat en massa gånger av att jag legat och frysit och det är inge vidare ska jag be att få tala om. Det börjar bli riktigt kallt här på kvällar och nätter och igår såg vi till och med frost på marken när vi gick till ambassaden. Vårt värmesystem i lägenheten är lite si så där och det är svårt att få upp värmen, trots att man skruvar upp elementen på max blir de bara ljumna. I eftermiddag ska jag leta upp ett extra täcke så att jag är förberedd till i natt, jag tänker då inte ligga och frysa igen.

Kramar

Emelie: Ella verkar fortfarande inte övertygad men om det får dig att spinga upp och ner i trapporna som en tok kanske det kan vara värt det =P

Pappa: Haha, ja, det här med kommuner... Det där med jultåg till Kalmar lät väldigt mysigt. Här verkar det inte ha någon julmarknad alls så jag bli nog utan det i år. Å andra sidan har jag fint höstväder så jag ska nog inte klaga.


Torsdag

Mötet med vice miljöministern idag gick bra. Jag och min handledare satt där i lite mer än en timma och pratade miljö och handlingsstrategier. Miljödepartementet har sina lokaler i ett högt hus som tidigare ägdes av ett TV-bolag. Nu verkar det vara lite allt möjligt i huset byggnaden är i stort behov av renovering. Det hänger sladdar från väggarna och står bråta lite här och där. Uppe på tionde våningen där miljödepartementet håller till fanns lite oväntat en stor graffitmålning. Tavlan föreställde jorden och solen och den elaka solen höll på att bränna lilla jorden genom att lysa igenom ett förstoringsglas (så där man gjorde med myror när man var lite). Ja, temat var ju helt rätt och målningen var snygg. Någon av er som har sett en 2X2 meter stor graffitimålning på en svensk myndighet?

Det här med uppsatsarbetet går för tillfället sådär. Jag har börjat att skissa på en ide men har svårt att knyta ihop ambassaden och kurslitteraturen. Böckerna handlar om hur man på olika sätt kan se på offentligverksamhet och i stort sett alla exempel är från kommunal verksamhet. En del av det som står i böckerna funkar på ambassadens arbete men mycket tycker jag inte riktigt går att jämföra. Min praktikplats är ju visserligen en del av den offentliga verksamheten, dock är den en del av UD samtidigt som den är en egen myndighet, den ska föra Sveriges talan samtidigt som den ska agera som EU:s ordförande och föra unionens talan. Allt detta i ett land där den politiska dialogen är bristfällig och korruptionen blomstrar. Förutsättningarna för ambassadens arbete jämfört med en kommun i mellansverige är iaf enligt mig ine direkt snarlika. Jaja, det är ju trots allt någar veckor kvar tills rapporten ska lämnas in så det löser sig säkert. Jag känner på mig att jag som vanligt kommer bli sittande över jul och nyår. Kanske lika bra det så man slipper vara "arbetslös" =)

Kram och hej!

 


Svenskbesök

Sovit gott allesammans? Jag gick och la mig ganska tidigt igår och det var riktigt skönt. NU har jag precis ätit frukost och snart är det dags att gå till ambassaden. Solen skiner återigen från en klarblå himmel och jag är väldigt nöjd med det höstväder vi har haft än så länge. Håll tummaran att det håller i sig ett par veckor till.

Idag ska jag och min handledare träffa en kvinna på miljödepartementet för att ta reda på vilken position Makedonien har inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Egnetligen vet vi väl hur det står... men de kanske har ändrat sig =)

I eftermiddagen kommer Carl Bildt till Makedonien på ett liten blixtvisit. Han ska träffa premiärministern och antagligen prata lite namnfråga och sen tidigt i morgon fredag åker han vidare. Den karln reser minsann en hel del må jag säga. Den närmaste veckan ska han förutom att åka hit även hinna med Ryssland, Kina och Grekland. Det blir många timmar på flygplan, hoppas han har ett tetris eller något annat med sig så han kan roa sig lite.

Vad ska ni hitta på idag?

Kram kram


Chokladsug

Bilderna är tagna i Thessanoliki när jag och Ella var där tidigare i höstas.

Hmm, en limpa chokladtårta någon?




Ett administrativt Tjernobyl

Ja, det var precis så chefen uttryckte det när han berättade för mig och Ella att ambassaden tyvärr inte kunde anställa oss till våren.

Eftersom alla inte vet hela storyn drar jag den lite kort så ni hänger med. Ambassaden i Skopje har för tillfället lite problem med personal. Vår handledare slutar efter nyår och än så länge finns det ingen efterträdare till honom. Utöver detta måste tre av de andra anställda ta ut en massa semseter så med andra ord kommer det att bli väldigt ont om folk till våren. Med anledning av detta frågade jag ch Ella för en tid sen om den fanns någon möjlighet för oss att stanna kvar. Tyvärr gick nu inte detta, dels på grund av att UD har anställningsstopp och att för att det som chefen uttryckte det skulle bli ett administrativt Tjernobyl att försöka anställa oss som lokalanställda. Så nu kan jag inte skjuta upp det här med jobbsökandet mer antar jag =)

Blazo kom förbi på lunchen med sin vespa och vi var ute och åkte en sväng i det fina vädret, det har avrit strålande sol och ca 15 grader här idag. Vi åkte upp bland det fina husen på berget (svenska residenset ligger bland annat där) och sen åkte vi ner mot floden och in i parken en sväng. Blazo hade dessutom tagit med sig lunch så vi satt ute i solen och åt. Precis vad jag behövde efter chefens lilla samtal.

Nu ska jag ta mig en stor tallrik soppa och åter börja kolla efter jobb.

Kram kram

Morgonmusik

Jag tycker att vi börjar dagen med en glad sång. Emelie hade lagt ut den här på sin blogg och jag var bara tvungen att visa den för er med.



Hoppas ni får en bra dag!

Kram kram

Dementi

I ett tidigare inlägg skrev jag att steppassen på Alexandar Palace var nästan som hemma. Jag vill nu ta tillbaka detta och be så mycket om ursäkt om jag vilselett någon. Steppassen på Alexander Palace är inte alls nästan som hemma...de är urtråkiga. Jag har varit på ett pass nu ikväll och jag fick verkligen stålsätta mig för att orka vara med på hela passet. Inte för att det var fysiskt jobbigt utan för att klara den mentala utmaning det visade sig vara att köra hela passet. Tråkigare timme får man ju leta efter!



Både jag och Ella har märkt att kläderna börjar sitta lite tajtare de senaste veckorna. Det här med att sitta hela dagarna och inte kunna träna som man vill är ingen bra kombination om man vill kunna knäppa byxorna =)

Det kanske är lika bra att det bara är fyra veckor kvar av praktiken nu så vi inte blir ännu större.

Kram kram

Frukost som en kung

Igår hade jag att välja på sju olika sorters ostar, sex sorters skinka, rostbiff, ägg i olika former (kokt, omelett, äggröra) fem olika sorters müsli, juicer (äpple, tomat och färskpressad apelsinjuice) bröd av olika varianter, korvar, bacon, massor av färsk frukt, kakor, croissanter, kaffe och te m.m, m.m... Ja, ni förstår poängen antar jag, hotellfrukosten i helgen har bjudit på det mesta.

Idag har jag ätit havregrynsgröt med mjölk och en kopp te och jag måste säga att jag är väldigt nöjd med det med. Jag är verkligen en frukostmänniska och om jag bara fick välja ett mål på hela dagen så blir det absolut frukost. Havregrynsgröten börjar komma upp i müsliklass nu och jag längtar till frukosten varje morgon =)

Kram på er och glöm inte att frukosten är dagens viktigaste mål!

Mavrovo och Galicnik

Jag tänkte att jag skulle lägga upp några av bilderna vi tog förra söndagen då Jag, Ella, Lasse, Ivo och Blazo åkte till nationalparken Mavrovo och den lilla byn Galicnik. Bilder gör tyvärr aldrig naturen rättvis men jag hoppas att ni ska få en liten förståelse av hur det ser ut här.



















Galicnik är en liten by med en massa gulliga hus.




Grabbarna på ljugarbänken








Som sagt, jag är helt betagen i landskapet här!

Lobbyhäng

Eftersom det inte finns trådlöst internet på hotelrummet har jag och Ella tagit med våra datorer ner till lobbyn. Idag har vi vandrat runt lite i Tirana och tagit kort. Vi har letat efter lite roliga affärer men det visade sig vara svårare än vi trodde så någon shopping har det inte blivit, lika bra det med tanke på min ekonomi. Vi hann dessutom med det historiksa museet och en promenad i de gamla kommunistkvarteren. Vi hittade en bra bokaffär med en massa engelska böcker om Balkans historia, jag vill ha allihop och lägga mig i sängen och bara läsa, läsa och läsa. Tyvärr har jag antagligen redan för mycket packning så jag vågar inte köpa på mig böcker. Risken finns ju att jag inte får med dem hem sen och det hade varit väldigt irriterande.



Före detta kommunistledaren Enver Hoxhas hus. Han var styrde i Albanien från 1944 fram till sin död 1985. Under hans tid utvecklades Albaninen till en polisstat och omkring 5000 människor beräknas ha mördats under hans tid.




Statyn nedan föreställer Skanderberg, en av Albanien största frihetshjältar. Han var befälhavare under kriget mot Osmanska riket i början av 1400-talet och har efter detta upphöjts till nationalhjält.



Undrar om Fuglesang pluggat någon kurs här






Det kommer fler bilder lite senare, orkar inte lägga upp fler nu =)

Kram kram

P.S. Ja, det har varit ca 20 grader varmt idag med och vi satt ute i solen och fikade =) Ingen jacka här inte! D.S



Väggmålningar

Vi var ute och gick en liten runda på stan och såg dessa vackra hus.






Inspektionen avklarad

Hej hej!

Jag har precis jobbat färdigt för idag och nu sitter jag på hotellrummet och väntar på att Ella ska komma tillbaka. Bilresan till Alabanien tog sin lilla tid igår och vi var inte framme på hotellet förrän kl 20. Dagen idag började med en smaskig hotellfrukost och efter det bagav jag och Åsa oss iväg för att inspektera honörkonsulatet. Konsuln här i Tirana heter Ilir och jobbar egentligen för Atlas Copco men sköter de konsulära frågorna fyra timmar i veckan. Åsa gick igenom en checklista med honom över saker ett konsulat måste ha  och sen bjöd han på lite frukt. Det visade sig att han hade en dotter som pluggad ei Gränna, tänka sig =)

Efter mötet på konsulatet åkte vi bort till sektionskansliet och där väntade fika. Daniel och Ella var där när vi kom så vi hann med att säga hej till dem innan de åkte till konsulatet för sitt möte med Ilir. Efter att vi hade fikat lite och pratat lite med chefen på sektionskansliet tyckte Åsa att jag hade jobbat klart för dagen så då vandrade jag tillbaka till hotellet.

Jag måste berätta om vädret här, det är ca 20 grader och solen skiner. Me like!

Vi bor på ett av de finare hotellen mitt inne i stan och en av våra granar råkar vara premiärministern. I eftermiddag har det största oppositionspartiet planerat en stor demonstration utanför hans hus och troligtvis kommer de att spärra av halva stan. Demonstrationsledarna har begärt tillstånd för demonstrationen i tre dagar så det kan nog bli en hel del folk här utanför i kväll.

Vårt rum =)


Utsikt från vårt rum. Gatan utanför kommer spärras av kl 16 och antagligen kommer det att vara fullt med folk här ikväll.


Det är en sån skillnad på Tirana och Skopje och det känns som om man har kommit till värsta storstan. Nu kom Ella så nu ska vi gå och kolla in stan.

Kram kram

Albanien nästa

God morgon!

Nu tror jag att jag är färdigpackad för min lilla helgutflykt. Då jag inte har så många småväskor (en för att vara exakt) hamnade en del av sakerna i plastpåsar...very fancy! Jaja, vi åker ju bil dit så det bara att släng ner i bagaget och sen in med det på hotellet. Vi jobbar fram till 12 idag och efter det bär det av mot Albanien. Bilresan ska tydligen ta mellan 5-8 timmar, allt beroende på trafik och väder. Det är lite roligt det där med tidsangivelserna...hemma hade man knappast nöjts sig med att någon sa att de kommer om 5 eller 8 timmar =)

Jag tar med mig datorn så jag komemr att uppdatera lite i Albanien med, kameran är också nerpackad så ni kommer dessutom att få se lite av Tirana.

Ulrika: Gumman då, det där lät ju inge vidare måste jag säga =) Vi har blivit tillsagda att vi ska få vaccin, antagligen nästa vecka eller veckan efter det. Vi får väl se...

Sanna: Alldeles riktigt, spenat är ju urnyttigt =)

Kram och hej på er!

Lunch ute

Dagen på ambassaden har förflytit lugnt och jag har pysslat med det vanliga, nyhetsläsning, renskrivning av mötesanteckningar och lite plugg. På lunchen mötte vi upp Blazo och passade på att äta en riktig Balkanfavorit - burek och yoghurt. Det blev lunch ute i dubbel bemärkelse efter som vi dessutom satt ute i solen. Hur många av er har gjort det idag den 18 november, ätit lunch ute i solen?



Burek består av filodeg och sen kan man välja på en massa olika fyllningar, jag valde spenat och ost. Till detta dricker man en lite sur drickyoghurt, ungefär som filmjölk. Det är väldigt gott och väldigt flottigt =) Precis som snabbmat ska vara, inte sant.

Eftermiddagens aktiviteter består i att ta mig bort till Alexandar Palace och träna och sen packa inför resan till Tirana i morgon.

Tack för alla tips om jobb, det är verkligen jättesnällt av er! Ska ta tag i att söka lite i helgen tänkte jag.

Kram kram


Tjuvtittat

Som ni vet så ligger det en lite fina restaurang nedanför vår balkong och som den tjuvtittare jag är så sneglar jag ner på den lite då och då. Än så länge har mitt tjuvtittande inte gett så mycket, jag har bara sett ett par munkar. Men igår när jag höll på att borsta tänderna var det några höjdare där. Jag brukar aldrig stå kvar i badrummet och borsta tänderna utan vandrar runt lite i lägenheten. Igår kväll när jag gick runt med min tandborste fastnade jag framför balkongen och tittade och då fick jag se cheferna för OSSE kom ut från restaurangen. Så nu vet jag var de höll hus igår kväll =) Som ni ser så händer det väldigt myckte spännande här på Petar Pop Arsov nummer 23.

Jag ska ha en ganska lugn dag på jobbet hade jag tänkt mig. Ska skriva rent mina mötesanteckningar från igår och skicka runt, jobba lite med uppsatsen och välja ut en bra bok som jag kan läsa.

Vad ska ni hitta på?

Kram kram


Leverans från IKEA

Igår var Lasse och en från ambassaden i Thessanoliki för att handla lite gott till vårt luciafirande och till ambassadens jullunch. Anledningen till att de åkte ändå till Grekland för att handla mat är enkel. I Thessanoliki finns nämligen ett IKEA-varuhus och där säljer de förutom möbler även svenska godsaker. Förutom julkorv, kaviar och sill fick de även med sig strax över 140 flaskor glögg och ett antal burkar pepparkakor.

Jag och Ella bad dem att köpa med lite till oss också och nu står det två flaskor glögg och en burk kakor här hemma och väntar på att det ska bli advent. Jag är sjukt sugen på att slänga mig över kakorna redan nu men har lovat Ella att hålla mig, så det är väl bäst att jag gör. Tur att det är tjep runt burken så det syns om man öppnar den annars hade jag redan varit och nallat =)



Nu ska teet drickas upp och tänderna borstas sen är det dags att gå och lägga sig för fröken Karlsson.

Kram och god natt



Jag lever..

...och hemlängtan gick över =) Inser nu att jag inte har skrivit något här sedan i lördags och idag är det ju redan tisdag.

I söndags åkte vi på utflykt med grabbarna och återigen blev jag trollbunden av detta fina landskap. Vem hade kunnat ana att Makedonien skulle vara så vackert, inte jag iaf =) Ni som har facebook har kanske sett bilderna och jag ska lägga upp några här på bloggen sen när jag får dem på datornså fort jag får dem på min dator ska jag lägga upp några av dem här med. Ivo lovade att lägga över dem på ett usb-minne så jag och Ella kunde spara dem på våra datorer också.

Måndagen på praktiken flöt på lugnt och det hände väl egentligen inget speciellt förutom att jag blev paniktrött på eftermiddagen och kämpade mig igenom de sista två timmarna med nöd och näppe. Med tanke på paniktröttheten blev det inte så mycket aktiviteter på kvällen och det slutade med att jag låg i sängen och läste tills det var dags att sova. Enda problemet med detta är att jag läste ut den sista boken om de engelska kungahuset så nu är jag utan bok. Jag har dock sett att det finns en bokhylla på ambassaden med skönlitteratur så i morgon ska jag kolla igenom den och se om det finns något roligt.

Jag lyckades självklart ha sönder mina strumpbyxor idag med...på väg in till ett möte på EU kommissionen. En stor reva med maskor från låret ner till under knäet fick jag till, not so fancy. Jaja, mötet gick bra iaf och nästa gång kanske jag ska fundera på att ha byxor, eller ett extra par strumpbyxor i väskan kanske.

Nu ska jag pallra mig iväg till Alexandar palace och träna lite. jag köpte ju kort där och det gäller för två dagar i veckan och nu är jag så snäl att jag tvingar mig dit bara för att hinna gå båda gångerna. Vi åker till Tirana på torsdag så jag har bara idag och i morgon på mig att träna denna veckan. Suck och stön...=)

Kram så länge




Sökes; en mojäng

Efter långpromenaden i det fina vädret och samtalet med syster gick jag hem och damsög..haha..något måste man ju sysselsätta sig med. Eftermiddagen har jag tillbringat framför datorn men jag har inte fått så mycket gjort som jag hade hoppats på men det är ju en ledig dag i morgon också så då gör jag väl ett nytt försök. Nu ikväll har jag och Ella kollat på film, det blev Juno. Den var bra så den tycker jag att ni ska se =)

Annars har dagen kännts ganska lång och jag har gått och funderat fram och tillbaka utan att egentligen komma fram till något. Vet inte ens om jag ville komma fram till något, ibland är det bara skönt att grubla lite. Bara för att liksom. Jag har även haft lite hemlängtan idag, något som jag i stort sett aldrig har när jag är iväg. Men idag kom det och det har hängt i mer eller mindre hela dagen. Det gör i och för sig inte så mycket, jag vet att det antagligen kommer att vara borta imorgon när jag vaknar. Det skulle vara bra att ha en sån där mojäng som man kunde stråla hit folk med...eller stråla hem mig med. Hade jag haft en sån hade jag använt den idag.

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa lite om prinsar och prinsessor i 1600-talets England och hoppas på att hemlängtan är borta i morgon när jag vaknar.

Sov gott!

Kram kram



Underbart väder

Idag är det undervart höstväder här i Skopje. Solen lyser från en klarblå himmel och det är ca 10 grader. Jag var ute och gick en lite promenad innan och passade på att ta lite bilder.

Detta är dock inte en bild från idag men den låg kvar i kameran sen innan så jag tänkte att jag lika gärna kunde lägga ut den. Detta är Makedoniens parlament




Jag gick genom parken och sen utmed floden en bit. Det var fler än jag som hade uppmärksammat det fina vädret och det var fullt med folk ute och gick.










Jag pratade med syster en liten stund under promenaden och hon sa att det var grått och duggregn i Jönköping. Hur har ni andra det?

Dags för lunch!

Kram kram

Trädets dag

I dag är det en officiell helgdag i Makedonien vilket betyder att alla officiella institutioner (utan den svenska ambassaden) samt flera affärer håller stängt. Anledningen till helgdagen är att regeringen har bestämt att det idag ska firas Trädets dag. 7,5 miljoner frön ska planteras under dagen, 32 kommuner deltar i aktionen och det kommer att planteras på ett 120-tal platser runt om i hela landet. Det kommer dessutom att anordnas gratis transporter för folk som vill vara med och plantera. 

Tanken med att fira trädets dag föddes efter att kraftiga skogsbränder härjat i Makedonien 2007 och idag är det tredje gången som en trädplanteringsdag annordnas. Fem miljoner träd planterades i mars i år och hösten 2008 planterades sex miljoner träd.

Enligt mig är det en väldig massa träd som ska planteras men det finns säkert folk som tycker att det är roligt. Makedonien består ju trots allt bara av cirka 2 miljoner invånare och jag gissar att alla inte har gått man ur huse för att plantera träd idag... så det lär ju bli en del att göra för dem som faktiskt ställer upp. Jag hoppas de hinner klart innan det blir för mörkt.

Mackarna berättade att Trädets dag brukar följas av en lite mer inofficiell "gräva upp och sälja träden vidare-dag". Med tanke på detta kanske det ör bra att de planterar så många träd, chansen är ju större att några får stå kvar.



Helgen har börjat

Jag kan börja med att berätta att min plan för dagen gick i lås. Klockan 13.24 marscherade jag och Ella ut från ambassaden och styrde stegen mot frukt- och grönsaksmarknaden. Efter vårt besök på marknaden gick vi hem och kollade på ett avsnitt av desperate housewifes...perfekt sätt att börja helgen med!

Trots att jag slutade tidigt har dagen känts ganska lång och arbetsmoralen har inte varit på topp kan jag erkänna. Jag har försökt att läsa lite i min kursbok och när inte det gick försökte jag att läsa lite nyheter och slutligen att röjja undan på mitt alltid lika stökiga skrivbord. Av någon anledning har jag inte kunnat koncentrera mig idag, jag vet inte riktigt vad det beror på...kanske det fina vädret och att det är fredag.

Det var en av mackedonierna som stod för fikat idag och det bjöds på två olika sorters bakverk. Det ena var ett avlångt lite saltade bröd och det andra var bröd i bröd, till detta serverades drickyoghurt. Yoghurten påminde lite om filmjölk men var mycket tunnare så att man kunde dricka den. Det här med bröd i bröd har vi hört talas om innan men aldrig smakat och jag måste säga att jag tycker att det är en det är en lite märklig ide. Tänk er ett korvbröd som ni sedan lägger en bit smördeg i....

Just nu håller jag på att laga lit mat som vi kan ha med oss till lunch nästa vecka. Tanken är att det ska bli någon sorts mousaka och fyllda paprikor. I kväll ska jag försöka komma iväg till Alexander Palace och gå på step och efter träningen tror jag att jag och Ella ska kolla på film. Med andra ord så så kommer jag troligtvis ha en fortsatt trevlig dag här i Skopje.

Malin; Vad hemskt det där med tåget...eller självmordet rättare sagt. Skönt att din kompis kom fram till slut. Låter som att ni kommer få en väldigt bra helg med både middag och vinprovning!

Massa kramar till er alla!


Köttbullar, brunsås och potatis

Igår bjöd vi Ivo och Blazo på middag. Självklart ville vi bjuda på något svenskt och det slutade med att de fick köttbullar, potatis och brunsås. Tyvärr har vi inte hittat någon lingonsylt här nere men det verkade som att grabbarna gillade det i alla fall. Vi började också kolla på en mackedonisk film, "svart katt vit katt" (eller om det är i den andra ordningen). Den verkarde ganska rolig men vi kom igång med filmen så sent så vi såg aldrig klart den. Det får nog bli ett projekt till helgen känner jag på mig.

Idag är en kort dag och jag tänkte dessutom kolla med min handledare om jag får gå lite tidigare. Vi slutar vid kl 14 och min tanke är att jag ska strunta i att ta ut lunchrast vid 12 och istället gå hem 13.30. Vi får se om detta går igenom. Anledningen till att jag vill göra så är enkel, vi har inga matlådor till idag och jag har ingen lust att köpa mat ute. Smålänning som man är tänkte jag äta sen när jag kommer hem istället. Mitt upplägg för dagen är att äta mig mätt fredagsfikat så jag står mig fram till jag slutar =)

Jag kan dessutom rapportera att det fina vädret har kommit tillbaka och redan nu skiner solen från en blå himmel. Det här ser lovande ut för helgen.

Vad hittar ni på idag?

Kram kram


Stolt ägare av nytt paraply

På lunchen igår smet jag oh Ella ut på stan en snabbis för att leta paraplyer. Det tog lite tid men vi lyckades hitta varsitt till slut. Så nu kan det få regna precis hur mycket det vill. Självklart har vädret vänt och nu är det blå himmel och det ser ut att bli en riktigt fin dag idag. Fast egentligen vill jag ju hellre ha det så än en massa regn så jag klagar inte. Jag får se det som att jag nu helt enkelt är förbered på alla sorters väder..just bring it on!

Idag väntar alltså klimatpanel och jag ska se om jag kan lura med mig Ella dit också. Det är dessutom dags att betala månadens räkningar och jag ska äntligen hämta ut mitt nya körkort som kom till ambassaden igår. Räkningarna här betalas den 15 varje månad och inte i slutet som hemma och för att betala dem måste man gå till posten. Lite som vi hade det förr, innan man kunde betala allt via internet, hur smidigt är inte det!

Vad hittar ni på idag?

Kram kram

Färdigminglat för idag

Jag har precis kommit hem från den polska mottagningen och snart väntar en stor kopp te och ett avsnitt av Desperate Housewife. Livet kunde vara sämre. Mottagingen var väl...ehm...som alla andra mottagningar. Den polske ambassadören höll ett tal, först på polska och sen på engelska, sen bjöds det på buffe och tårta. Till skillnad från vissa andra länders firande lyckades polackerna få in lite polskt på mottagningen. Runt om i salen hade de hängt en massa fotografier som visade bilder från polsk historia. Det flesta av bilderna visade månniskor under kommunisttiden och tiden då Solidaritet började ta fart. I ett hörn av lokalen satt även två tjejer och spelade stycken från Chopin.

Dagen på kontoret har gått bra och jag fick tillbaka första delen på min miljörapport av min handledare och har suttit och fixat lite med den. Imorgon tänkte jag plugga lite och vid 11 ska jag på en paneldebatt om klimat på EU delegationen. Jag springer där nästan varje vecka känns det som, borde kanske be om en egen stol som står och väntar på mig där =)

Sanna och Maria: Ja, det där med jobbsökandet är minsann inte det lättaste..eller roligaste. Men, jaja...skam den som ger sig. Hur går det för er? Sanna; jobbar du fortfarande lite på TB? Kram kram

Polens nationaldag

För att ni inte ska missa det passar jag på att påminna om att det idag är Polens självständighetsdag. Jag vet inte riktigt hur man bäst firar denna stora dag men ni kommer säkert på någotSjälv ska jag på en mottagning ikväll som Polska ambassaden anordnar. De har dagen till ära valt att hålla festen i ett gammalt kommunistbygge som idag tjänar som hotell.

Annars väntar som sagt inköp av paraply under dagen och förhoppningsvis hinner jag plugga lite till på praktiken.



Grattis Polen!


Utan paraply

Idag åkte Oskar hem, och förutom att ta med sig lite av mina sommarkläder lyckades han även åka hem till Sverige med mitt paparply. Jag glömde det hemma idag på morgonen och bad honom ta med det när vi skulle ses för att äta lunch. Självklart glömde jag bort att be om det innan han hoppade i taxin. Tror bestämt att mitt lilla blå paraply landar i Sverige ungefär nu (ca 19.30). Med tanke på hur vädret har varit de senaste dagarna blir det nog en lten shoppingrunda imorgon. Jag vill inte vara utan paraply i det här vädret.

Annars har dagen varit bra och jag har faktiskt suttit coh pluggat en hel del. Har adrig läst så mycket av mina "egna" grejer på jobbet innan så det kändes väldigt skönt att få lite gjort. Jag har nu börjat på den svarta boken (den lite roligare enligt Maria =) och håller med om tt den går lite lättare att läsa än den färgglada jag höll på med innan. Vi har även fått besked om att ambassaden kommer få hir vaccin någon gång under veckorna 48-49. Jag hoppas UD:s planering håller så jag hinner få mig en liten spruta innan jag åker hem.

Nu ska jag äta lite kvällsmat och se om ams.se har lagt ut mitt drömjobb än. Eller man kanske skulle skaffa sig en sån där jobbcoach...Aftonbladet skriver en del om dem har jag sett. De verkar ju toppen, man kan ju bli båda healad och hypnotiserad.

Kram kram

God morgon!

Vädret är lika grått och blött idag som det var igår. Det känns lite som att dagen själv inte har vaknat än, förhoppningsvis spricker det upp framåt dagen. Igår var en ganska lugn dag på kontoret, jag var iväg på OSCE-möte och sen satt jag inne och skrev resten av dagen. Vi passade på att gå ut och äta lunch med Oskar också och det tänkte vi göra idag med. Det ni, lunch ute två dagar i rad. De andra på kontoret kommer tro att något är fel nu när vi inte har med våra matlådor idag heller.

Trots att det regnade lite tog jag mig bort till Alexandar Palace och gick på ett steppass. Det här passet var inte lika kul som det i fredags men det var ju åtminstonde ett steppass så jag är nöjd. Jag köpte ett kort som ger mig rätt att träna två gånger i veckan, kändes som att det fick räcka. Man kan ju faktiskt roa sig med annat än att gå fram och tillbaka till det där hotellet.

Igår fick vi dessutom reda på en rolig grej. Jag och Ella ska få följa med två fram ambassaden till Tirana i Albanien nästa vecka. Vi åker på torsdag eftermiddag och kommer tillbaka på söndagen. Resan kommer vara i tjänsten och ska följa med för att assistera vid inspektionen av honörskonsulatet där. Låter väl fint va?

Dags att ta på sig klackarna och trippa till kontoret.

Ha en bra dag allihop!

Kram kram


Matka

Hej hej!
Nu är jag hemma från praktiken igen och tänkte att jag skulle lägga upp de utlovade bilderna från söndagens lilla utflyckt.






Gruppen är samlad, Oskar, Ivo, Ella och Blazo




Vi passade på att titta in i en kyrka från 1400-talet också. Du hade gillat dem mamma =)








Det blommar fortfarande här....den 7 november!!









Efter vår vandring åt vi makedonisk lunch/middag på en restaurang uppe i bergen.



Tjusigt va? Jag blev i alla fall imponerad av den vackra naturen, Makedonien blir bara vackrare och vackrare.


Trevlig helg

Jag vet att det är måndag och att det därför kanske inte passar sig att skriva trevlig helg. Rubriken är dock inte en hälsning till er utan en beskrivning av min helg som varit, jag har haft en trevlig helg =)

Som jag skrev så var vi ute och åt middag i fredags, lördagen tillbringade jag tillsammans med min kära lärobok och jag har nu äntligen läst ut den första. Ser fram emot att börja på bok nummer två senare idag. Maria har ju dessutom hälsat att den andra boken ska vara lite roligare...hmm.

Igår åkte jag, Ella, Oskar, Ivo och Blazo till Lake Matka. Området ligger ungefär en halvtimme från stan och det var verkligen hur vackert som helst!

Ni får en bild nu så kommer det fler sen i eftermiddag när jag kommer hem. Blir lite som en cliffhanger...Efter att ha läst mer rutinerade bloggare (E) har jag lärt ig att det är så man ska göra =)



Hoppas ni får en bra dag! Jag ska gå på OSCE-möte, skriva på min miljörapport och hinna med och luncha med Oskar och Ivo.

Kram kram


Tillslut kom jag iväg

Igår blev det alltså av, jag kom efter lite suckande iväg till Alexandar Palace och provade ett av deras steppass. Är väldigt nöjd att jag kom iväg med tanke på att passet var mellan 18.30 och 19.30 på en fredag.

Deras fitness centre (ja, allt med träning här kallas fitness centre) ligger i hotellets källare och det var väldigt fina lokaler. Det första jag fick göra när jag kom var att anmäla mig samt betala träningsavgiften till en äldre dam som satt vid receptionen. Min första tanke var hon som skulle leda passet. Dock visade sig denna tanke som tur vara fel och istället var det en kvinna i 30-års åldern som ställde sig framme vid spegeln. Jag gjorde som de andra och ställde fram en liten låda (ja, det var en låda - byggd i trä!) och hoppas på det bästa. Passet visade sig vara ungefär som hemma, alltså med en riktig korregrafi och bra musik. Gissa om jag var lycklig när jag gick därifrån. Dem kan ju om dem bara vill de där mackarna!

Nu återstår bara att bestämma mig om jag ska köpa kort där med eller bara gå någon gång. De har två olika varianter på kort man kan köpa, antingen får man träna två gånger i veckan eller tre. Jag tränar ju egentligen mycket hellre där men det som talar emot det är promenaden fram och tillbaka samt att jag faktiskt redan har ett gymkort. Ska fundera över helgen så får jag se hur jag gör sen.

När jag kom hem blev det en snabb dusch innan Ivo och Maggie hämtade upp mig, Ella och Oskar. Vi åkte till en mysig makedonisk restaurang och beställde in traditionell mat med lokalt öl. Efter ett tag kom Lasse och Blazo förbi och vi blev kvar på restaurangen ända tills den stängde kl ett. De andra valde att gå vidare efteråt men jag bestämde mig för att gå hem. Min hals krånglar lite fortfarande och jag behöver plugga idag så det kändes som ett väldigt vuxet beslut =)

Pappa: Haha, ja det är frågan om det är bra eller dåligt att du inte har fått några biverkningar. Men har du (o)tur så kanske de kommer idag istället. Kul att höra om gymnasieskolorna och stort grattis =)

Toni: Nä, det ser inte ut att vara restaurangen vid vår lägenhet. Det har varit ganska lugn där och vi väntar fortfarande på att Gruevski ska komma förbi =)

Kram kram



Vimmelbild

När vi var ute förra fredagen blev vi fotade av en vimmelfotograf...



Är vi inte fina jag, Blazo, Ella och Alexander...


Som julafton

Hittills har det varit en väldigt bra dag, kvartsamtalet på förmiddagen gick bra och både jag och Ella fick höra att vi gör ett bra jobb. Fredagsfikat bestod av en smaskig äppelkaka och jag fick mig en trevlig pratstund med praktikanten på EU Info Centre när jag var där och lyssnade på klimatseminariet. För en liten stund sedan kom Oskar och han var gullig och hade med sig presenter till oss...



December månad är räddad! Nu har vi också julkalendrar med choklad i. Vi fick dessutom några extra så att vi kan ge bort till mackarna här.

Med orden "vilken 26 åring skulle inte bli glad för en barbie-kalender" överlämnade Oskar denna till mig. Jag undrar vad han fick för intryck av mig egentligen när han var här förra gången =)



Förutom att den innehåller choklad fick man även med ett vackert fjärlissmycke (se det övre högra hörnet) och på baksidan finns två ögonmasker man kan trycka ut ur kartongen. Perfekt, då behöver jag och Ella inte slåss om dem.

Oskar hade även med sig lite gott till Lasse





När Oskar plockade fram ölen han hade med sig sken Ella upp som en sol =)



Kram och hej så länge!

Finbesök idag

Japp, idag kommer som sagt Oskar hit igen. Om allt går som det ska så landar han på Skopje flygplats (som de för övrigt döpt till Alexander Airport bara för att reta grekerna) omrking halv tre. 

Idag ska både jag och Ella ha "kvartsamtal" med vår handledare och prata lite om hur vi upplevt praktiken och hur vi vill ha det framöver. Efter kvartsamtalet är det dags för det efterlängtatde fredagsfikat, undrar vad som bjuds idag =)

Från 12 och fram till jag slutar ska jag vara på EU Info Centre och lyssna på föreläsningar om klimat (det vet ni ju i och för sig redan)

Känns som om jag skrivit samma sak i bloggen hela veckan, börjar ni bli uttråkade? Hmm..vad ska jag berätta mer för er tro. Jo, vi tvättade igår, 60 gradig mörktvätt. Vi äter havregrynsgröt till frukost nästan varje dag och till det dricker jag te och Ella kaffe. Idag lyxade Ella till det med att skiva ner banan i gröten, jag nöjde mig med linfrön och mjölk. 

Jag har för övrigt startat ett litet projekt på vår balkong där jag försöker mata småfåglar.



tallriken har stått där ute i över en vecka men det verkar inte som om småfåglarna fattat är det är till dem. Funderar på om fåglarna här bara är dumma eller om det är så att de är väldigt kräsna. Det makedoniska fåglarna kanske inte äter havregryn? Visst brukar det vara havregryn med i sånna där blandningar med fågelmat som man köper hemma? Eller är jag ute och cyklar nu kanske. Tallriken får hur som helst stå kvar ett tag till så får vi se vad som händer.

Passade på att ta ett kort till på balkongen, så här ser det ut idag



Som ni ser så har det regnat lite och löven har börjat trilla av träden.

Nu är det dags att gå!

Kram kram

Höll ni verkligen tummaran?

Jag undrar jag om ni följde min uppmaning om att hålla tummarna för att mötet med chefen inte skulle dra ut på tiden... Någon av er måste ha fuskat för vi kom inte därifrån förrän kl17. Efter jobbet gick jag raka vägen hem och sen till gymmet, inte var dag det händer vill jag lova. I morgon har de där det passet på Alexander Palace igen så jag kanske, kanske, kanske...kommer iväg på det. Men dte är ju trots allt fredag kväll plus att vi får besök av Oskar igen. Så det känns ganska osäkert ändå I must say =). Men passen går ju nästa vecka med så det är ju ingen panik.

Ja, Oskar kommer alltså på besök för andra gången och stannar till tisdag trro jag nästa vecka. Killen gillade verkligen Makedonien och det är jag glad för för han är en bra pojk =) Sk abli kul att ha honom på besök igen.

Tiden på kontoret har jag tillbringat med att skriva lite på min miljörapport men nu kommer jag nog inte så mycket längre på den. Behöver få fram mer info och förhoppningsvis får jag det imorgon. Då är det nämligen dags att gå til EU Info Centre igen och lyssna på mer klimatprat. tror iof att det komme rvara mer intressant i morgon än vad det var med alla barnen i onsdags. Jag vet att en representant från miljödepartementet ska tala så jag får se om jag kan haffa henne och fråga henne lite saker, eller kanske boka in ett litet möte =)

Nu ska jag hoppa ini duschen och sen är det dags för kvällsmat. Ikväll blir det min nya favoriträtt, youhurt, banan, valnötter och honung: Mums!

Kul att höra om alla snörapporter. Är väldigt glad för att det inte har kommit någon här och hoppas att det dröjer.

Kram kram


Tack syster!

Jag var precis inne och läste dikten du skrev, tack älskade syster! Saknar dig med!

Vad spännande med flytt och vad skönt att det inte är så långt du behöver kånka grejer. När du har kommit på plats vill jag se massa bilder på nya lägenheten. Väntar med spänning på ditt mail med...=) P.S vad gör du uppe klocken 2.30 på natten...=). D.S

Pappa; Det kunde jag ju gissat att Solberga och Nässjö hade fått snö...ni är väl alltid först (och sista av med) snön varje år =) Hoppas vaccineringen går bra så du kan gå på hockeyn.

Massa kramar

Solen skiner

Ojoj...solen skiner nu på morgonen. Det var ett par dagar sen det hände sist och det ser riktigt skönt ut. Tyvärr ska jag ju tillbringa hela dagen vid datorn men får väl sitta och titta ut med jämna mellanrum.

Igår blev en riktig slappardag och ag fastnade vid datorn när jag kom hem. Tanken var ju att jag skulle gå bort till hotellet och testa ett av deras pass men icke. kanske blir av på fredag istället...den som lever får se.

Idag händer nog inte mycket roligt på jobbet, jag ska ksriva mijlörapport och sen har vi ett extra svenskmöte kl 16. Håll tummarna att det inte drar ut på tiden för mycket. Känner iof på mig att jag inte kommer komma ifrån ambassaden till klockan 16.30 idag.

Vad hittar ni på idag? Såg att atfonbladet varnade om snö, någon mer än Malin Stockholm som fått snö än?

Kram kram


Heldag på kontoret

God morgon!

Ja, jag hoppas faktikst att jag får ha en heldag inne på mitt och Ellas lilla kontor idag. Anledningarna till att jag gärna slipper springa iväg på några möten eller liknande idag är flera. För det första så har jag mer än tillräckligt att göra med min miljörapport jag ska skriva, igår fick jag dessutom reda på att jag ska skriva något slags underlag till ambassadören om klimatfrågor som han kan använda vid en paneldiskussion han ska vara med på nästa vecka. För det andra är vädret inte alls särsklit lockande, grått och kallt. För det tredje är det premiär för mina nya skor idag och jag känner på mig att jag kommer ha fullt upp med att bara ta mig till och från jobbet i dem. Så håll tummarna för att jag inte behöver klampa iväg på något idag =)

Förutom arbetet med miljörapporten väntar gemensamt morgonmöte med norrbaggarna idag. Vi har det den första onsdagen i månaden och går igenom gemensamma frågor...så som läckande vattenkranar och annat =) Efter det ska vi ha ytterliggare ett svenskmöte eftersom vi inte hann med allt under morgonmötet igår.

Vad hittar ni på idag? Har ni fått någon snö hmma än?

Kram kram

Klamp klamp

Så låter det i vår lägenhet just nu och det är inte någon irriterande grannes fel. Den som för detta oväsen är ingen mindre än jag själv. En fullt berättigad fråga är ju varför i allsin dar jag för sånt oväsen. Saken är den att jag idag, efer mycket om och men, gjort ett litet inköp på stan. Vad tror ni att det kan vara?








Nyfikna??




Alldeles riktigt. Annelie har köpt ett par skor....



De här ska jag knata omrking i framöver är det tänkt så nu blir det till att lära sig att gå snyggt i klackar. De kanske inte ser så höga ut på bild (och de kasnke de inte är heller) men för en som är ovan (läs mig) kommer det nog bli en liten utmaning. För säkerhets skull mätte jag klackarna och de mellan 7 och 8 cm höga. Jag kan ju dessutom berätta att den här höjden på klackar är bland det lägsta som finns här i Skopje, de vanliga klackarna är minst 10-15 cm höga.

Nu ska jag ta av mig skorna för idag, har haft dem på hela kvällen, och krypa ner i sängen och läsa lite.

Godnatt och sov gott!

Kram kram

Fel på visitkortet

Jag har sprungit fram och tillbaka mellan ambassaden och EU-delegationen hela dagen, i konstant regn! Dagen började med svenskmöte på ambassaden och då mötet drog ut på tiden fick jag och min handledare springa till EU-delegationen, där han skulle hålla i dagens andra möte. För att spara lite tid sprang vi mot röd gubbe och självklart såg en uppmärksam poliskonstapel detta. Polisen började blåsa i sin visselpipa och ropa efter oss och vi var tvugna att stanna och lyssna på hans gormande på makedoniska. Vi lyckade förklara att vi inte förstod makedoniska och då bad han om våra id-kort istället. Utlänningar är enligt lag skyldiga att kunan legitimera sig här. Jag har inte hunnit få mitt nya id-kort från ambassaden (mitt blev stulen tillsammans med plånboken i Thessaoliki) och min handledare hade glömt sitt på kontoret så ingen av oss kunde legitimera oss. Det enda vi hade med oss var våra visitkort så vi viftade lite med dem och efter ett tag lät polisen motvilligt oss springa vidare. Efter mötet traskade vi tillbaka i regnet och efter en timma var det återigen dags för mig att bege mig mot EU-delegationen. Denna gång för att tillsammans med ett 60-tal 13 åringar lyssna på en föreläsning om klimatförändringar. Jag förstod självklart inte ett ord av det som sas eftersom hela föreläsningen var på makedoniska. Som tur var visade det sig att delegationen också hade en praktikant (Igor) och han hade bott halva sitt liv i England. Igor var snäll och översatte en massa och var även snäll och lovade att maila material till mig. När jag kom tillbaka till ambassaden igen (efter att ha gått i ännu mer regn) hade Igor redan mailat lite olika länkar, det visade sig även att han försökt att ringa kontorsnummret som står på mitt visitkort för att fråga ambassaden något. Istället för att komma till svenska ambassaden hade någon på ett byggföretag svarat... Jag provade själv att ringa "mitt" kontorsnummer utan att någon svarade. Helt klart är ialla fall att ett av nummren på mitt visitkort inte går till min telefon på kontoret. Jaja..mobilnr stämer ju i alla fall =) Dagens, eller kanske till coh med veckans, bästa händelse var att en av våra skrivbordslådor var full av minitoblerone när jag kom tillbaka från delegationen. En av de anställda på ambassaden var i Turkiet över helgen och hade passat på att köpa extra choklad på flygplatsen som han bjöd på, me like! Hoppas ni har haft bättre väder hemma än vad vi har haft här idag. Nämnde jag att det har regnat hela dagen ?!? Malin: Glad och höra att du skötte dig och lyssnade på kloka annelie =) Vi får prata snart igen,m vill höra hur det har gått. Kram kram

Bättre

Halsen kändes mycket bättre idag när jag vaknade, bara lite tjock - inget ont, så idag blir det nog en liten vända till gymmet efter jobbet. Det där med pass får nog vänta till på onsdag istället eftersom det pass de har idag börjar först vid 20.30. Skulle jag gå på det skulle jag inte vara hemme igen förrän tidigast 22 eftersom det tar ca 30 min att gå enkel väg till Alexandar Palace. Så jag väntar nog till på onsdag istället när steppasset är kl 18.30, känns som en bättre tid.

Jag tror jag berättade förra veckan att jag har fått i uppdrag att skriva en miljörapport för ambassaden. Tanken är att jag ska redogöra för miljöläget i MK och efter det analysera deras position inför klimatförhandlingarna i Köpenhamn senare i år. För att få lite info till det här ska jag idag och i morgon eftermiddag gå på seminarier om klimatförändringar. Seminariet idag riktar sig dock till en lite yngre åldersgrupp så vi får väl se hur givande det är. =) De som är inbjudna att delta är mellan 13 och 14 år och barnen ska bland annat få göra plancher. Jag misstänker att inget av det som sägs idag kommer att vara på engelska och att de inte har bemödat sig med att skaffa tolkar, så jag får väl sitta där och titta lite.

Angående svininfluensan så får vi lite rapporter om läget här med då och då. I måndags förra veckan hade 44 fall bekräftats i MK. Jag vet att det är sagt att UD ska skicka vaccin till ambassaden men jag har inte hört om när det ska komma. Vore ju bra om man kunde bli vaccinerade genom ambassaden så har man det gjort.

Mamma: Kul att höra om vad som händer på byggfronten hemma =) Ska bli spännande att se hur det blir i Jönköping sen när det är klart.

Kram kram

Kallt

Ja, idag har det varit riktigt kallt här i Skopje. Hösten verkar ha bestämt sig för att stanna och det verkar som om det kanske till och med kan bli vinter här med snart. Dagen på ambassaden har varit helt ok, möte med OSCE på morgonen och sen har jag suttit med lite fix av olika slag. Vår handledare slutade tidgare idag, gick redan vid tre, och när de andra märkte det skickade de hem oss en halvtimme tidigare också. Nice!

Jag gick en runda på stan i förhoppningen om att hitta ett par varmare skor...dock utan resultat. De skor jag hittar som jag tycker om är på tok för dyra för min studentekonomi och nu har jag letat skor så länge att ingenting är bra längre. Hmm...jag vill helt enkelt inte köpa skor. Eller jag vil ha ett par, måste ha ett par...men jag orkar inte köpa några...orkar inte bestämma mig för vilka jag ska köpa. Ja, ni hör ju...ingen ordning alls på mig. Dessutom tror jag att Ella dränker mig snart om jag inte tar tag i och köper ett par snart.

Det blev ingen aerobic idag pga halsen. Vågar inte riktigt gå dit ifall jag blir värre. Har ingen lust att bli sjuk nu igen. På fredag kommer dessutom Oskar hit igen så då kan jag ju inte va sjuk =)

Nu ska jag surfa in på ams.se... Önska mig lycka till =)

Kram kram


Halsont

Den lilla svullnaden i halsen som jag kände av igår kväll har under natten utvecklats och idag på morgonen hade jag jätteont. Så tyiskt, jag som verkligen ville gå och testa det där stepasset på Alexandar Palace. Antar att det får vänta lite nu.

Istället för att träna efter jobbet ska jag föröska gå och köpa mig ett par skor. Jag använder fortfarande mina pumps och det börjar bli väldigt kallt om fötterna måste jag säga. Jag har varit och kollat efter skor en massa gången men hittar aldrig några jag vill ha, trots att det finns tusentals att välja på här. Jag har bara tänkt att gå en liten stund på stan och hittar jag inget jag gillar så köper jag banne likadana som Ella har köpt.

Vad ska ni hitta på idag?

Kram kram


1 november

Oj vad tiden går fort när man har roligt =) Jag har lite svårt att förstå att det redan är den 1 november. Det betyder att det är mindre än två månader till det är dags för mig att sätta mig på planet hem igen. Hittills har jag trivs jättebra här, visst det har varit några perioder när det har varit mycket och jag kännt mig stressad men det har gått bra. Detta är mycket tack vare min fantstiska sambo, vad skulle jag göra utan henne. Det kommer verkligen att kännas konsigt att åka hem och inte längre bo ihop med Ella. Hon har verkligen blivit en väldigt bra vän och jag vill ha henne nära i fortsättningen med. Jag har allvarliga planer på att knocka henne på flygplatsen och ta med henne hem till pappa. Hon är ju inte så stor så hon får plats i min resväska så det kanske kan gå vägen.

Jag hade sedan innan bestämt mig för att plugga idag och det har jag faktiskt gjort, vilket känns väldigt bra. Kanske inte lika mycket som jag hade velat men så känns det alltid tycker jag med pluggandet. Att man alltid kunde ha pluggat lite mer. Efter att ha läst ett tag bestämde jag mig för att gå en promenad och rensa huvudet lite. Vädret här har varit fantastiskt hela dagen och solen har lyst från en klarblå himmel. Visserligen var det kallt men den höga luften, solen och alla vackra löv gjorde promenaden väldigt skön ändå. Jag gick nere vid floden idag igen eftersom det är det enda stället jag känner till som inte är trafikerat. Eftersom det var så fint väder gick jag lite längre än vanligt och jag var inte hemma igen först efter två timmar. Jag hade tänkt att jag skulle ha tag lite kort under promenaden men jag glömde bort det. Jag gick och funderade på en massa saker fram och tillbaka och hade musik i lurarna och när jag kom hem så var kameran lika tom som när jag gick. Får väl helt enkelt gå en promnad till en annan dag och göra ett nytt försök då.

När jag kom hem gick jag och Ella och handlade och när vi kom hem lagade jag mat. Det blev en kålpudding och massa auberginrullar, likadana som jag gjorde förra veckan. Kålpuddingen blev väl ok men jag saknar lingonsylten. En annan sak som jag saknar grymt mycket här nere (förutom familj och vänner såklart) är bra gympapass. Trodde nog inte att jag skulle sakna det så mycket men här nere har jag fått någon dille på att jag måste hitta ett bra steppass. Det har verkligen visat sig vara lättare sagt än gjort. Under min promenad idag gick jag förbi Alexandar Palace, det stora hotellet som den turkiska mottagningen var på förra veckan. De har tydligen pass där och det lilla jag såg av gymmet såg väldigt bra ut. Återstår dock att se hur passen är. Jag tog iaf med mig ett papper med schemat på och i morgon hade jag tänkt ta mig dit och prova ett av passen. På schemat står att de ska ha step aerobic i morgon klockan 18.30 så håll tummarna att det är bra...eller ok iaf.

Nu ska jag lägga mig i sängen och läsa lite i min vanliga bok. Känner att jag börjar bli lite öm i halsen igen så jag tänkte se till att komma i säng tidigt.

Hoppas ni har haft en bra helg allesammans!

Massa kramar



RSS 2.0