Jordbävningen 1963

För ett tag sedan skrev min pappa och frågade om man ser några spår av den kraftiga jordbävningen som drabbade Jag tänkte att jag skulle svara på det nu =) Jag misstänker att alla som läser bloggen kanske inte vet så mycket om jordbävningen så därför ska jag berätta lite kort om den. Luta er tillbaka så börjar vi;

Tidigt på morgonen den 26 juli 1963 skakades Skopje av en kraftig jordbävning och skalvet uppmättes till 6,9 på Richtersskalan. Skalvet varade i ca 20 sekunder och resulterade i att omkring 80% av staden ödelades. Strax över 1000 människor miste livet, mellan 3000-4000 personer skadades och mellan 120 000 och 200 000 människor blev hemlösa.

Det som tydligast påminner om jordbävningen idag är klockan på den gamla järnvägsstationen mitt i stan. Klockan sägs ha stannat när jordbävningen startade och visarna pekar än idag på samma tid, 05.17. Den gamla järnvägsstationen är nu ett museum och där finns en utställning om Skopje och stadens historia.

Förutom klockan på järnvägsstationen finns det inte många minne kvar i staden efter skalvet. Det som skvallrar om att det har ägt rum är istället avsaknaden av gamla byggnader. Skopje består idag till storsta delen av mer eller mindre fula kommunistbyggen och här och var blandas den grå betongen med moderna hus med stora glasfasader.

Jag har fortfarande inte varit på museet men har tänkt att ta mig dit någon dag och titta på utställningen. Det skulle vara kul att se lite bilder på hur staden såg ut innan skalvet och jag tror att Skopje hade varit en mycket vackrare och mysigare stad om inte skalvet inträffat.


Zigenarmarkand och lunch i gamla stan

Det blev en rejäl utgång igår trots allt och jag kom hem först vid 6 på morgonen. Kvällen började med att jag, Ella och Blago mötte upp några av hans vänner på en bar. Måste säga att barerna och cafeerna här är väldigt snygga, alla har jättesnygg inredning och ingen av dem är den andre lik. Vid ett-tiden stängde baren och då bestämde vi oss för att gå vidare till ett dansställe, Spektrum. Jag har tidigare gnällt över att alla ställen vi gått till envisas med att ha coverband men igår överbevisade mackarna mig och visade att de faktiskt har bra dansställen här med.

Mackarna vi hänger med verkar känna i princip hela stan och de hejjar på i stort sett alla man möter. Självklart kände Blago även dem som jobbade på Spektrum så vi fick smita före i kön, och tur var det för kön var riktigt lång. Inne på Spektrum var det hur mycket folk som helst och de spelade en massa bra musik och jag, Blago och hans lillasyster dansade ett bra tag innan vi bestämde oss för att dra vidare till nästa ställe. Nästa stopp för kvällen blev Midnight, en klubb som ligger under det stora köpcentret i stan. Blago kände naturligtvis även ägarana till den här klubben så det var återigen bara att traska raka vägen in. Tidigare under kvällen hade de haft ett serbiskt rockband som spelade på Midnight och när vi kom, runt 4.30, var efterfesten i full gång. Förutom oss var även chefen för mackarnas underrättelsetjänst på plats så nu vet jag hur han ser ut. =)

Strax efter tolv idag mötte jag och Ella upp Lasse för att åka till zigenarmarkanden. Både Ivo och Blago vägrade att följa med och hävdade att vi med all säkerhet skulle bli rånade om vi åkte dit. Men allt gick bra och jag tycker bara att det var kul att gå omkring på markanden. Det var precis som vilken stor markand som helst, en massa "märkeskläder", väskor, skor och en uppsjö av saker man absolut inte vill ha med sig hem. På grund av att vi blivit varnade för den stora rånrisken vågade jag inte ha med mig kameran vilket var lite synd. På vägen ut till marknaden fick man verkligen se vilken skillnad det är mellan de olika delarna av staden och hur hemska förhållanden romerna tvingas leva under. Vi åkte förbi några bostadsomrpden som i stort sett bara bestod av skjul. Överblivna bräder och plåtbitar hade satts samman till något som skulle föreställa ett hem. Skilladen mellan de olika folkgrupperna här i Makedonien är verkligen stor och idag blev det verkligen tydligt hur illa det är. Samtidigt som jag blir illa berörd av att se det så tror jag ändå att det är väldigt nyttigt, man tvingas tänka några varv till vilket aldrig är fel.

Efter att vi gått runt på markanden ett tag tog vi en taxi tillbaka in till stan igen och hoppade av vid basaren i gamla stan. Jag och Ella passade på att handla på oss en massa billiga grönsaker och efter det gick vi alla tre till en liten restaurang och åt en sen lunch.

Resten av kvällen blir nog ganska lugn, jag hade tänkt att jag skulle ge mig på att steka upp lite av vitkålen vi köpta. Tanken är nämligen att jag ska försöka mig på att göra kålpudding i helgen. Det blir nog bara stekning av kålen idag dock för vi har ingen köttfärs hemma och jag tror varken jag eller Ella orkar gå och handla.

Vad hittar ni på hemma? Halloweenfest?

Kram kram


Fredagsfika

Hej hej!
Äntligen helg och det ska invigas med en fiak på stan i höstsolen. Jag gick och handlade lite efter jobbet och när jag kom hem var Ella i full färd med att städa. Som den duktiga sambo jag är så hjälpte jag självklart till och nu är det så fint så hemma hos oss.

Vi har precis ätit lite  yougurt, nötter och honung (mmm) och nu ska vi möta upp Ivo för en fika. Håll tummarna att solen orkar vara framme ett tag till så att vi kan sitta ute på någon uteservering. Det har varit sol lite till och från idag så med andra ord har vi en väldigt fin höstdag här i Skopje.

Dags att kila.
Kram och hej


I give you Mr Kostovski

Idag var vi och lyssnade på ännu en konferens om Makedonien och framstegsrapporten och vad som borde göras härnäst. Själva konferensen var ganska tråkig och de sa i stort sett samma sak som de sagt på alla de tidigare tillställningarn sen rapporten släpptes för två veckor sen.

Dock visade det sig att herren som var chef för organisationen som annordnade konferensen hade en lite rolig historia. Han är en av Skopjes rikaste män och har tidigare varit borgmästare samt äger en massa olika företag. En vacker dag kom herr Kostovski på att han skulle satsa på musiken..och ja så här blev resultatet. Döm själva =)






Turkiets nationaldag

Ni har väl inte missat att det är Turkiets nationaldag idag?? Jag blev varse om denna begivenhet idag på morgonen då jag fick veta att jag skulle med på deras mottaging nu ikväll. Jag har precis kommit hem därifrån och hoppat i mina mysbyxor. Gud vad jag älskar mina mysbyxor!

Mottagningen hölls i en jättestor sal på ett av de största hotellen här i stan och ett tag verkade det banne mig som om de hade bjudit in halva Skopje. Det var hur mycket folk som helst! Massa turkar förståss och representanter från de flesta av ambassaderna samt från regeringen. Efter att ha hälsat på turkarna och gratulerat dem på deras stora dag tog vi var sitt glas vin och promenerade runt och pratade med lite folk. 1,5 timme senare, efter att ha ätit lite plockmat och smuttat på lite mer vin, kände vi oss nöjda och åkte därifrån. 

I morgon är det kort arbetsdag vilket alltid är skönt och det alltid lika uppskattade fredagsfikat. Dessutom ska vi luncha med Ermina och Melanie så det ser ut att bli en bra fredag.

Hur har ni haft det idag?

Kram kram


112

Jag var inne och kollade på lite info om bloggen och såg att detta är mitt 112:e inlägg. Inte dåligt va? Så vad ska jag då fylla mitt 112:e inlägg med tro...

Hmm...ja, det blir väl det gamla vanliga, en liten redogörelse för vad jag hittat på för intressant under dagen på praktiken. Jag och Ella hamnade på en paneldebatt om EU och det fortsatta arbetet som väntar för Makedonien. Debatten var väl sådär, tycker mest att det är en massa dravel. Ingen säger något egentligen utan bara upprepar fina ord som ältats i media de senaste veckorna. Jag och Ella tog i alla fall tillfället i akt att äta oss mätta på chokladsnittarna de bjöd på. Något vi fick sota för då vi båda fick ont magen efteråt.

Ikväll ska Ella iväg till en mottagning som anordnas med anledning av Tjeckiens nationaldag (ni har väl inte missat att det är idag). jag slipper gå vilket känns väldigt skönt. Istället tänkte jag passa på att läsa lite i min kursbok och kanske kolla något avsnitt av någon serie hemmifrån. Det blir nog inte dansbandskampen dock =)

Pappa: Mitt VISA-kort kom idag! Tack så jättemycket.

Dags för lite kvällsmat innan läsningen.

Kram kram


Bilder från söndagen

Dagen började med att jag och Ella blev upphämtade av Ivo och Blago och därefter bar det av upp i bergen. Första stoppet blev hos en gubbe som hade en fiskodling.






Fiskgubbens katter






Blago tog på sig att sprätta upp våra små öringar och när det var gjortdet for vi vidare








Blagos hus. Han håller på och renoverar det och tror det kommer bli riktigt mysigt när han blir klar. Han hade dessutom planer på att bygga en pool i trädården..nice!




Vi passade på att göra ett litet besök i en kyrka från 1300-talet. Kyrkan var ganska liten men väldigt fin och väggar och tak var täckta av vackra målningar.




Vi tände i öppna spisen och grillade fisken där...mumsigt värre!






Träna eller inte träna...det är frågan

Inleder dagens inlägg med ett stort grattis till Malin som fyller år idag!!

Jag sitter vid vårt lilla köksbord och funderar på om det är en bra ide eller inte att gå och träna. Känner mig mycket piggare idag och tror nog bara att det är näsan som bråkar fortfarande men vill verkligen inte bli sjuk igen. Så nu är ju frågan om jag ska gå till gymmet eller intee. Är lite sugen eftersom jag inte varit där på ett bra tag samtidigt som det är väldigt skönt att sjunka ner i soffan med min bok. Ska klura på det ett tag till så får vi se. Hade det varit så att de hade haft pass på gymmet hade jag nog gått utan att tveka, men att bara gymma och springa på löpbanden blir så långtråkigt efter ett tag.

Jobbet idag har gått ganska fort och jag har knappt varit på kontoret alls. Jag var först på en debatt i parlamentet (som kom igång först 40 min efter utsatt tid) och efter det rusade jag tillbaka och åt lite lunch innan det var dags att gå till Riksbanken. Där lyssnade jag på en presentation från IMF om hur det ekonomiska läget ser ut i Makedonien enligt dem. För er som undrar så är det ok, Makedonien har inte drabbats lika hårt som andra länder i regeionen =)

Efter jobbet träffade vi Ivo och Lasse och tog en fika med dem. Jag har inte träffat Lasse på ett tag så det var kul och se honom igen och få lite uppdateringar om hur lilla Fatty har det. Vi bestämde att vi skulle försöka komma iväg till den romska marknaden på lördag så jag hoppas det blir ok väder.

Jag har märkt att jag lite ofrivilligt har blivit lite ekonomiansvarig på ambassaden. Inte så att jag har hand om några pengar eller så men jag får alltid rapportera om ekonomisaker. Är det någon konferes eller något i media som handlar om ekonomi så är det jag som får ansvaret för det. Tycker det hela är lite roligt då jag egentligen inte läst så himla mycket ekonomi, (är ju statsvetare!) men, men än så länge har det ju gått bra =)

Det kommer ett inlägg lite senare med bilder från vår lilla utflykt i helgen. Tänkte lägga upp det igår lade så men internet krång så det gick inte. Ska göra ett nytt försök lite senare.

Karin: Haha, tänkte på det med! Kanske ska göra om bloggen till en matblogg. Hade väl passat mig =)

Malin: Ohh...en utlandsresa. Inte dåligt! Vad tyckte du om Riga?


Parlamentet och IMF

Idag kommer jag vara ifrån kontoret nästan hela dagen. På förmiddagen ska jag till parlamentet och lyssna på en debatt och på eftermiddagen ska jag förlja med vår SIDA-chef för att lyssna på IMF. Anledningen till att jag ska till parlamentet och lyssna är att de bland annat ska diskutera framstegsrapportern och ambassaden vill veta vad de olika parlamentarikerna tycker om den, samt om någon säger något om den infekterade namnfrågan med Grekland.

Eftermiddagen skall som sagt vigas åt IMF och deras syn på Makedonien. De har haft en delegation hör i landet under lite mer än en vecka och idag ska de presentera sina slutsatser. Vi får väl se om de har kommit fram till samma sak som jag gjorde i min lilla ekonomirapport. =)

Pappa: Japp, det där med Swedmilk har vi fått höra en hel del om och det finns pärmvis med material om det här på ambassaden. Det var verkligen en jättegrej här för ett år sen. Rättegångarna kommer att dra igång nu under hösten så jag gissar att det är en av orsakerna till Sveriges plötsliga intresse för frågan.

För er andra som inte vet vad jag pratar om - gå in på sr.se och klicka er fram till Kaliber från i söndags. Där finns ett reportage om Swedmilkskandalen.

Annars kan jag rapportera att vädret har blivit mycket behagligare denna veckan, nu är det varmt igen =) Eller varmt...men det kommer inte rök ur munnen på morgonen och igår mitt på dagen gick jag utan jacka i solen (i kjol).

Dags att gå, hoppas ni alla får en bra dag!

Kram kram


Möte och matlagning

Idag var jag tillbaka på pratiken igen och trots att halsen fortfarande ömmar lite och näsan rinner var det ganska skönt att gå dit. Det blir lite tråkigt att ligga hemma efter ett tag =)

Dagen idag inleddes med möte på OSSE och jag var där tillsammans med Ermina, Melanie och Florence. Trots att mötena i sig inte är så spännande är det alltid trevlig att komma iväg och träffa de andra praktikanterna lite. Vi betämde att vi skulle försöka äta lunch någon dag i veckan så vi hinenr prata lite mer, nice.

Annars var det en ganska lugn dag på ambassaden och jag har påbörjat ett projekt med att sortera upp mina och Ellas alla pärmar. Vi har hur mycket papper som helst! Till vårt försvar måste jag dock säga att de mesta fanns redan innan vi kom. Det där med det papperslösa kontoret tror jag aldrig kommer att bli verklighet.

Eftersom jag forfarande är lite krasslig struntade jag i tt träna idag så när Ella gick till gymmet ställde jag mig framför spisen. Det blev en paj (är en riktig hejjare på paj vid det här laget ska ni veta) och någon sorts auberginrullar.





Hmm...de där rullarna ser ju faktiskt inte särskilt goda ut på bild.... Men de hade lite mer färg i verkligeheten =)

Som ni märker så blev det dagens måltid idag istället för dagens outfit, detta på grund av att ni nog har sett de mesta av min gaderob vid det här laget =)

Utflykt

Hej hej!

Fökylningen har inte riktigt gett med sig men nu orkar jag inte ligga hemma mer. Snrt kommer Ivo och Blagoja och hämtar upp mig och Ella,. Tanken är att vi ska ut till Blagojas hus ute i bergen någonstan och hänga lite.



Kan nog inte beskriva hur skönt jag tycker det är att gå i vanliga kläder och slippa mina blusar och små skjolar. Idag blir det kläder inköpta i Grekland, grå mysklänning och lila kofta. Till detta matchar jag, mot Ellas vilja, mina gråa och svarta hjärtstrumpor.

Efter en dusch och lite sminkser jag ju ganska pigg ut trots allt, bra det för jag känner mig inte så pigg. En utflykt i bergen gör nog bara gott. Blagoja har dessutom sagt att han har en öppen brasa i huset samt att han ska laga mat till oss. Kan nog bli enmysig dag trots att näsan rinner =)

Vad hittar ni på?

Kram kram

Den är helt rund

Känner mig fortfarande lite si så där och är sjukt trött hela tiden. Kanske sover för mycket? Det där med att plugga innan gick inge vidare, somnade med boken i famnen. Ella kom och väckte mig efter ett tag och undrade om jag ville kolla på film istället. Hon hade laddat ner The Fountain så den kollade vi på. Hmm, den är väl inget jag rekommenderar direkt. Det var en ganska märklig film och jag förstår fortfarande inte riktigt vad den handlade om. Det var lite olika historier, fast med samma personer, i ett liksom. Blev inte ritkigt klok på den.

Imorgon ska vi antagligen åka med Ivo och Blagoja till ett hus som Blagojas familj har någonstans på ett berg en bit härifrån. Tydligen ska det vara väldigt fint där och Blagoja har lovat att laga mat till oss. Kan nog bli en mysig söndag. Hoppas på att jag ska känna mig lite piggare bara...

Annars ikväll händer inte så mycket, både jag och Ella sitter vid våra små datorer och knapprar. =)

Vad tror ni detta är för smaskigt?



Det växer på träd som blir ca 20 meter höga och har blad som är ca 15-25 cm långa. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Frukten är en knytnävestor stenfrukt eller grönsak med stor kärna. Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Ett normalt träd ger omkring 120 frukter per år.

Nå??



En rund liten avokado!! Söt va?

Kram kram


Näsan rinner

Jag var precis inne och kollade lite snabbt på Marias blogg... och började fundera på om jag inte skulle ta och kopiera hennes inlägg rakt av. Jag hade tänkt att skriva i stort sett samma sak!

När jag vaknade i morse hoppades jag på att jag skulle känna mig lite piggare. Det är ok att vara sjuk lite på veckan, men undre helgen är det inge kul =) Men, nja...helt frisk känner jag mig inte. Näsan rinner och halsen krånglar lite och jag känner mig ganska svag i kroppen. Efter frukosten satt jag och läste en stund och sen tvingade jag ut mig själv på en lite promenad. Vädret här idag är jättefint, en sådan där perfekt höstdag med massa gula löv överallt och sol. Det finns inte jättemånga bra ställen att promenera på här i Skopje, egentligen finns det nog bara ett, utmed floden. Så jag styrde mina steg mot Vardar (floden). För att komma dit måste man gå ut med några ganska trafikerade vägar. Efter att ha bot här i två månader tycker man kanske att jag borde ha vant mig vid all avgaslukt, men icke. Tycker fortfarande att det är lika äckligt och jag får nästan huvudvärk av att gå utmed gatorna här. Det är verkligen en skillnad mot hemma. Tänk er att ni promenerar runt på en bensinmack i en halv timme och andas in den härliga luften där.
 
Väl nere vid floden är dock luften mycket bättre och där kan man dra in stora djupa andetag utan att må illa. Jag strosade omrking utmed floden ett tag och såg bland annat en hel del folk som var ute och joggade i det fina vädret. Efter ca en timme blev jag trött och gick hem igen. 
 





De två nedre bilderna är från i tisdags när vi var på Dali utställningen. Museet ligger upp på en höjd på andra sidan stan sett från vart vi bor. Korten belv ganska mörka, men det var väldig fin utsikt trots att inte ni ser det =)

Nu ska jag försöka ta tag i och läsa lite i min kursbok tänkte jag.

För er som inte läst Marias blogg kan jag meddela att hon inte heller känne rsig helt kry efter sin förkylning. Hon började dessutom sin dag med en promenad i höstvädret och därefter har hon läst lite i sn kursbok (samma som jag har). Livet som praktikant på en svensk ambassad är mer likt än vad jag trodde =)

Kram kram

Jag har blivit en läslus

Jag har varit hemma från praktiken idag med. Idag har jag dock inte försökt mig på att kolla på tv, blev inte så imponerad av utbudet igår. Istället har jag legat hela dagen i soffan med min bok och läst, och läst och läst.  Jag får lite blandade känslor när man håller på och läser en bra bok. Å ena sidan vill jag inte lägga den ifrån mig och längtar efter att få vända blad och se hur historien ska utveckla sig. Samtidigt vill jag inte att den ska ta slut. Lite av ett fångarnas dilemma det där. Hur som helst så läste jag ut min bok idag. Jag funderade på om jag skulle gå över till min kursbok men det har av någon outgrundlig anledning inte blivit av än. När Ella kom hem från jobbet berättade hon att hon har fortsättningen på boken jag läst. Så nu behöver jag inte fundera på om jag ska läsa kurslitteratur eller inte =) Jag är ju sjuk och då är det ju faktiskt tillåtet att läsa vanliga böcker. Så ikväll börjar jag på min tredje bok om det engelska kungahuset. Kanske inte låter som ett jätteroligt val men böckerna är faktiskt väldigt bra. De handlar om 1500-talets england och är skrivna i romanform men handlar om de verkliga personerna. I förra boken handlade det om drottning Maria och jakten på häxor. Helt sjukt det där med alla "häxor" och kättare som brändes på bål runt om i Europa vid den tiden.

Min extramamma Ella har lagat spenatsoppa till mig ikväll och snart ska hon ut och roa sig. Det regnar och är ganska kallt så det gör inte mig så väldigt mycket att jag inte kan följa med. Trivs som sagt väldigt bra här i soffan under min filt. Nu har jag ju dessutom en till bok att plöja igenom =)

Malin: Håller med om att du borde ha företräde till schlagergolvet och att de borde öppna upp det när du kommer!

Ulrika: Nu har du varit sjuk tillräckligt tycker jag, se till och sluta med det genast ;) Hoppas ni får roligt ikväll. Är det ett nytt ställe förresten?

Nu ska jag krypa ner under min filt igen.

Kram kram


Dagen idag

Då har jag klarat av min första sjukdag i Skopje och antagligen blir det en likadan dag i morgon. Känner mig fortfarande inte så pigg och det känns onödigt att gå till jobbet då. Dessutom har jag inget viktigt som måste bli klart denna veckan så jag kan lika gärna vara hemma och kurera mig.

Någon läsning i kurslitteraturen har det inte blivit istället har jag legat och läst i min andra bok nästan hela dagen. Utöver det har jag sovit en hel del, strykt lite kläder och kollat lite på tv. Trots att vi har kabeltv och därmed en massa olika kanaler finns det inte så mycket att titta på. De flesta av kanalerna är på makedoniska och något annat språk jag inte förstår. Minst 10 av kanalerna är olika musikkanaler och dem är inte så roliga att kolla på efter ett tag. Jag kollade lite på CNN och har bland annat lärt mig att Windows 1.0 lanserades 1983 men kom ut i butik först två år senare. Visste ni det? När jag låg här i soffan innan och sappade lite lyckades jag få in parlaments tv och fick se den svenske ambassadören, så lite kontakt med ambassaden har jag ju haft idag trots att jag inte varit där. Inslaget var på makedoniska så jag fattade inte riktigt vad det handlade om, men ambassadören satt vid ett bord med en massa annat folk. Var säkert ett intressant möte =)

Nu ikväll har jag och Ella kollat på ett avsnitt av Färjan och denan gång var det en kvinna med som agerade "båtpastpr". jag vet inte om ni har sett det avsnittet men jag tyckte då att hon var en ganska märklig figur. Men, men alla är vi olika i Guds hage.

Jag försökte ta kort på mina photoshopade kort så att ni skulle få se dem. Blev inte så jättebra men jag lägger upp det iaf.


Hmm, ja bilden på bilden (hihi) blev ju inte så bra som sagt. Men som ni ser så har jag väldigt ljus och slät hy, mina läppar är mer rosa än vad de brukar vara och min haklinje är plötsligt suddig. Har då aldrig märkt att den varit det tidigare =)

Nu ska jag krypa ner i sängen med min bok igen.

Tack för kommentarerna!

Puss o kram

Inget praktiserande idag

Jag mådde inge vidare i går kväll och inte mycket bättre idag när jag vaknade så jag bestämde mig för att stanna hemma. Just nu ligger jag i soffan med ett täcke och kollar på CNN. Jag tänkte att jag skulle passa på att läsa lite i min kursbok, men det får vänta lite. Tvättmaskinen och diskmaskinen har jag iaf satt igång så lite nytta göra jag här hemma.

Killen som jobbar i skejtbutiken ringde igår kväll och bjöd in mig och Ella till en skejtuppvisning ikväll. Jag får se lite hur jag känner mig men det kanske hade varit roligt att se. Jag har aldrig varit på någon skejtuppvisning så man kanske borde passa på =)

Vad hittar ni på idag?

Kram kram



Sängen lockar

Är trött ochh frusen och har ingen ork alls.

Fiktion och verklighet

Som ni vet så blev jag bestulen på min plånbok när vi var i Thessanoliki för två helger sen. Förutom att jag blev av med pengar och visa-kort blev jag även av med mitt körkort och mitt ambassad-id. Efter en del påminnelser från ambassadens sida kom jag idag äntligen ihåg att springa iväg och ta kort på lunchrasten (så att de kan fixa ett nytt id till mig). Tjejen som jobbade i affären var ungefär i min ålder och när hon äntligen förstod vad det var jag ville placerade hon mig mot en vägg. När hon hade fått mig att stå på rätt ställe började en lång procedur med att placera mig och framförallt mitt ansikte i rätt position. När hon var nöjd med inställningen av mig knäppte hon av två snabba kort och sen var hon klar. Jag var så upptagen med att hålla huvudet rätt att jag knappt uppfattade att hon tog kort.

Korten skulle ta lite tid att framkalla så jag var välkommen tillbaka igen efter jobbet för att hämta dem. Eftesom jag inte fick möjlighet att förhandsgranska bilderna var jag ganska nyfiken när jag kom tillbaka till affären för att hämta upp dem. Första anblicken av korten var lugnande, jag tittade, gjorde ingen konstig min och håret såg ok ut. När jag tittade närmare var det dock någonting som inte riktigt stämde. Tjejen i affären hade nämligen hjälpt mitt utseende på traven en liten bit och gått igenom bilden i Photoshop. Jag ser ut som en liten porslindocka! På bilden har jag helt slät och jämn hy med rosiga kinder, välsminkade ögon och ljusrosa läppar. Min bleka hösthy och mina mörka ringar under ögonen var helt borta. Är jag verkligen så hiskelig att titta på i verkligeheten??

Efter att jag, Ella och Ivo skrattat lite åt korten gick vi tillbaka till affären och Ivo hjälpte mig att förklara att jag var tvungen att ha orginalkort. Förutom att korten ska användas till id kort här i Makedonien hade jag tänkt ha dem till mitt nya körkort. Jag tvivlar på att myndigheterna hemma accepterar att jag skickar in ett kort som är omgjort i Photoshop. Tjejen i affären såg väldigt undrande ut när jag bad att få orginalkorten men hon lovade att framkalla dem till mig och bad mig återkomma i morgon. Ska bli spännande att se hur jag egentligen blev på korten och jämföra med dem hon har fixat till =)

När vi krånglat klart inne i fotoaffären begav jag, Ella och Ivo oss mot nationalmuseet i Skopje. Anledninegn till besöket på museet var två, dels för att kolla in deras nya utställning med Salvador Dali och för att träffa en av Ivos bästa kompisar. Eftersom han jobbar på museet fick vi komma in gratis och vi fick även en privat guidad tur bland alla tavlorna. Jag måste säga att jag verkligen gillar Dalis tavlor. Det var intressant att se att han har målat tavlor i så många olika stilar. Vissa av tavlorna kände jag igen som typiska Dalitavlor men flera av dem var helt annorlunda och såg inte alls ut som de där kända med långbenta djur, kryckor och djup.

Pernilla: Japp, byxorna är ett Makedonienfynd. Fast så mycket balkan är det inte över dem, de är köpta på Mango =)
Maria: Den där Berlinkuren lät ju intressant. Konstigt att halsontet inte gav med sig =)

Kram kram

Ont om tid

Hinner egentligen inte alls skriva något nu. Men eftersom jag fick banner igår för att jag inte uppdaterat på morgonen är det väl bäst att göra det idag =)

Med bild och allt!


Ha en bra dag!

Kram kram

Allsvenskan på radio

Visste ni att de rapporterar om allsvenskan på radion här i Skopje?? Först trodde jag att jag hörde fel men nu är jag helt säker på att det är allsvenskan som de pratar om. Igår sa de Örgryte och idag pratade de om Hammarby och Halmstad, och jag vet från en säker källa att Hammarby ska spela (eller har de redan gjort det) mot Halmstad. I vilket fall som helst tyckte jag att det var väldigt roligt att de pratar om vår lilla svenska liga här i Makedonien. Mackarna är för härliga ändå =)

På morgonen var jag och Ella på OSSE-möte och fick oss en uppdatering om vad som hänt den senaste veckan. Den stora grejen i Makedonien just nu är att Makedonien och Kosovo har demarkerat sin gräns, avtalet skrev under i lördags. Detta betyder att Makedonien är det första landet av de forna Yugoslavländerna som har fullständiga gränser.

På lunchen smet vi ut och hälsade på två kompisar som jobbar i en skejtbutik inte långt från ambassaden. Vi fick lite fika och satt där och snackade ett tag. Ni kanske kan tänka er hur illa vi matchade resten av folket och grejerna inne i butiken. Där satt jag coh Ella i våra små blusar och klackskor och drack te med en massa skejtboards och hängiga byxor runtomkring oss. En ganska rolig syn kan jag tönka mig =) Majoriteten av dem vi umgås med här nere är konstigt nog skejtare...

På eftermiddagen hade vi ett möte med chefen och det slutade med att vi kom ifrån ambassaden först vid 17.30. Väl därifrån styrde vi stegen mot köpcentret. Målet var att hitta skor, något som visat sig väldigt knepigt. Jag vill ha ett par som jag kan ha vanliga strumpor i och som passar att ha på ambasasden, dessutom skulle det vara toppen om klackan var lägre än 10cm. Tyvärr ha alla damskor här superhög klack eller ser de väldigt plastiga ut. Hur fixar tjejerna här att gå i dem på vintern?? Ni som känner mig lite vet hur jag blir när det blir snö och halt ute... Det där med hög klack är inte att tänka på. Så letandet går vidare...

Jag hittade dock ett fynd idag =)


Jag har saknat mina (läs Henriks) stora myströjor och idag hittade jag en billig på stan så den fick följa med hem.

Nu ska jag hoppa in i duschen.

Kram kram


Sängen väntar

Nu sitter jag mätt och belåten i soffan och ska snart gå och borsta tänderna. Tror att jag ska gå och lägga mig och läsa lite men har inte riktigt bestämt mig för om jag ska läsa kurslitteratur eller om jag kanske ska ta min vanliga bok. Två kapitel i kursboken kanske får räcka för idag iof. Trots att jag snart har läst halva boken fattar jag fortfarande inte vad min handledare vill att jag ska skriva om i min praktikrapport. Hans uppgiftsbeskrivning är minst sagt otydlig. jag hade tänkt hoppa på Maria sen när hon är tillbaka från Berlin och se om hon har förstått vad det är vi förväntas göra egentligen.

Imorgon är det åter dags att gå på OSCE-möte och efter det ska jag skriva en rapport om konferensen jag var på i fredags. Resten av veckan kommer säker gå åt till att analysera kommissionens framstegsrapport och dessutom vet jag att jag ska på en konferens på onsdag igen.

Go natt allihop!

Kram kram

Vinfestival hela helgen

Efter att ha smuttat på några drinkar hemma hos oss igår gick vi in till stan och till slut hamnade vi på vinfestivalen återigen. För att variera oss lite mot fredagen drack vi rödvin igår, och det smakade minst lika bra som det vita kvällen innan. Festivalen är verkligen mysig och det var fullt med folk igår kväll också. Det enda som är lite negativt är att det är så himla kallt. Hösten har verkligen kommit nu och det blir riktigt kallt på kvällarna så efter några timmar utomhus är man ganska nedkyld.

Dagen idag har varit väldigt lugn och det har regnat hela tiden. Jag och Ella har pluggat och druckigt te mest hela dagen vilket har varit väldigt mysigt. Just nu sitter vi och funderar på om vi ska orka ta oss till gymmet eller inte och senare ikväll hade vi tänkt kolla på senste avsnittet av Färjan. Jag tycker allt att det är lite synd att hemmafruarna är slut, gillade att kolla på dem =)

Här kommer några bilder från festivalen;




Det var väldigt mycket folk och en massa rolig Balkanmusik =)





Ella var väldigt nöjd över att hon fick agera vinställ hela kvällen. Har man bra fickor så har man, så det så. 

Karin: Ja, jag håller minsann koll på er också. Inga dumheter då får ni er en uppläxning =) Hoppas det gick bra på jobbet idag. Vi får ta en sväng om på Ritz när jag kommer till Öret sen.

Kram kram


Mackar och en massa taxfree-sprit

Ikväll ska vi har förfest hemma hos oss coh tanken är att spriten vi köpte på Camp Viktoria i Kosovo ska drickas upp. För att lyckas med detta har vi bjudit in lite mackar. Ivo är redan här och om en liten stund kommer Lasse och tre-fyra personer till hit. Vi får se om vi hamnar på vinfestivalen eller om vi går någon annanstans.

Vad hittar ni på ikväll?

Kram kram

MALIN

sluta genast med nässprayet!!!

Vinfestival

Kvällen igår blev riktigt bra och det slutade med att vi hamnade på vinfestivalen. Det händer verkligen en hel del här i lilla Skopje må jag säga. Ölfestival för några veckor sen och nu vinfestival. Lite senare i höst ska det annordnas jazzfestival, filmfestival och dessutom ska tyskarna anordna någon slags christmasmarket. Jag hoppas att det kommer vara ungefär som julskyltning med massa mysiga stånd och glögg.

Kvällen började som sagt hemma hos Daniel där vi fick drinkar och snacks. Han hade gjort iordning en massa gott och blandade drinkar åt oss hela tiden. Vi niotiden var det dags att går vidare, de andra hade bestämt att de skulle gå ut och äta men jag och Ella kände inte riktigt för det så vi sa tack och hej och gick bort till stora torget där vinfestivalen var i full gång. Väl där ringde vi dit Ivo och hans kompisar och sen satt vi där hela kvällen och drack vin och pratade. På festivalen gick det till så att man köpte sig ett vinglas och en massa kuponger som man handlade vinet för. Makedonien producerar en hel del viner så det fanns gott om olika viner att prova. Förutom vanligt vin kunde man även få något som liknade varm glögg, hur gott som helst.




På festivalen fanns även lite olika stånd där man kunde handla handgjorda smycken, mössar och vantar och makedonisk mat. Mitt på festivalområdet hade de byggt upp en stor scen där olika liveband spelade hela kvällen. Musiken de spelade påminde mest om någon blandning av folkmusik och pop och det var faktiskt inte så dumt. Funderar på om jag gillade musiken mest för att jag tyckte att det passade in på festivalen, eller om det var vinet som bidrog... Låter det vara osagt =)

Tröttnade man på att dricka vin kunde man roa sig med att skjuta pilbåde. Jag och Ella diskuterade lämpligheten i att erbjuda pilbågeskjytte till en massa fulla människor och kom fram till att man helt enkelt gör så på Balkan.





Snart dags att gå igen

Ikväll är vi och några från andra ambassader hembjudna till killen på ambasaden som jag gick på handboll med. Vi ska dricka lite drinkar och sen är det sagt att vi ska gå ut och äta någonstans. Vi får väl se vart vi hamnar =)

Dagen idag har jag tillbringat i ett av konferensrummen på Hotell Holiday Inn (har varit där från kl 9-14.30) och lyssnat på massa representanter från socialdemokratiska partier runt ompå Balkan. Temat var finanskrisen och hur man borde hantera den utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv. Presentationerna var väl lagom upphetsande om ni frågar mig men fikat var gott iaf. Sverige fick sig en känga av en från socialistblocker i europaparlamentet. han menade att Sverige som oordförande land inte tagit frågan på tillräckligt stort allvar och inte varit tillräckligt aktiva i att skydda vanliga medborgare från krisens effekter.

Eftersom jag var på konferensen hela dagen missade jag fredagsfikat men jag fick rapport av Ella att vår paj fått väldigt mycket beröm =) Den var till och med så uppskattat att de ville ha receptet till den, något som kan bli svårt då vi höftade och hittade på undertiden vi bakade. Antar att vi får skriva ihop något till dem iaf. Förhoppningsvis provar de inte att baka den förrän vi har åkt hem så då kanske vi kommer undan.

Nu ska jag göra mig iordning för ikväll...

Kram kram


Det blev en paj till slut


När vi skulle sätta igång med vårt bakande igår upptäckte vi att vi glömt bakpulver. Jag kan ju erkänna att den lilla kraft jag hade kvar till bakandet försvann där och då. Det var kallt ute, jag var sjukt trött och hade ingen som helst lust att ge mig ut igen bara för att köpa en liten burk bakpulver. Det slutade med att vi ringde till Lasse och bad om råd. Tack Lasse, you saved med yesterday! Lasse sa att vi kunde testa med bikarbonat istället för bakpulver. Av en händlese så hade vi faktiskt just bikarbonat hemma (fanns en lite burk i ett av skåpen när vi flyttade in). Vi höftade ganska rejält med receptet så vi får se hur det mottas idag på jobbet =)



Ella har thuvsmakat nu på morgonen, hon sa att den var helt ok så det ska nog gå att bjuda på.

Ha en bra dag, kram kram


Inte många knop från Karlsson idag

Handbollsmatchen igår var bra och mackarna vann med nästan 10 mål. Daniel som jag gick på matchen med hade i förväg sagt till mig att ta med öronproppar och jag är glad att jag gjorde det. Det var en väldigt hög ljudnivå i hallen hela matchen igenom, var det inte musiken som dånade så var det publiken som lät. Jag gillar när publiken är med och hejjar men här på Balkan gör man mer än så. Förutom att hejja på sitt eget lag så kör man med ett psykkrig mot bortalaget. Så fort Litauen hade bollen började hela hallen att bua och busvissla, lite osportsligt om ni frågar mig (och det är klart att ni vill ha min professionella sportkommentatorsåsikt).

Förutom publiken fanns det även ett 20-tal poliser på plats vilket inte är ovanligt när det gäller olika matcher. Det lite lustiga med de makedoniska poliserna var att de inte var det minsta intresserade av vad som försigick utanför planen. Alla satt som klistrade vid spelet och inte en enda gång såg jag att de vände sig om mot läktaren (självklart satt alla poliserna på de bästa platserna längst fram) för att kolla så att allt var lugnt.

Efter matchen blev vi medbjudna till en fin restaurang av en man som jobbade i handbollsförbundet. Där bjöd han på vin och plockmat och han berättade bland annat att han varit i Sverige och spelat och dessutom flygit från Jönköping. Världen är liten ibland =) Jag var hemma igen vid klockan ett och då stupade jag i säng.

Dagen idag har därför varit en anings jobbigt eftersom jag har varit sjukt trött hela tiden. Både jag och Ella har gjort allt för att ge sken av att vi har jobbat idag och lunchen blev lite längre än vanligt...

Nu ska vi baka ananaspaj som vi ska ha med oss till jobbet i morgon. Det är nämligen praktikanternas tur att bjuda på fredagsfika.

Kram kram

Att gå till jobbet...

...är minsann inte helt lätt här i Skopje. För det första så gäller det ju att komma ur sängen vid 06.30 när klockan ringer och därefter ta sig in i köket och få i sig lite frukost. När detta är gjort är det dags för den stora förvandlingen - när mitt trötta, nyvakna ansikte ska transformeras till något jag faktiskt kan med och visa upp utanför lägenhetens väggar. Påklädningen brukar gå ganska smidigt eftersom jag inte har så värst mycket att välja på och sen är det bara att ge sig av.

Första hindret på väg mot jobbet är att ta sig över denna lilla bro; 





Klarar man det blir nästa prövning att ta sig över en starkt traffikerad väg och korsa mellan bilarna. Promenaden går sedan vidare mellan en massa höga hyreshus och jag går bland annat förbi denna butik...




Färden går vidare mellan husen och när det är dags att ta sig ut till den stora korsningen vid ambassaden lurar de två sista hindren...





När jag har kommit så här långt är det bara att svänga in på den lilla gatan utanför ambassaden och sen är jag framme, redo att möta dagens uppgifter.

Jag var tvungen att ta ett kort ut från mitt fönster så ni får se min utsikt också. Vet inte riktigt om den kan jämföras med de bilder som Maria lagt upp på utsikten från ambassaden i Warzsawa direkt. För er som inte har sett dem visade bilderna bland annat en välklippt tennisbana och en vacker gräsmatta med trädgårdstolar.

Utanför mitt fönster ser det ut så här; 



På skylten står "Yes for EU, but as Macedonia and Macedonians". Mackarna bråkar om namnet Makedonien med Grekland sedan ca 20 år tillbaka. Grekerna vill inte att landet ska heta Makedonien och namnkonflikten hotar bland annat att sätta stop för Makedonien i EU. Grekland har redan lagt in sitt veto mot att Makedonien skulle få gå med i NATO.


Handboll på schemat ikväll

För alla som mot förmodan har missat den stora nyheten så har kommissionen idag rekomenderat Europeiska rådet att inleda förhandlingar om medlemsskap med Makedonien. Grattis Makedonien med andra ord!

Lite i tolv traskade vi iväg till kommissionen här i Skopje och tittade på livesändningen från presskonferensne med Olli Rehn tillsammans med en massa journalister. Efter lång väntan (tiden var satt till 12 men Olli behagade dyka upp förts lte i 13) så kom den glada nyheten. Har ni inte hört kommissionären för utvidgningsfrågor tycker jag att ni ska kolla upp honom på youtube. han är från Finland och jag tror att Mumintrolled hade låtit ungeför som honom om de försökt prata engelska.

Efter presskonferensen traskade vi tillbaka till kontoret för att återvända till kommissionen igen för ytterliggare en presskonferens klockan 15. Denna gång var det kommissionen ordförande här i Skopje och EU-ministern som pratade. Var väl inga oväntade utspel direkt, EU-ministern var glad åt beslutet och det var kommissionens ordförande med. Slutet gott allting gott så att säga =)

Ikväll ska jag gå på landskamp i handboll mellan Makedonien och Litauen. Har ingen aning om hur bra (eller dåliga) lagen är men lite handboll är ju alltid kul. En kille på ambassaden hade fått gratisbiljetter till matchen så då får man ju passa på.

Oskar; Ledsen att göra dig besviken men det var spenatpaj. Kan man göra paj med avokado??

kram kram

Effektiva Sune

Japp, effektiva Sune det är jag det. Känner mig grymt duktig idag. Fick en hel del gjort på praktiken och kan stolt meddela att den där ekonomirapporten som jag jobbat med gud vet hur länge äntligen är klar och ivägskickad till folk runt om i regeringsklansliet. Dessutom har jag knåpat ihop ännu en liten rapport som också har gått iväg till regeringskansliet. Inte illa pinkat på en dag må jag säga. Men det är inte nog med det... Efter att jag kom hem har jag gjort inte mindre än två pajer, tvättat och strykt samt installerat ett nytt antivirusskydd på datorn.



För alla EU-fantaster är det en stor dag i morgon och mackarna har väntat med spänning på denna dag. Klockan 12 kommer Olli Rehn (kommissionär för utvidgningsfrågor) att presentera om Makedonien får ett förhandlingsdatum eller ej. Vi ska antagligen bort till kommissionens högkvarter här i Skopje och kolla på direktsändningen, det blir livat det =P

Snart dags att krypa ner i sängen igen, ska läsa lite innan jag somnar hade jag tänkt.

God natt och sov gott!

Kram kram


Mer inredning

Som ni vet så var jag ju i Grekland i helgen och eftersom jag är så otroligt inredningsintresserad och märkt att ni uppskattar mina tips var jag tvungen att ta lite kort på det grekiska utbudet. Trots att Grekland och Makedonien skiljer sig åt på flera sätt gladde det mig ändå att faniastionen av pynt och prydnadssaker verkar vara genomgående även söderut.





Som ni ser är trenden för hösten glasblommor, ju fler dessto bättre och våga matcha olika färger! Ta gärna hjälp av bilderna om ni känner er osäkra, lila och orange är ju exempelvis en oslagbar kombination. Lycka till!


Hej

Idag vaknade jag av att regnet slog mot rutan. Jag tycker att det är ett ganska mysigt ljud men det gör ju inte direkt att man vill kliva upp. Det hade ju varit så mysigt att få ligga kvar i sängen och lyssna på regnet och läsa min bok, men icke.

Idag har jag på mig lite av mina inköp från Grekland. Kjolen är ny och koftan är och ett litet fynd från grannlandet i söder. På parktiken idag ska jag renskriva en massa mötesnatteckningar så det lär ta hela dagen. Dessutom är den stora dagen för min lilla ekonomirapport kommen, den ska äntligen skickas iväg i UD-maskineriet! Min andra rapport alltså =)

Vad hittar ni på idag?



Kram kram


Fler bilder

Då var jag hemma i vår lägenhet igen och det känns både skönt och lite tråkigt. Det är ju alltid skönt att komma hem till sitt eget och jag tycker att det ska bli extra skönt att få sova i min egen säng igen. Jag hade svår att sova på hotellet, antagligen för att det var så varmt på rummet. Vi fick aldrig igång vår AC och eftersom vi hade fönstren ut mot gatan gick det inte att ha öppet fönster på natten. Men i natt lär det bli vslat att sova, hyresvärden har fortfarande inte satt på någon värme i huset. Men även om det är skönt att vara tillbaka hade det ju inte varit helt fel att ha några dagars till ledigt.

Jag tänkte att jag skulle lägga upp några fler bilder från helgen, har nämligen varit inne och tjuvat från Ellas blogg =)





Det är något med kurslitteratur som alltid får mig att somna, vart jag än befinner mig...Vet inte hur många gånger jag har fått gå hem från universitetsbiblioteket i Örebro för att jag somnat över deras bord. Men det är klart, med en sådan fåtölj är det faktiskt inte så konstigt om man slumrar lite..eller hur?



Jag åt moussaka och Ella tog souvlaki, är man i Gerkland så är man. Till efterrätt fick vi in några inlagda päron av något slag. Jag tyckte de påminde väldigt mycket om kryptonit. Ni vet det där som gör Stålmannen svag, visst gör det ?



Affärerna var stängda idag så vi gick mest runt på stan och tittade lite och det sliutade med att vi gick i en av kyrkorna mitt i stan. När vi kom in visade det sig att de hade mässa precis så vi gick in och satte oss och tittade lite. De ortodoxa mässorna är ju lite annorlunda än vad vi har hemma och prästen stod mest och sjöng tycker jag. Lite då och då slutade han och delade ut små silver saker till vissa i församlingen. Direkt efter mässan hade de ett barndop så vi satt kvar och kollade på det med.





Helgen har som sagt varit toppen, förutom det lilla missödet med min plånbok då. Lyckades dessutom stänga av min mobil i helgen och jag har naturligtvis inte lärt mig pinkoden utantill så nu får jag inte igång den. Hade faktiskt koden nedskriven men den lappen låg ju naturligtvis i plånboken så vad hjälpte det. Jag får helt enkelt vänta till imon och än en gång be om koden, har redan bett om den en extra gång =)

Go natt mer!
Kramkram

Rapport från Starbucks

Snart är det dags att packa ihop datorn och bege sig tillbaka till lilla Skopje. Jag vill egentligen inte alls åka härifrån utan hade gärna stannat en vecka till, Thessanoliki är verkligen jättemysig jämfört med Skopje. Det finns massa fina byggnader överallt och inte bara en massa kommunisthus som i Skopje. Shoppingen är så mycket bättre och överlag är det en skön stämning i stan. Det är verkligen stor skillnad mellan de båda städerna och ändå har vi bara åkt 2,5 timme söderut. Man märker verkligen att länderna på balkan skiljer sig åt och att grekland är så mycket mer utvecklat och europeiskt än vad Makednonien och Kosovo är. Det kanske iof är lite orättvis att jämföra grekland och lilla Kosovo som precis blev självständigt... men det gör jag iaf.

Helgen har varit toppen och vi har shoppat lite, fikat, ätit mysig middag, strosat vid havet. Haha, vi börjar bli som ett riktigt par jag och Ella med weekendresor och romantiska middagar. 

Här kommer lite bilder från helgen. Inser ju att jag är hästlängder ifrån Maria när det gäller att ta kort men några blev det iaf. Iof så har jag inte haft någon pappa med resväska att fota eller hittat några pirater =)


Min andra hälft =)


Mannen på bilden matar duvorna på torget. Så vill jag också ha det när jag är gammal.



Visst är det fint, och ljust! Annat än Skopjes bruna och grå byggnader. Dessutom är trottarerna fantstiska. Hade det inte varit för att det är mycket folk på stan hade man kunnat gå och läsa en pocketbok här Maria.


Strandpromenaden utmed havet.

Som sagt hade ju gärna stannat ett tag till här i värmen. Det är jättestor skillnad med temperaturen i Skopje, funderar på hur högt över havet Skopje är egentligen. Kan det ha med det att göra?

Kram kram


Bestulen

Haha, skrev besyulen som kommenatr på facebokk tidigare idag och jag har nog aldrig fått så många kommenatrer under så kort tid =)

Någon fick idag för sig att de hade bättre användning av min plånbok än vad jag har...så det bestämde sig helt sonika för att ta den ur min väska när jag var på stan. Så nu är jag utan visakort, körkort och mitt fina babyblå speciella id-kort jag fått av ambassaden. Jag har iaf ringt och spärrat mitt kort och beställt nytt visakort, får väl ta tag i att beställa nytt körtkort när jag kommer tillbaka till Skopje.

Annars har dagen varit toppen med både lyckad shoppning mysig fika på starbucks, lite plugg och nu på kvällen en mysig middag.

Uppdatera lite mer imon.

Kram kram


Hotellfrukost är aldrig fel

Det är ju så himla mysigt med hotellfrukost. Bara att få komma ner till matsalen och kolla runt lite vad de har och sen kunna sitta i lugn och ro och bara njuta av frukosten. Frukost är helt klart mitt favoritmål på dagen! trots att det saknades müsli är jag väldigt nöjd med frukosten. Nybakade frallor, kokt ägg och flingor. Och självklart var vi tvunga att prova lite av de grekiska grejerna så som youghurt och honung. Dessutom hade de ävn de små bröden med spenat och ost som jag gillar så mycket =)





Utsikt från får lilla balkong på hotellet.

Nu ska vi ge oss ut på stan en sväng och kolla lite och förhoppningsvis hittar vi HM-butiken. Antar att halva Sverige kommer stå stilla i eftermiddag när fotbollen är. Jag ska passa på att hejja lite här också när jag strosar omkring i klänning och flipflop =)

kram kram

Framme i Thessanoliki

Nu sitter jag och Ella på vårt mycket lilla hotelrum med grekiskt musik från tvn och lite mat från mataffären runt hörnet. Kvällen kommer tillbringas i sängen med datorn och kanske min kursbok, är på tok för trött för något mer ansträngande. I morgon väntar lite shopping, strosande på stan och plugg och förhoopningsvis hittar vi en mysig restaurang där vi kan äta middag på kvällen. Vi stannar till söndag och åker med killen från ambassaden tillbaka också, väldigt skönt att ha skjuts =)

De andra praktikanterna kanske skulle komma ner under helgen också och gör det det blir det väl en fika med dem med skulle jag tänka mig. Vi har hört rykten om att det ska finnas en HM affär här så den ska vi försöka leta upp. Märkligt att man alltid vill ha en HM när man inte har det i närheten...

Dagen på kontoret gick snabbt och avslutades med att Magnus bjöd oss på lunch som tack för ett bra jobb. Väldigt trevligt!

Vad ska ni hitta på i helgen??

Kram kram


Jobbat över

Idag har jag minsann varit duktig måste jag säga. Förutom att jag har jobbat över (ni behöver inte påminna mig om att jag jobbar gratis) så har jag även sparat skattepengar åt er där hemma genom att åka snålskjuss. Första timmen på kontoret gick åt till att svara på lite mail och vid lite över nio var det dags att gå till dagens första konferens.

Konferensen anordnades av en tysk stiftelse och handlade om relationen mellan medborgare och stat i ett demokratiskt samhälle och om hur denna relation ser ut i länder som genomgår en transitionsprocess. Måste erkänna att jag blev orolig när jag läste om innehållet då det påminner väldigt mycket om en av mina sociologikurser jag läste i våras. Läste som några av er vet en kurs om Habermas teorier kring samhället och det civila samhällets omvandling och jag kan väl säga att det inte var mina fem favoritveckor under vårterminen direkt. Som tur var nämndes inte Habermas under konferensen och jag kunde lugnt sitta kvar och lyssna. Istället var det en dam som kritiserade Makedoniens lagstiftning och någon gubbe som satt och pratade om Tjeckien och deras väg från kommunismen. 

Efter två timmar på det första stället bestämde jag och Florence (franska praktikanten) oss för att det fick vara nog och smet ut därifrån. Det visade sig att hon också skulle gå på den andra konferensen så jag fick åka med henne och hennes chef dit. Egentligen skulle jag ha åkt taxi dit och debiterat de svenska skattebetalarna men istället åkte jag i den franska ambassadbilen, bra va?

Konferens nr två handlade om integrerad utbildning och det var en massa höjdare med, bland annat cheferna för OSCE och EU-delegationen, ett gäng ambassadörer, premiärministern samt utbildningsministern...och så jag då förståss! Första halvan av konferensen var intressant och buffelunchen var toppen men sen gick det mest utför och sista timmen var bara seg och tråkig. Jag och Florence bestämde oss återigen för att vi hade allt för tråkigt orkade därför inte sitta kvar och lyssna hela debatten ut. Vi tog en taxi tillbaka centrum(som franska ambassaden betalade för = mer ickespenderade svenska skattepengar) och vid 4 var jag tillbaka på kontoret igen.

Efter jobbet var alla hembjudna till chefen för SIDA avdelningen på housewarmingparty och eftresom vi skulle vara där redan 17.30 kändes det onödigt att gå hem. Istället valde jag att börja skriva lite på mina rapporter om konferenserna vilket betyder att jag idag faktiskt har jobbat över 45 min. Hemma hos Peter (SIDA-chefen) och hans fru Ingemo fick vi massa mat och vin och det var riktigt trevligt att sitta och prata med alla lite mer avslappnat. Peter och Ingemo är verkligen hur mysiga som helst och deras lägenhet blev jag riktigt avundsjuk. De hade inte mindre än fyra balkonger. En i varje väderstreck!! Jag som var så nöjd över vår lilla balkong börjar nu inse att den kanske inte är så mycket att skryta med trots allt.

Nu ska jag sätta igång och packa lite. I helgen bär det av till Thessanoliki. En på ambassaden skulle dit i över helgen och frågade om jag och Ella ville följa med. Vi åker direkt efter jobbet och kommer tillbaka till Skopje på söndag. Ska bli kul och komma ifrån stan lite och dessutom är ju en liten weekend i Grekland aldrig fel. Vi har bestämt oss för att ta en riktig slappar och plugghelg...och lite shopping hade vi väl tänkt klämma in med. Nu blir det inte mer skrivet idag, packning och sen ska jag gå och lägga mig.

Ska ta med mig datorn över helgen så håll tummarna för att det finns trådlöst internet på hotellet!

Kram kram

2 konferenser+ 1 houeswarmingparty = fullbokad dag

Hinner egentligen inte skriva något nu på morgonen. Men eftersom jag vet att vissa av er inte klara dagen utan att ha sett mitt vackra tryne så lägger jag upp en liten bild iaf =)

Skriver mer när jag kommer hem i kväll. Kram kram



Jag ska på två konferenser under dagen. Någon som vet vart Multi-Business Centre ligger i Skopje, eller Hotel Holiday Inn???


Filmkväll


Internet krånglade en massa igår kväll så istället för att titta på senaste avsnittet av svenska hemmafruar blev det jag som blev hemmafrun. Tillbringade kvällen med att stryka, laga ett par strumpbyxor och läsa lite. Väldigt hemmafruaktigt om ni fråga mig.

Krånglet med internet fortsatte även idag på morgonen och när jag provade vid halv åtta tiden idag så gick det inte ens att koppla upp sig. Men det verkar som det har fixat sig självt under dagen så vi behövde aldrig börja bråka med Ellas router. Väldigt skönt.

Ojoj...nu kom Lasse, Ivo och Maggie hit. Vi ska kolla på film och äta mat (Lasse har lagat och tagit med)

Kram kram

Såhär har jag sett ut på jobbet idag =)

Trafik

På väg hem från praktiken idag såg vi två ambulanser under utryckning. Efter denna syn så kommer jag göra allt i min makt för att inte drabbas av några akuta åkommor som kräver ambulanstransport. Folk här verkar inte ha mycket respekt för utryckningsfordon och ambulanserna fick stå vid rödljuset och vänta för att folk inte släppte fram dem!! 

Trafiken här är verkligen hemsk under rusningstrafik, på tok för mycket envisa förare med sina bilar på en alldeles för liten yta. Folk här verkar dessutom tro att de inte kommer att märkas om de kör mot rött i korsningar. Som utomstående kan jag avslöja att JO, det märks. Jag har aldrig sett att det blir kö mitt inne i en korsning men här i Skopje är det vardagsmat. Eftersom folk fortsätter att köra trots att det slått om till rött blir de sista bilarna stående mitt i korsningen. Detta resulterar i att bilarna som precis fått grönt inte kan köra eftersom vägen är blockerad. Istället slutar det med att alla tutar på alla och försöker smita förbi varandra genom att kör mellan filerna eller upp på trottoarerna.

Andra saker man som förare i Skopje får vara beredd på är att folk stannar mitt i rondeller eller bakar in på huvudgatan från tvärgator. Det är inte ovanligt att folk som ligger i filen närmast trottoaren helt sonika stannar och parkerar bilen (fortfarande i körfältet)för att springa kortare ärende.


Bilden är lånad från nätet men ungefär såhär ser det ut i korsningarna runt klockan 17.

Kram


Seg

Ja...seg är precis rätt ord för att beskriva hur jag känner mig just nu. Efter jobbet fastnade jag i soffan och här sitter jag nu och har ingen vidare lust eller ork att göra något åt saken.

Morgonen blev inte riktigt som det var tänkt. tanken var att Lasse skulle möta oss på det vanliga stället på väg till jobbet för att ta Fatty. Kände på mig att något skulle gå galet så jag bad Ellla ringa till Lasse när vi lämnade lägenheten, bara för att vara på den säkra sidan. Ella ringde och ringde utan att någon Lassa svarade och när vi kom fram till vår mötesplats fanns där ingen Lasse så långt ögat kunde nå. Vi bestämde oss för att springa förbi hans lägenhet men där var det ingen Lasse som öppnade. Det hela slutade med att vi fick ta med Fatty till kontoret coh ringa och väcka Ivo som fick komma och hämta honom. Som plåster på såren har Lasse lovat att bjuda oss på en hemlagad trerätters middag i morgon. Ivo ska dessutom ta med sig filmer så det kan bli en väldigt bra kväll =)

På förmiddagen var jag iväg på ett möte som OSCE höll i som handlade om val och reformer av Makedoniens vallagsstiftning. Det var ett femtiotal personer där och bland annat representanter från regeringen, EU, OSCE och flera ambassader. Mötet inleddes med att alla fick presentera sig...även lilla jag =)

Tiden efter lunch gick åt till att skriva en rapport om mötet och fortsätta med min ekonomirapport. I morgon har jag och Ella bjudit en från EU-delegationen på lunch. Hon jobbar med korruptionsfrågor och reformer av rättsväsendet så vi ska fråga ut henne om det.

Nu tror jag att maten börjar bli klar. Ella erbjöd sig att laga mat eftersom jag sa att jag skulle gå och träna. Men...det har ju inte riktigt blivit av och blir nog inte så heller verkar det som =)

Kram kram




Kattvakt

På måndagar har Lasse pokerkväll hemma hos sig och då får jag och Ella, som de extramammor vi är, ta vårt ansvar och ta hand om Fatty. Eftersom Ella var sjuk idag fick jag gå med honom hem själv. En uppgift som visade sig vara lite lättare sagt än gjort. Förotom lilla Fatty skulle jag även få med mig en liten kattlåda med tillhörande kattsand, kattmat, min kasse med matvaror (fick av någon anledning för mig att handla precis innan jag skulle hämta Fatty) samt min väska och jacka. Som ni hör så blev det en del att bära och jag tror att både jag och Fatty var väldigt tacksamma över att komma hem till vår lägenhet.

Dagen på kontoret har gått ganska fort och jag har fått en hel del gjort. På förmiddagen var jag på OSCE-möte. Alla praktikanterna går på möterna så efteråt brukar vi passar på att skvallra lite om helgen och uppdatera varandra om vad som händer på respektive ambassad. Ofta får vi i uppgift att rapportera om samma saker och möterna är ett bra tillfälle att kolla lite vad de andra har gjort och utbyta information med varandra.

Efter lunch har jag återigen suttit och skrivit på min ekonomirapport. Skrev ju för någon vecka sen att jag hade lämnat in den till min handledare och jag trodde då att jag var klar. Tyvärr visade det sig att jag inte alls var det och idag var det tredje gången jag skickade in ett utkast. Förhoppningsvis blir jag helt klar med den i veckn så jag slipper den sen. Det jobbiga med rapporten är att jag aldrig har tid att skriva den helt klart och ju längre tid jag tar på mig dessto mer händer med den makedoniska ekonomin. Kontentan blir alltså att jag ständigt måste uppdatera den och föra in nya siffror. Nog om den för ikväll, kommer säkert beklaga mig över den mer senare i veckan =)

Nu ikväll har vi kollat på senaste avsnittet av Färjan, någon som har sett det? Det är ju helt fantastiskt vad många fula dialekter det finns i Sverige. Det där programmet borde sparas i språkvetenskapligt syfte, folk pratar ju som...som..ja..hur fan pratar folk egentligen! 

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa lite. Imorgon väntar en spännande dag med ett nytt möte med OSCE. Denna gång handlar det om valövervakning.



Lilla fatty får sova i köket eftersom vi inte riktigt litar på att han är helt rumsren än. Men han ser ju ut att trivas ganska bra i vår fryslåda, tycker ni inte. Ok, kan ju erkänna att kattstackarn ser halvt vettskrämd ut på kortet men jag skyller på blixten på kameran.

Sanna: Självutlösare hade ju faktikst varit ett alternativ i morse. Tyvärr tänkte inte mina små yrvakna hjärnceler så långt i morse =)

Maria: Vi har en spegel, i badrummet, så jag tror inte man kan ta helfigurskort där... Känner mig stolt och hedrad över vinsten i trottoarkampen och ser fram emot en hejdundrandes tillställning för att fira detta framöver.

Malin: Låter härligt, kul o höra att du trivs så bra i storstan =)

Gonatt och sov gott!


Själv på kontoret

Idag är Ella sjuk så jag får gå själv till praktiken. Hon var lie kraslig igår och var inte alls pigg idag på morgonen så då är det lika bra att hon är hemma så hon inte blir ordentligt sjuk.

Förhoppningsvis blir det en ganska lugn dag. Det enda jag vet som är inplanerat för min del är att jag ska gå på ett möte med OSCE på förmiddagen. Efter det hoppas jag att det inte kommer så mycket mer uppgifter eftersom jag har en del kvar att skriva från förra veckan. Det här med att Iralnd röstade jag till Lissabonfördrgaet oroar mig dock eftersom det kan betyda att jag kommer får skriva något om det. Numera värderar jag nyheter på ett lite annorlunda sätt tror jag och dlear in dem i två kategorier. De som är att betrakta som vanliga nyheter och de som kommer innebära mer jobb för mg. Nyheten om Lissabonfördraget hamnar med största sannolikhet i kategori två.

Eftersom Ella är sjuk och ligger nerbäddad i sängen  och därför inte kan ta kort på mig blir det ingen dagens outfit idag.

Vad ska ni hitta på i dag?

Kram kram



Söndag

Regnet har dagit vidare och idag är det trots molnen en ganska fin höstdag. Vi åt frukost för en liten stund sen och om ett tag ska vi ner på stan och fika med några som jobbar på EU-delegationen här. Jag stod och pratade ett tag med en av dem under EU-cocktailen på det svenska residenset och igår undrade han om vi ville hitta på något idag. Vi ska ta en fika på stan och sen pratade han om ett köra en sväng, vet inte vart dock. Det ska med en tjej också som jobbar för delegationen och henne ska vi äta lunch med senare i veckan och försöka pumpa henne på info om hur det ligger till med korruptionen i landet.

Annars hade jag tänkt gå och träna lite i eftermiddag och kolla in ams.se och se om de har något spännade jobb som jag kan söka. Får se om det finns något där strandläge vid medelhavet ingår =)  

Kul att höra att det går så bra för HV förresten!

Vad ska ni hitta på idag?

Malin; Hoppas att du körde på flätor igår, hur var oktoberfesten?

Kram kram


Trottoarer, rond 2

Jag har inte riktigt kunna släppa min och Marias lilla kontrovers angående trottoarer, eller snarare brist på trottoarer. Trots att Maria var väldigt diplomatisk och tyckte att vi skulle enas om att både Skopje och Warszawa har förskräckliga trottoarer vill jag inte släppa det så pass lätt. På vår promenad idag passade jag därför på att ta lite fler illustrerande fotografier. Tycker vi gör så att vi utlyser en liten tävling om det och så får ni därhemma avgöra vart trottoarerna är värst. Nå Maria..antar du utmaningen =)











Lägg särskilt märke till de söta små bilstopparna på nedersta bilden. Får man inte kryssa för felparkerade bilar eller håll är det istället diverse stolpar ivägen. Att promenera går nästan att jämföra med armens hinderbana.


Lite plugg och en sväng på stan

Då var jag hemma igen efter vår lilla promenad och efter att jag har skrivit mitt inlägg tänkte jag gå och lägga mig och vila lite. Det tar på krafterna att srosa på stan ska ni veta.

Både jag och Ella tog med oss lite plugg och så gick vi för att leta upp ett fik. Vi hittade ett som var jättemysigt och som inte låg så väldigt långt ifrån där vi bor så det blev en fika och lite plugg där.




Jag har som ni ser fortfarande inte gått över till att bli en fullfjädrad kaffedrickare och idag blev det lite te istället. Det är ju faktiskt så mycket godare än det där svarta beska. När jag satt och läste på fiket så började jag fundera lite på min bok. Inte innehållet dock, vilket antagligen hade givit mer i studiesyfte, utan omslaget. Jag undrar lite hur de här människorna tänker som jobbar med at ta fram omslag till kurslitteratur. Som ni ser så handlar min bok om organisationsteorier och språket i den är så där lagom torrt och tråkigt, precis så som man tror att en bok med en sådan titel ska vara. När jag satt där och läste så började jag undra vad de hysteriska färgerna gör på framsidan. Framsidan ger i alla fall inte mig intrycket av att författaren här kommer att presentera några revolutionerande ideer som kommer att göra det lättare att organisera, stabilisera eller styra en offentlig verksamhet. Framsidan förmedlar enligt mig ingen som helst ordning och reda, snarare tvärtom. Man fråga sig om de hysteriska färgerna har valts just för att de är hysteriska och således krävs för att tanken med dem är att de ska fånga en läsares uppmärksamhet. Titeln i sig är ju kanske inget man står och köar efter direkt. Färgerna är kanske helt enkelt där för att "skapa intresse" som det brukar kallas. Eller så finns färgerna där för att väcka och hetsa elever. Jag, och många med mig, blir ofta väldigt trött av att läsa kurslitteratur och behöver då och då en liten paus. Tar man en paus från den här boken och slår ihop den möts man dock genast av de hysteriska färgerna som tycks skrika åt en att man ska öppna boken igen och fortsätta läsa. Ett annat alternativ är ju att Libris som ger ut boken haft ont om pengar och därför anlitat en fyraåring som illustratör. Ja, som ni märker så är frågona många och svaren få. Någon annan som har en ide om varför boken ser ut som den gör?

Efter att vi varit duktiga och pluggat en liten stund bestämde vi oss för att gå in till stan en liten stund för att titta lite. Vi gick en sväng innne i ett av köpcentren och hittade till vår förvåning ett köpcenter inne i köpcentret. Köpcentret som låg inne i det stora centret verkade vara lite finare och ha lite dyrare affärer och på övervåningen i det fanns bland annat en vinbutik.




Inne i vinbutiken bjöd de på vin och snittar och dessutom satt en liten stråkorkester där och spelade musik och en man på höga styltor travade omkring bland kunderna.

Jag har sagt det förrutom och lär säga det igen.. De där mackarna allstå!


Regn och rusk

God morgon!

Det blev visst inte inlägg igår som utlovat, men nu så =)

Jag lovade ju att berätta lite mer om avskedsmiddagen i onsdags så det är väl bäst att jag gör det. Vi åt på en traditionell makedonisk restaurang i gamla stan. Restaurangen låg på innegården av en gammal An. An är ett turkiskt ord och förr i tiden fungerade An ungefär som hotell. De är byggda som en fyrkant med en öppen innegård och där kunde man ha sina djur som man hade med på resan. På restaurangen fick vi först lite förrätt bestående av sallad och olika sorters ostar. Deras ostar här är verkligen hur goda som  helst, kommer sakna dem. Efter det fick vi någon sorts köttbullar med lök- och risröra till som också var väldigt gott och till dessert blev det pannkakor med någon söt kräm. Middagen var mysig och vi satt och pratade lite makedonisk nutidshistoria och matvanor.

På praktiken har det varit fullt upp som vanligt och både jag och Ella har alltid mycket att göra på dagarna. tanken är ju att jag ska kunna sitta med min skoluppgift på praktiktid men som det ser ut finns det helt enkelt inte tid till det. Ska försöka komma igåmg lite mer med min läsning av kurslitteraturen men jag måste ju säga att det tar emot ganska mycket.

Efter jobbet igår gick vi på stan lite och sen mötte vi upp Lasse och IVo för en fika. Innan vi gick hem gick vi om Lasses lägenhet och hämtade med oss Lasses katt Fatty. När vi kom hem blev det en sväng till gymmet och sen var jag duktig och gjorde zucchinilasange. Börjar bli en hejjare på det där nu =) Märker att vi börjar få lite svårt att hitta på vad vi ska äta och at vi fastnat på några rätter som vi kör på. Har ni några förslag på vad vi kan laga, gärna något som går att frysa in så vi kan ta med det till jobbet sen. På kvällen kom Ermina förbi och med en stor påse med choklad och chips och så kollade vi på Marie Antoniette. Jag gillade verkligen filmen så den borde ni se om ni inte redan gjort det. Vi har lånat den av en på jobbet och samtidigt fått låna en dokumentär om henne så den ska vi kolla på senare i helgen. Blir lite kul att jämföra spelfilmen med dokumentären, får väl se omman känner igen något =)

Idag regnar det och blåser och tanken är att jag ska försöka ta tag i lite "måste" saker. Ska börja med mitt pluggande och sen borde jag verkligen försöka knåpa ihop ett litet CV som jag kan börja skicka runt. Suck, vad jobbigt det känns att söka jobb. Kan ingen bara ringa upp mig och erbjuda mig det där drömjobbet, jag är ju så fantastisk =)

Vad ska ni hitta på idag??

Kram kram


Malin o Maria: Jag håller med Maria om att Malin borde starta blogg med så vi får se hennes shoppingfynd!! Är dessutom helt lvertygad om att Malin hittar bra mycket finare saker i Stockholm än vad jag gör i Skopje.

Busy week

Hej hej!

Nu var det ett litet tag sen jag skrev sist, det handlar dock inte om att jag har tröttnat på att blogga. Nejdå, ni tvingas läsa mitt dravvel ett tag till =)

Onsdagens avskedsmiddag var rikigt trevlig och vi åt på en gammal traditionell restaurang i gamla stan. Berättar mer om det sen i eftermiddag när jag kommer hem.

Igår var jag själv på vårt lilla kontor eftersom Ella var i Kosovo igen. Måste säga att jag var väldigt effektiv och hann med en hel del.  Svarade på en massa frågor åt ambassadören, redigerade en text och började titta lite på en rapport. Så idag har jag rätt att vara lite slöare på parktiken, inte sant =) Vi har möte på förmiddagen angående EU:s riktmärken och efter det gissar jag att det blir lite redigering av det jag har skrivit. Efter det ska jag fortsätta med min lilla rapport och sen kl 14 är äntligen arbetsveckan över.

Ikväll ska jag och Ella vara kattvakt åt Lasses katt och som tack för hjälpen har han lovat oss chokladtryffel (likadana som han bjöd på under cocktailen på svenska residenset) Ja, vad sk aman säga...klart man ställer upp om det vankas chokladtryffel =) Dessutom är ju hans katt så himla söt. Tydligen har den börjar bli lite modigare och busigare nu och äter dessutom vanlig mat så vi slipper försöka flaskmata den. Får väl se hur länge den tänker leva runt här ikväll.

Nu måste jag gå, men jag ska försöka uppdatera lite i eftermiddag igen.

Mamma: Ja, den makedoniska flaggan är ju inte den första man känner att man måste lära in kanske =) Kul att bloggen funkar lite i utbildningssyfte =)

Massa kramar

RSS 2.0