Snusleverans och avskedsmiddag

God morgon!

Minglet igår var trevligt men lite segt om jag ska vara ärlig. Vi åkte dit tillsammans med Ermina och hängde ganska mycket med henne. Det kom tillslut en hel del människor och jag skulle uppskatta det till runt 100 kanske. I vanliga fall brukar det vara mest ambassadfolk på de här tillställningarna men den här gången var det väldigt blandat och förutom folk från olika ambassader var det även folk där från EU delegationen, parlamenatet, regeringen, intresseorganisationer osv. När man inte känner någon eller vet vilken position det har eller var de jobbar är det inte alltid så lätt att försöka mingla men jag pratade lite med folk från andra ambassader, någon från regeringen och EU delegationen. Fick dessutom tillfälle att dela ut mitt lilla vistkort till några stackare så jag känner mig nöjd.

Lasse hade gjort ett bra jobb med både snittarna och drinkarna och vi hann nog prova det mest. Bäst gillade jag de små chokladbollarna, så fantastiskt goda. Vi var duktiga och var kvar till det slutade och sen gick vi hem efter det, ganska skönt att få en liten promenad och lite frisk luft.

Idag är förmiddagen ganska uppbokad, först är det personalmöte och efter det har jag Ella och vår handledare möte med ambassadören. Efter lunch blir det till att försöka skriva lite till om EU-anpassningen, jag kommer vara en hejjare på det där när jag åker härifrån. Lasse ska dessutom komma förbi under dagen för att hämta sitt snus som vi köpte till honom i  Pristina. Vi hade först tänkt ta med det till honom igår men insåg sen att det antagligen inte hade sett så bra ut om vi kom med två stockar snus och smet in i köket det första vi gjorde =)

Efter jobbet är alla bjudna på avsutningsmiddag eftersom en av de lokalanställda ska sluta. Jag tror att vi skulle till en restaurang i gamla stan så det kan nog bli mysigt.

Som ni ser på mina kläder så har det blivit lite kallare även här och man känner i luften att hösten är påväg. Men jag gillar det, det verkar som det kommer bli en vacker höst med fint väder och mycket sol.


Nu måste jag gå, ha en bra dag alllihop!

Emelie: Hmm..låt mig fundera lite på ditt förslag....NOPE. Stannar nog här ett tag till tror jag. Men efter jul är jag arbets-och bostadslös så då skulel vi kunna byta =)

Malin: Vad kul att du äntligen kommit till Stockholm! Kan tänka mig att du stortrivs.

Pernilla: Ja, visst är Maria söt. Är för uppbokad på kvällarna så jag har inte hunnit kolla på tredje avsnittet än. Men hon är för skön I must say.

Kram kram


EU-cocktail

Hej hej!
Jag har lite bråttom så det blir bara ett snabbt inlägg...vet ju att ni sitter klistrade vid datorn för att se vad jag haft för mig idag. Inte sant =)

Det blev tyvärr ingen lugnd dag på kontoret för mig idag. På morgonmötet fick jag reda på att jag skulle följa med ambassadören och min handledare på ett av deras möten. Mötet är mellan alla ambassadörer som är utsända från EU-länderna och deesutom var ministern som är ansvarig för EU-arbetet inbjden som gästtalare. Mötet höll på i ca två timmar och var ganska intressant att lyssna till. Efter lunch hade vi först ett möte med ambassadören och direkt efter det ytterliggare ett möte inför kvällens cocktail. Det är nämligen bjudning på det svenska residenset ikväll och de har bjudit in en massa människor som jobbar med EU-anpassningen. Jag tror de sa att de bjudit närmare 200 personer och räknar med att ca 130 kommer. Kan ju bli spännande det här.

Lasse har förutom snittar dessutom lovat oss riktiga cocktail så jag och Ella har suttit och längtat efte dem hela dagen.

Måste gå nu. Skriver sen och berättar hur det var =)

Kram kram


Pristina och Camp Victoria

Strax efter kl åtta i morse hoppade vi (jag, Ella och Daniel) in i en av ambassadens bilar och började vår färd mot Pristina. Jag måste säga att jag fortfarande är helt förtrollad av landskapet här, det är verkligen vackert. Man ser inte så mycket av det här i Skopje men så fort man kommer utanför stan ser man hur vackert landet faktiskt är. Jag fick lära mig att Balkan betyder berg på turkiska och det är verkligen ett namn som passar väldigt bra på området. Hela Makedonien och även Kosovo verkar utgöras helt av mer eller mindre höga berg och kullar. 

Vi körde norrut och genom bergen och efter ca en timme var vi framme vid gränsen mot Kosovo. Vid gränsen fick vi visa våra pass och Daniel berättade att om man ville åka vidare mot Serbien skulle man absolut inte ta vägen via Kosovo. Serbien har som många av er säkert vet inte erkänt Kosovo som ett självständigt land och ser det fortfarande som en del av Serbien. Åker man genom Kosovo och får deras stämplar ser serbierna det som att man har kommit in i Serbien via en olaglig gränskontroll eftersom de själva inte har några gränskontroller där.

Väl inne i Pristina följde vi Bill Clinton boulevard mot det svenska konsulatet. De har precis fått nya lokaler och de var verkligen jättefina...blev mest avundsjuk på deras massiva terass de hade på taket. Perfekt för att ligga och sola på hela dagen och ha fester på på kvällarna =) Vi fick en liten rundvandring på konsulatet och sen tog vi en snabb fika med en av dem som jobbar där. Hon berättade lite om läget i Kosovo och enligt henne går det sakta, sakta åt rätt håll och livet i Kosovo börjar nu bli mer normalt.

Anledningen till att vi åkte till Kosovo var att Daniel skulle ha ett lunchmöte med representanter från den grekiska och den tyska ambassaden och diskutera frågor kring visum. Lunchen var jätetintressant och jag lärde sig en hel del av att bara sitta och lyssna på deras diskussioner. En lite rolig grej är "problemen" Grekland har med sina ambassadskyltar de har på sina bilar. Än så länge går det inte att registrera bilarna i Kosovo så det måste göras i ett av grannländerna. Det första alternativet är att registrera bilarna i Serbien men att köra omkring med en bil registrerad där i Kosovo är ingen bra ide då den med all säkerhet kommer att bli sabboterad. Alternativ två, vilket grekerna och många andra ambassader har valt, är att registrera sina bilar i Makedonien. Problemet för grekerna är bara att de inte erkänner namnet Makedonien utan kallar det för fYROM (former Yoguslav Republic of Macedonia). För att allt ska bli så politiskt korrekt som möjligt har de därför tejpat över MK på sina registreringskyltar med svart eltejp. Lite roligt!

Efter lunchen tog vi bilen upp till Camp Victoria som ligger en liten bit utanför centrum. På campen bor ca 250 svenska soldater för tillfället och det verkade som om de mesta av deras uppdrag nu har övergått från militärt till närmast polisiärt. De håller med andra ord lite koll och ser till så att det är lugnt. Daniel berättade att soldaterna inte längre är tillåtna att vistas nere i stan under sin fritid, detta för att livet i Pristina ska verka lite mer normalt. Endast när de är i tjänst får de vara i stan annars måste de hålla sig på basen...låter sjukt tråkigt om ni frågar mig. Den egentliga anledningen till att vi åkte dit var att vi skulle göra ett litet besök i deras taxfreeshop. Det var inte riktigt samma utbud som på flyplatser men det kanske man inte ska vänta sig på en militärbas mitt på Balkan. Två flaskor och lite snus till Lasse fick följa med tillbaka till Skopje.

Som avslutning kan jag säga att jag är glad för att jag bor i Skopje och inte Pristina. Staden är ännu rörigare än Skopje och den höga internationella närvaron gör att det känns väldigt konstigt att vara där. Jag tycket innan att det var mycket ambassadbilar i Skopje men efter att ha varit i Kosovo och sett alla dessa internationella bilar har jag ändrat mig. Det verkar som om varenda stor internationell organisation är på plats i lilla Kosovo (landets yta är mindre än Skåne) Var och varannan bil tillhör antingen FN, KFOR, OSCE, NATO, EU-LEX, Kommissionen, någon ambassad eller en av alla de militärbaser som finns i landet. Helt sjukt! Som sagt, en mycket märklig känsla att vara omgiven av alla dessa. Man får inte alls intrycket av att man kommer in i en vanlig stad utan det hela blir väldigt...ehm..märkligt. Hittar inget bättre ord för att förklara. Dessutom kör alla, verkligen alla, som idioter =)



God natt och sov gott!

Kram kram


Utlandsresa

God morgon!

Idag ska jag resa utomlands. Jag är ju visserligen utomlands redan som det är men eftersom jag ser mig som boende här i Makedonien räknar jag ändå dagens resa som en utlandsresa. Vi ska åka till ett land som ligger norrut. Det är ganska litet och ganska nytt. Förutom att hälsa på konsulatet där ska vi även hälsa på ett ställe där det finns en massa svenskar...och förhoppningsvis en taxfree-shop. Har ni listat ut vilket land jag ska till?

Hmm..funderar på om jag ska hålla på det lite och inte avslöja det förrän jag kommer hem. Å andra sidan har jag ingen aning om när vi kommer hem ikväll och det är ju inte omöjligt att jag inte kommer orka slå på datorn för att blogga. Så jo, jag berättar det nu iaf. (shit vad jag har nyggt upp det nu då)

Trumvirvel...Annelie åker idag till Pristina i Kosovo. Förutom Pristina ska vi även besöka Camp Viktoria och kolla in soldaterna och deras taxfree-shop.

Ha en bra dag hemma!!

Kram kram


Hon är ju för söt

Vi har precis kollat på andra avsnittet av svenska hollywoodfruar och jag bara måste säga att jag tycker att Maria är så himla söt. Hon verkar vara lite så där lagom blondindum liksom. Några av kommentarerna hon fäller är ju bara så himla sköna. Till exempel när hon ska berätta om hur det gick till när de skaffade hund.

" ja, från början hade vi inte tänkt skaffa hund men så en dag så började ena dotterna tjata...och, ja efter en stund, typ 1 timme, så gav vi med oss" - Haha, 1 timmes tjat. Hade mina föräldrar gett med sig efter en timmes tjatande hade jag haft ett helt zoo när jag var liten.

"idag ska vi surfa och jag har hört att man inte ska ha en massa juveler på sig för det lockar till sig hajar" 

Som sagt, hon är ju bara för söt!


Nu ska jag gå och lägga mig och läsa och sen är det dags att sova. Det kommer att bli en spännande dag imorgon för vi ska nämligen på utflykt, eller ja, utflykt och utflykt. Vi ska få följa med en på ambassaden till ett av grannländerna, vilket får ni veta imon...

Sov gott, kram kram

Färjan och Hollywoodfruar

Hej hej!

Det har varit en mysig och lugn söndag i Skopje idag, precis vad jag behövde. Jag och Ella gick en promenad utmed floden och njöt av det fina vädret och pratde om ditt och datt. Trots att hösten börjar komma lite smått är det fortfarande jätteskönt på dagarna, jag har gått i kjol och t-shirt hela dagen. Vi följde floden in mot centrum och på toget köpte vi rostade kastanjer som vi gick och smaskade på. Smaken påminde lite om bakad potatis. Vi var inne en vända på köpcentret för att leta efter engelska tidningar men de var ganska dyra så det blev inget med det. Istället hamnade vi på ett cafe och beställde in varsin kaffedrink. Japp, ni läste rätt, Annelie  beställde in en kaffedrink. Det blev en mocca (tror jag) och hör och häpna; jag tyckte om den. Den smakade mest stark choklad och vi vet ju alla vad jag tycker om choklad =) Ella har (som så många av mina andra vänner) fått för sig att hon ska lära mig att dricka kaffe under hösten och än så länge har hon faktikst lyckats bättre än vad någon annan har gjort. Jag tror att det här med att börja med kaffedrinkar is the way to go eftersom de faktiskt inet smakar särsklit mycket kaffe. Efter ett tag kom Lasse och en av hans makedoniska vänner förbi och fikade lite också.



Efter ca två timmar på cafeet blev vi hungriga och gick bort till King Burger, undrar vad de har fått det namnet ifrån?? Där blev det varsin gyros och en cola. Gyrosen var väl sådär måste jag erkänna, någon hade envisats med att hällsa senap i min, inte uppskatta!

Ikväll ska vi kolla på webtv hade vi tänkt, det blir senaste avsnitten av Färjan och svenska hollywoodfruar. Den där Anna Anka är ju bara för rolig =)

Emelie: Kan nog hålla med om att min stavning av luktar kanske inte var den som svenska akademin använder sig av...men, men...jag får skylla på att det skrevs tidigt på morgonen.

Oskar: Den där låten är säkert en hit här nere också, om inte så kommer den nog snart att bli det.

Måste ju dessutom säga att det skrämmer mig lite att Pitbulls låt är så stor hemma också. Levde lite i en illusion av att sånt bara gick hem här på balkan, men tydligen inte.

Nu blir det webtv, te och avokado.
Kram kram


Music hitlist, Balkan 2009

Nu har jag varit här i Makedonien i över en månad och börjar komma in i livet som balkanbo mer och mer. Detta betyder även att jag börjar annama den makedoniska toplistan vad gäller musik. Till att börja med hade jag lite svårt för låtarna, men nu. Jag kan inte leva utan dem. Tänkte att ni skulle få ett litet smakprov på vad vi spelar för musik här hemma. Kan det bli mer party än så här !?!

För att ni ska få den rätta balkankänslan rekomenderar jag alla tjejer att ta på era högsta klackar, tajtaste kläder och spara inte på sminket! För er killar gäller det att rota fram skorna ni hade 1992 och matcha detta med en t-shirt med tryck från valfritt collage i USA. Lyssna och njut och håll inte inne på dansstegen!

Mer balkan än så här blir det inte!




Lyssna speciellt till uttalet på "everybody" i låten nedan. Love it!!





Vilken tycker ni bäst om??


Tävling

God morgon!

Vad passar bättre en söndagsmorgon än en liten klurig tävling. Perfekt sätt att få igång de små hjärncellerna på efter helgens bravader.

Som förra gången gäller det en av våra maskiner i köket. LÄgger upp lite bilder som ni får begrunda och sen får ni gärna komma med förslag på vad det kan vara för en sak, och vad den är tänkt att användas till.

Som ni ser så består maskinen av en hel del delar, både lock, en ihålig metallbunke och en stav man kan putta ner saker med.

Nu blir det frukost!

Kram kram


Lördagmorgon

Hej på er!
Jag vaknade redan kl 7 idag och nu har jag ätit frukost och suttit och kollat på nätet lite. Vad skönt det är att inte ha något planerat som man ska iväg på. Har verkligen njutit av att sitta själv i köket och bara surfa och dricka te. Jag tänkte att jag skulle  krypa ner i min säng ett tag till nu och ligga och läsa lite. Vädert här är ganska mulet men det kanske ordnar upp sig framåt dagen, hade varit skönt att sitta ute på balkongen en stund.

Berättade ju igår att jag skulle följa med på en démarch på miljödepartementet och det fick jag också.  Vi åkte ambasadbilen bort till deras kontor (med flaggor på bilen och allt). Departementet hade sina lokaler i den gamla tv-byggnaden. Huset är en stort svart koloss med över 15 våningar och i detta finns förutom miljödepartementet även delar av två andra departement. Jag fick en lite konstig känsla när vi steg in i byggnaden eftersom hela huset är så nedgånget. Det ser ut som om det borde vara övergivet men samtidigt var det fullt med folk som jobbade där. Vi tog hissen upp till 11 våningen där vi hade vårt möte. Hissen påminde mer om en varuhiss än en hiss i en departmentsbyggnad. När vi klev av hissen möttes vi av en massa kartonger i korridorerna och efter att ha frågat oss fram hittade vi till slut fram till kontoret där kvinnan vi skulle träffa satt. Hon berättade att miljödepartementet flyttat in i huset i maj i år, men fortfarande saknade de tillgång till telefon och internet. Fråga mig inte hur de skönter sitt arbete utan detta! Kvinnan vi pratade med var väldigt trevlig och hon var insatt och engagerad i miljö- och klimatfrågan vilket var kul att höra. Mötet gick ganska snabbt och knappt en timma senare satt vi åter i ambassadbilen å väg tillbaka. I bilen berättade chauffören att chefen för det nationella fotbollsförbundet skulle åtalas misstänkt för förskingring. Tydligen hade han tagit emot stora summor pengar från FIFA som sulle satsas på ungdomsverksamhet. Nu var pengarna borta men ingen visste vart de hade tagit vägen, dessutom misstänktes förbundet för att ha sålt kopior av matchtröjor. Egentligen har de ett avtal med PUMA som tagit fram matchtröjor för landslaget, men förbundet har köpt in kopior och sålt dem istället, självklart för samma höga pris som om de hade varit tillverkade av PUMA. Jag säger då det =)

Nu ska jag krypa ner i min säng en stund till, kram kram




Mera miljö

God morgon!

Då var det äntligen fredag igen...älskar det. Det lilla minglet igår var helt ok och vi hann med att provsmaka en hel del av snittarna innan vi gav upp vid 10-tiden och traskade hem. Konsten var också bra, handlade som sagt om miljön och klimatförändringar och det var 7-8 konstnärer som hade gjort lite olika verk. Några installationer och lite tavlor.

Miljöntemat fråan igår fortsätter idag och jag ska följa med av de anställda på ambassaden till miljöminiteriet för att framföra en demarsch. Det ni, visst låter det viktigt. Jag har fattat det som att vi ska gå dit och framföra ordförandeskapets åsikter kring miljön och klimatförändringar. Mest för att visa hur duktiga EU är som tänker på dessa frågor. Demarschen genomförs nu eftersom det den 28 september är ett stort miljömöte i Bangkok (som hålls inför den stora miljölonferensen i Köpenhamn i december) Än så länge går tydligen inte miljöförhandlingarna så bra så EU har bestämt sig för att ligag på lite i frågan. Vi får väl se vad Mackarna har för strategi när det gäller klimatet. Inte så mycket skulle jag tro. Men de kanske överraskar mig coh har värsta planan, hade varit väldigt roligt.

Annars idag är det ju fredagsfika coh efter jobbat hade jag och Ella tänkt göra ett tappert försökt till att shoppa lite. Får se om vi hittar något roligt att ta med hem.

Hur ser er fredag ut? Mera sightseeing för Maria och Martin skulle jag tro =)


Har ni sett vad glad man blir av att lyfta på benet, prova gärna hemma!


Massa kramar


Exhibition ikväll

Goddagens på er!

Jadu, Maria...Jag är sannerligen inte dålig som orkar uppdatera på morgonen innan jag går till praktiken. Något måste man ju roa sig med för att orka stiga ur sängen när klockan ringer så tidigt.

När jag kom till ambassaden idag fick jag reda på att jag skulle följa med min handledare på lunch tillsammans med en man från "Agency for realization of minority rights" (eller något i den stilen). Innan lunchen fick jag i uppdrag att leta reda på lite info om honom och den byrå han jobbade för. Detta visade sig vara lättare sagt än gjort och det hela slutade med att jag fick be en av de lokalanställda att hjälpa mig. Alla här i Makedonien har inte bemödat sig med att översätta sina sidor till engelska. Dessutom ser ju deras alfabet helt annorlunda ut så man kan inte söka på deras namn heller eftersom mitt tangentbord inte har deras bokstäver. Efter någon timme lyckades jag och Vera (den lokalanställde som hjälpte mig) ta reda på mannen jag och Magnus skulle luncha med dels var byrå-chef och vice partiledare i det Turskiska partiet här i Makedonien.

När vi kom till restaurangen vi skulle luncha på visade det sig att herr Salih som vi skulle träffa knappt kunde någon engelska. Istället fick vi vänta lite så han kunde ringa dit en av hans bekanta som fick uppdraget att tolka. Själva lunchen var helt ok, herr Salih pratade lite om vd han och hans byrå jobbade med och bad oss framföra det till överiga EU-länder. Hmmm...så det ska vi väl göra antar jag =)

När vi kom tillbaka var det dags att förbereda sig för nästa möte. Denna gång följde jag med Magnus till finansdepartementet för att träffa den som är högsta ansvarig för Makedoniens budget. För några veckor sedan var Makedonein tvugna att revidera sin budget för andra gången i år och de har gjort en massa nedskärningar. Bland annat har de minskat budgeten för Secretariatet för Europeiska angelägenheter (min alldels egna översättninge =) men nästan hälften så vi frågade lite om detta. Hon vi pratade med var väldigt trevlig och förklarade hur mackarna såg på sin ekonomi och vad det trodde om framtiden. Intressant. 

Mötet med hon som var budgetandvarig var i finansdepartementets lokaler och jag får ju säga att jag har sett glamorösare byggnader och kontor i mina dar. Byggnaden bestod av långa korridorer med små bruna rum. Konferensrummet vi träffades i var ett litet, avlångt rum med ett långsmalt bord i mitten. Runt bordet fanns 6 stolar, alla olika modell och färg och mer eller mindre hela. Innan vi kom in i rummet hade det varit några där inne och tjuvrökt och det luktade som en hel tobaksaffär under hela mötet. Vill man ha en häftigt kontor ska man inte söka sig till departementen i Makedonien iaf.

Ikväll har vi blivit bjudna till den schweiziska ambassaden för att vara med på öppnandet av en konstutställning på temat "Climate change = cultural change" som de anordnar tillsammans med Världsbanken. Restauranegn nedanför oss ska catera tillställningen så vi räknar med att det kommer finnas gott om smaskiga snittar.  

Lite roligt att nästan alla mina vänner verkar vara mer eller mindre galna i crepes =)
Pappa: Hälsa alla i Solberga och jag hoppas övernattningen i Sävsjö blev kul =)

Nu ska jag göra mig i ordning lite och sen är det dags att gå!
Kramar




Torsdag

God morgon!
Kvällen igår blev trevlig och det gick åt en hel del crepes och lite vin till det. Idag händer nog inte så mycket påkontoret skulle jag tro utan jag får se fram emot lunchen skulle jag gissa. Vi ska ut och luncha med Ermina och Melanie hade vi tänkt. Ibland är det skönt att inte ha med lunchlåda så att man kan lämna kontoret lite grann och få komma ut och får lite frisk luft. Eller, frisk luft....det är väldigt mycket trafik i centrum så jag vet inte om luften här är särskilt frisk. Lucktar mest avgaser tycker jag, men lite sol får man ju iaf och det är ju alltid ngot. Kan ju berätta att det har börjat bli väldigt kallt här på nätterna så nu behöver man nästan jacka på sig när man går hemmifrån på morgonen. Dagarna är fortfarande  varma och igår gick jag med t-shirt hela eftermiddagen. Härligt!

Dags att gå, ha det så bra idag!
 


Kram kram


Crepeskväll

Hej hej!

Nu sitter jag nyduschad i soffan efter att jag och Ella har varit och tränat en snabbis. Jag hann bara jogga i 30 min innan det var dags att gå igen. Ska jag vara ärlig gör det inte så mycket. Det här med att springa är ju inte riktigt min favvosysselsättning och dessutom envisades de med att spela någon tråkig reklamradio hela tiden. Radio med en massa reklamavbrott är ju helt värdelöst att träna till, man blir ju inte alls peppad.  Jag behöver bra musik, gärna på hög volym, om jag ska orka springa annars går det inte.

Anledningen till att vi inte hann gymma något idag är att vi ska hem till den franska praktikanten och äta crepes ikväll. Jag tror hon har bjudit in de andra praktikanterna också så det kan nog bli kul. Vi är iof inte så många här i lilla Skopje men en fem-sex stycken ska vi väl bli ikväll iaf =)  Alla har fått i uppgift att ta med sig något, jag och Ella står för den rivna osten ikväll. Känns som en lagom svår uppgift att sköta så det här ska nog gå fint.

Praktiken idag har varit helt ok. Tanken är att vi ska försöka få ihop någon slags rapport kring EU:s riktmärken så det ska det jobbas med denna veckan. Känns väl inte så där jättekul men det ska tydligen vara viktigt och då är det väl bäst att det blir gjort =)

Nu hinner jag inte skriva så mycket mer, man vill ju inte missa de franska crepes.

Hoppas allt är bra med er! Puss o kram

Måndag i Ohrid, Trpejca och naturreservatet Galicia

Till skillnad från vanliga måndagar vaknade vi denna måndag av att Fatty jamade. Trevligt att slippa väckarklockan men mindre trevligt att bli väckt kan man väl sammanfatta det. efter frukost på hostelet var det åter dags för lite mer sightseeing i Ohrid. Varje större stad i Makedonien med en gnutta självaktning verkar ha en ringmur, och så även Ohrid. Denna gick ju inte at missa så vi traskade dit. Tyvärr verkar just ringmuren vara det enda man lagt lite energi på för innanför murarna finns ingenting. Det liknar mer en byggarbetsplats än något antikt.

Men utsikten var fin iaf...



Efter ringmuren packade vi in oss i vår lilla bil och körde söderut. Målet den här gången var den lilla byn Trpejce (ja, det stavas så) där vi hade tänkt äta lunch. Byn var jättemysig och vi blev nog lite kära i den alla fyra.

Efter lunchen bestämde vi oss för att ta en liten omväg hem via ett naturreservat. Vi följde en serpentinväg uppför ett av bergen och efter ett litet tag svängde vi av vägen och in på en mindre väg in till reservatet. Till att börja med var den nya vägen bara väldigt smal att köra på men efter några kilometer upphörde plötsligt vägen med att vara väg. Istället blev vår lilla väg en skogsstig bestående av lera, sten och buskar. 

  



Efter fyra timmars körning i ca 10km/h kom vi så äntligen ut på lite asfalterad väg och kunde börja vår hemresa. Vi lämnade Ohrid vid 12-tiden och var tillbaka i Skopje vid 20 på kvällen. Den stackars biluthyraren fick med andra ord jobba lite extra...

Nu blir det inte mer bloggandet idag, det tar alldeleslång tid att lädda upp alla bilder.
Hoppas ni har haft en bra helg där hemma, va dni nu har hittat på=)

Massa kramar


Ohrid

Klockan tio på lördagen hade vi bestämt träff med Lasse utanför hans hus för att plocka upp honom i vår lilla hyrbil och åka mot Ohrid. Oskar fick äran att köra ut ur skopje, en inte allt för lätt uppgift. Väl ute ur stan bar det av mot Ohrid på motorvägen, en motorväg som påminner väldigt mycket om våra 70-vägar hemma. Förutom mig, Ella, Oskar och Lasse hade vi även med oss Fatty. Fatty är Lasses lilla kattunge och han är bara fem veckor gammal så han måste med Lasse överallt så han kan bli matad och ompysslad. Fatty är hur söt som helst och var riktigt duktig i bilen =)




Resan ner till Ohrid tog knappt tre timmar och jag måste säga att landskapet här är jättevackert. Det är berg överallt och en massa skog, på håll ser kullarna så där härligt mjuka ut. Lite som grön sockervadd =) Nästan halva vägen ner bestod av slingrande serpentinvägar upp eller nerför berg. Väl framme i Ohrid parkerade vi bilen nere i stan för att sen gå och leta upp vårt hostel. Efter det var det dags för en välbehövlig lunch och sen blev det lite soghtseeing. Vi bad kyparen att ta in något typiskt makedoniskt till lunch och det slutade med att han kom in med en stort fat med ostar, ett med pommes och om möjligt ett ännu större fat med massa olika sorters grillat kött. Efter nästan två timmars ätande fanns det fortfarande kvar mat till säkert två portioner.

Ella och Oskar skålar i racke (makedonisk sprit)



Gamla delen av Ohrid stadvar jättemysig och bestod av en massa små gränder coh trappor till höger och vänster. Kan ju erkänna att det kändes lite i både vader och rumpa efter vandringen uppför Vodno dagen innan. Vodno ligger förresten över 1000 m över havet. 


Vid standpromenaden satt denna skylt. Lite osäker på vad de egentligen ville att man skulle göra efter att man kastat i sitt mynt. jag valde att lägga handen på mitt stjärntecken, ingen sång alltså.



Visst blir ni lite sugna på att komma hit och hälsa på? Vem hade kunnat ana att Mackedonien hade det här att erbjuda.

Efter att ha vandrat omkring i stan och njutit var det dags för en liten utgång. Vi hade blivit tipsade om att nattlivet var väldigt bra i Ohrid ochja, jag kan då inte klaga =)


Vid tretiden begav vi oss hem till vårt hostel där Fatty väntade.


Vodno

Hej hej!

Ojoj, vilken härlig helg jag har haft. Känns som om den har hållit på i evigheter bara för att man har varit med om så mycket samtidigt som den bara rusade förbi. I lördags gick vi som sagt uppför berget Vodno som ligger vid Skopje så jag börjar väl med att visa de utlovade bilderna från vår lilla klättring =)


Vi parkerade vår lilla hyrbil en liten bit uppför berget och sen började vandringen...Vi hittade en liten stig som vi följde uppför berget...

Efter nästan en och en halv timmes vandrande skymtade vi äntligen korset i fjärran...





Hela korset är fyllt med lampor som lyser varje natt och man ser korset på flera mils avstånd. Vi var alla väldigt glada över att vara framme, vissa mer än andra...



Efter att ha vilat lite var det så dags för den långa vandringen tillbaka till bilen...




I Makedonien är det ordning och reda som gäller...


Efter ca 4 timmar var vi tillbaka vid bilen där vi börjar vår lilla vandring. På parkeringen hade någon idiot lämnat två små hundvalpar. De var båda ganska rädda till att börja med men blev lite mindre skygga när de fick lite vatten av oss. Tyvärr kan man ju inte göra så mycket åt det så vi var tvugna att lämna dem. Känndes ganska hemskt att behöva lämna dem. Fattar inte hur man kan göra så, hade ju varit skonsammare om ägaren tagit livet av dem direkt istället för att låta dem plågas till döds. Usch och fy...





I den här lådan hade de lämnat hundarna. Lådan verkar ha varit igentejpad så att valparna fått tugga sig ur.
 


Kvällen efter vandringen blev väldigt lugn eftersom både jag, Ella och Oskar var riktigt trötta. Vi  (läs Oskar) lagade stuvade mackaroner och köttbullar och efter att vi ätit gick vi och la oss.


Roadtripp

Hej hej!

Utgången i fredags blev väldigt lyckad. Oskar lagade lite mat till oss på kvällen och så satt vi och drack fin-öl på balkongen. Ella och Oskar är lite av ölfantaster så Oskar hade tagit med sig två flaskor hit, en ölchampange och en annan liten flaska. Båda ölen var riktigt goda måste jag säga, lite kul att prova något som faktist inte bara smakar billigt blask (som dem jag brukar köpa). Kan ju berätta att Oskar betalade över 200kr var för de båda flaskorna....

När vi var mätta och belåtna mötte vi upp kocken och hans vänner på en pub och därefter gick vi bort till albanska sida. Det visade sig att det var ölfestival innanför ringmuren så vi gick dit. Och vilken festoval det var, som ett mini-Hultsfred. Hur mycket folk som helst, liveband på flera scener och  en massa olika öl förståss. Vi stannade till tre innan jag blev alltför trött och vi gick hem. Dagen efter hade vi bestämt träff med kocken kl 10 för tat vandra upp på berget Vodno. Uppe på berget står ett stort kors och på kvällarna är det upplyst så man ser det från hela stan.

Berget är ganska brant på vissa ställen så det blev en ordentlig klättring. Tror det tog oss ca 3 timmar att gå upp och nerför berget så jag måste säga att det var en utmaning att göra lite trött och bakis. Men upp och ner kom vi iaf och lite fina kort blev det också. Lägger upp dem senare, hinenr inte riktigt nu.

Idag är det nämligan dags att åka  till Ohrid, vi hämtade en hyrbil igår och ska möte upp kokcen och hans lilla kattunge som ska med om en timme. Nu ska jag äta lite frukost och försöka komma på vad jag ska ha på mig. Saknar min garderob där hemma...

Vad har ni hittat på i helgen då?

Pappa: Låter som ni har härligt väder hemma, skönt!

Ulrika: Du får ta dig ett snack me kissen och komma överens omlite trivselregler hemma tror jag.

Maria: Vi kanske ska nöja oss med och kompromissa om trottoarerna. (trots att jag envist tror att vår är sämre =)

Massa kramar och önska oss lycka till i trafiken i helgen! Jag kommer tillbaka på måndagkväll om allt går som det ska =)

Mera trottoarer

Det här inlägget är lite tillägnat Maria =) Vill återigen bevisa att trottoarerna här i Skopje troligtvis är sämre än i Warzsawa.



Det här vackra stycket trottoar och väg finns utanför svenska ambassaden. Ambassadsbyggnaden börjar precis efter plåten på vänster sida i bild. Nå Maria...

 


Inuti insekten dolde sig....

Hej hej!

Äntligen är veckan slut och långhelgen har därmed börjat, herlich! Dagen idag har segat sig fram och jag har varit minst sagt oproduktiv. Men det får man väl vara efter att ha varit så duktig hela vekcan, inte sant? Jag har iaf fått iväg en liten mini-rapport till UD och några i Brussel så lite har jag gjort iaf.

Fredagsfikat idag var tyvärr lite av en besvikelse måste jag säga. Det blöds på någon märklig smörgåstårta i rulltårteformat. Den var gjord av något intetsägande vitt bröd med någon vit fyllning i. Vi riktigt lyckads inte rikigt lista ut vad fyllningen vad gjord av, nån blandning mellan grädde och smör kanske. I fyllningen var det lite hackade grönsaker, också dem svåra att bestämma sort på. Som tur var fanns det ett alternativ till att välja på som var lite bättre, en torr kokoskaka. Hmmm, skärpning till nästa fredag. Idag fick vi förresten veta att vi helt plötsligt blivit ansvariga för en fredagsfika framöver. En kille ska sluta och han skulle egentligen har ansvarat för fikat om några veckor, men då han inte ska vara kvar fick vi det ansvaret i stället. Har ni några förslag på vad vi borde bjuda på? Det måste räcka till ca25 personer så inga små kakor som ska dekoreras för hand.

Efter jobbet mötte vi upp Oskar på stan och åt lunch med honom. Han verkar vara en trevlig prick så det kan bli en kul helg det här. Eftre lunchen bar det iväg till polisstationen för registrering. Alla som kommer hit på besök i landet måste inom 24 timmar gå till polisen fö ratt registrera sig och sen ska man tydligen avregistrera sig innan man åker hem. Fråga mig inte varför.

Tanken var att vi skulle tagit med Oskar till gamla stan för att visa den delen och basaren som ligger där men det började regna så det blev inget med det. Istället blev det ett besök på postkontoret (insektsbyggnaden). Kan ju erkänna att det var jag som hetsade på att vi var tugna att gå in och kolla, Ella och Oskar var lagom inresserade =)

Men skam den som ger sig, efter lite tjat gick de med på att gå in.  



Detta är entren. Är för övrigt helt övertygad om att ett brinnande miljöintresse ligger bakom det faktum att endast några av lamporna är tända.

Det här är alltså hjärtat av insekten. Längst ner i bild syns alla postkassorna. Jag tyckte personligen att salen påminde mer om ett tillhåll för en galen sekt. Lägg märke till de udda målningarna på väggarna...

Bredvid den stora salen fannas ännu en sal. Vad den var till för har jag ingen aning om men det var fullt med små bås utmed väggarna...
Tror mer och mer på att postsymbolen utanför huset bara är en täckmantel. Det pågår med säkerhet något märkligt här inne på kvällarna.

Efter besök på posten gick spatserade vi lite på den stora gå gatan och sightseeingen avslutades med ett besök på Ramstore och lite matinhandling. Oskar som har kockambitioner har lovat att laga mat till oss ikväll. Me like!

Nu ska jag vila lite, vankas nämligen utgång lite senare ikväll.

Kram så länge!


Jobbig natt

God morgon på er!

Jag har sovit jättedåligt i natt, hmm igen. Vaknat massa gånger och haft svårt att somna om. Detta har resulterat i att jag nu ser ut som om jag genomlevt sju svåra år. Haha, har nog aldrig sett tröttare ut än vad jag gör nu. Kan ju erkänna att det tunga sminkartelleriet har satts in för att dölja det värsta =)

I natt kom Oskar också, han ligger just nu och sovet i vårt vardasrum så jag har fortfarande ingen aning om vem det är som kommer hänga med oss i helgen. Tanken är att han ska komma ner till stan och äta lunch med oss idag. VI slutar ju lite tidigare på fredagar och vi hade tänkt flytta lunchen och läggen den sist så att vi kan gå 30 min tidigare. Vi får väl se om Oskar lyckas ta sig ner till stan på egen hand. Ella har ritat lite på en karta och beskrivit vart han ska gå så det ska säkert gå bra. Annars finns det ju alltid taxi =)

Nu är det dags att gå till praktiken. Ni tänker väl på att det är viktigt med en bra hållning när man går och att man tar ut stegen ordentligt.... För er som är osäkra på hur har jag idag bifogat en liten instruktionsbild över detta. Märk även att gårdagsen färger håller i sig även idag, fast omvänt. Finurligt.



Stora steg var det...

Pappa: Låter absolut som om du måste betala den där, att avsluta sina studier mitt i ser aldrig snyggt ut. Oavsett om de är kända eller i ditt fall okända =) Utan utbildning kommer maningen vart som det brukar heta. Se bara på Göran Hägglund, Maud Olofsson och Carl Bildt som alla saknar examen efter gymnasiet. Vad ska det blir av de stackarna. (Hur mycket var den på, för över pengar till dig för räkningen)

Kram kram


Första rapporten ivägskickad

Hej hej!

Ännu en arbetsdag på svenska ambassaden i Skopje är till ända och tack för det. Dagen började med lite redigeringsarbete, först av ett dokument jag skrev om ett nytt partiprogram, sen mina mötesanteckningar och till sist min och Ellas rapport om konferensen förra veckan. Känner mig väldigt produktiv måste jag säga.

Efter lite fixande fram och tillbaka blev vi äntligen klara med rapporten om konferensen och strax innan vi skulle gå hem var det dags att skicka iväg den. Vi har förutom att skickat den internt på ambassaden även skickat den till en massa stackars människor som antagligen inte kommer orka läsa den. Det gör iof inte mig något om ingen läser den är stolt ändå över att ha fixat min (vår) första UD-rapport. Jag kan ju nämna att vi skickat den till både EU enheten på UD, några personer i Bryssel, regeringskansliet, stadsrådberedningen och några svenska ambassader i området. Coolt va?!

På hemmafronten händer det också lite saker idag, vi får nämligen besök över helgen. Oskar, en av Ellas kompisar, kommer inatt och stannar till tisdag. Vi har lite långledigt i helgen eftersom det ska firas att fastan är över så ambassaden är stängd på måndag. Tanken är att vi ska hyra en bil och åka ner till Ohrid, en gammal stad som ligger ca 3 h söderut. Det ska tydligen finnas en massa kyrkor, moskeer och en vacker sjö att titta på där. Ska bli skönt att komma ifrån SKopje lite och dessutom är det ju så skönt att åka bil =)

Nu ska jag dricka upp mitt te och varva ner lite.

Kram kram

Lyssnar på Tyra

Ja, visst är det hon som säger att man ska ha mycket hals på bilderna (har jag rätt Sanna?)...att det ska se bra ut då..??
Hmm...vet inte riktigt om det var så här hon tänkte sig, men mycket hals det är det iaf =)



Puss o kram

Appropå trottoarer

Min praktikollega Maria skrev för ett tag ett inlägg i sin blogg där hon gnällde över att trottoarerna i Warszawa var dåliga. Maria berättade att hemma i Partille kunde man minsann gå och läsa en bok samtidigt utan att riskera att vricka fötterna, något som tydligen inte går att göra i Warszawa.

Kan ju säga att även trottoarerna här...eller snarare trafiken skiljer sig en hel del från det jag är van vid hemma. Till att börja med finns det knappt en enda parkeringsplats i Skopje. Som en följd av detta parkerar Mackarna helt enkelt där det finns plats. I skopje betyder det att trottoarerna har förvandlats till parkeringsplaster och man måste sick-sacka mellan bilarna för att komma fram.



Ungefär så här brukar det se ut. Detta är alltså en trottoar i centrala Skopje.

Vi har en supertalang på ambassaden

Hej hej!

Rubriken för inlägget stämmer, tyvärr är det inte mig den syftar på. Min handledare har blivit utsedd till en av årets supertalanger av Veckans Affärer, han hamnade på plats 42 (tror jag) av 101 stycken. Så en klapp på axeln till Magnus helt enketl, bra jobbat! FÖrutom att han är en supertalang är han dessutom en väldigt bra handledare och jag är glad att han finns på ambassaden och tar hand om oss. 

Jag och Ella skrev ju en rapport kring konferensen vi var på förra veckan och idag kom Magnus in till oss för att ge lite förslag på redigeringar. Och herreud vad det redigerades =) Hela rapporten, 8 sidor, är numera full av markeringar till höger och vänster gjorda av Magnus. Det där med att skriva på UD-svenska är minsann inte så lätt må jag säga utan skiljer sig en del från hur man vanligtvis skriver. Allt skulle vara skrivet i imperfekt och pluskvamperfekt. Ok, imperfekt kommer jag ihåg att någon stackars svenskalärare försökt lära mig... och tro det eller ej, jag vet vad imperfekt är (dåtid). Men det där med pluskvamperfekt, det var ju bara ett roligt ord. Inte något man någonsin lärde sig vad det betydde, än mindre vad det innebar eller hur det användes. Tji fick man för det idag. Så, i morgon sk ajag sätta mig och föröska rätta till våra rockie misstag och förvandla vår rapport till något UD-vänligt som sen kan skickas ut. 

Förresten, måste berätta en lite rolig historia för er. För några år sedan stals David Beckhams SUV, detta var under tiden han bodde och spelade i Spanien tror jag. Bilen efterlystes självklart och polisen la nog ner en hel del tid på att försöka hitta den. En tid efter stölden dyker dock bilen upp. Gissa vart? I Makedonien så klart. Det bästa av allt är att det visade sig att bilens nya ägare var självaste inrikesministern!! När denne konfronterades med uppgiften om att bilen var stulen och egentligen tillhörde Beckham svarade ministern att om Beckham ville ha tillbaka bilen kunde han få KÖPA den!!

Haha...jag säger då det. De där Mackarna är ju bara för roliga.

Pappa: Haha, de där erbjudanden lockar ju lite måste jag säga...

Karin: Åh..va mysigt med ännu en tjejkväll. VILL JU OXÅ! Låter bra med en slappardag för dig, är du värd tjejen!

Malin: Ja, nu är det helt plötsligt på riktigt...att alla flyttar. Lever nog fortfarande i min lilla bubbla där alla kommer vara kvar i Örebro när jag är klar här. Efter fyra år på samma ställe blir det en del att slänga gissar jag =) Jag tyckter att jag hade mycket att packa...å då flyttar jag ju var 6 månad!

Maria: Hmm...du får spärra av en liten del av golvet och förbjuda tillträde för alla som har fyra ben. Då skulle du kunna stå barfota där och även sitta i yogaställningar lite då och då =)

Tack för alla kommentarer! Det är verkligen jätteroligt att läsa om vad ni hittar på eller bara få en liten hälsning.

Massa kramar


Söker lugnet

Har sedan ett tag tillbaka börjat vakna av mig själv, innan klockan ringer. Drömmer också en massa knepigt och är ofta en aning förvirrad när jag vaknar för att jag inte riktigt vet vad som har hänt och vad jag har drömt. Mycket märklig känsla att vakna med måste jag säga =)

Vet väl iof vad det beror på. Är nog lite uppjagad och uppe i varv av praktiken. Tycker ju att det är jättekul att ha fullt upp och jag trivs verkligen med dem men vet ju också att det kan bli för mycket av det goda.

Idag är det bara morgonmöte med ambassadpersonalen inplanerat och lite skrivande så det blir förhoppningsvis en lugn dag. Efter praktiken ska vi gå och träna vilket ska bli skönt, dock ska vi strunta i pilatspasset. Ska gå riktigt långsamt hem så vi inte hinner dit i tid. Känner på mig att om intruktören får syn på oss kommer hon tvinga med oss på passet =)


Som ni ser så jobbar jag på att komma ner i varv och slappna av.



Hoppas ni får en bra dag där hemma allihop. Massa kramar

Malin: Usch och fy för att flytta. Är ju så himla tråkigt och grejerna tar ju liksom aldrig slut heller. När är den stora flytta-dagen?


Första administrations mötet

Hej hej!

Morgonen började med möte för de utsända (tycker fortfarande att det är ett väldigt roligt uttryck) och efter det följde Ella på ett möte med alla ambassadörer som vår ambassadör håller i. Vi slipper sitta med som antecknare på dessa men ska få följa med på varsit för att få se hur det går till. Jag ska gå om några veckor. Den ekonomiska rapporten blev typ klar idag, äntligen. Eller klar och klar, ag har iaf skickat den till min handledare så att han får kolla igenom så får vi se vad jag ska ändra sen. Förutom det har jag skrivit en kort rapport kring ett av oppositionspartierna och deras nya partiprogram som de antog i helgen. Mycket spännande läsning vill jag lova =)

Klockan 13.30 var det dags att bege sig bort till Kommissionens kontor för att förbereda ett möte som en från vår ambassad skulle hålla i. Eftersom Sverige är ordförande i EU just nu är det vi som håller i alla möten mellan medlemsländerna. Vi och vi...ehmm....jag förbereder iaf vissa av mötena och sitter med och antecknar=)

Mötet handlade om administartiva frågor och var faktiskt ganska intressant dock höll det på ganska länga, 2h. Efter att ha sädat iordning lite efter vårt möte gick jag tillbaka till ambassaden och sen var det dags att sluta för dagen =)

Nu ska jag äta. har varit duktig och gjort inte mindre än två pajer!!

Kram kram

Tävling

God morgon!

Nu är det åter dags för en liten tävling och denna gången blir det "gissa kändisbloggen". Jag vet att det är många
av er som läser diverse bloggar, skrivna av både folk ni känner och av folk ni inte känner personligen. En av de stora bloggarna brukar ha bilder i sin blogg som på något sätt påminner om den här bilden.

Så, vilken känd blogg tänker jag på och vad är det med min bild som påminner om dennes?

Ja, där har ni något att tänka på medan jag springer på möten idag.

Hopaps ni får en bra dag allihop!

Kram kram


Pilatespremiär

När klockan slog 16.30 studsade jag och Ella ner för trapporna och ut ur ambassaden. Med raska steg promenerade vi den numera välkända vägen hem till vår lägenhet. Anledningen till vår brådska var att det 17.00 var dags för pilates på vårt nya gym. Ett pass vi lovat oss själva ge en chans trots den mindre övertygande aerobic-klassen igår.

Det visade sig att även denna lektion skulle hållas mitt inne i gymmet. Skillnaden idag var bara att gymemt var öppet och fullt med andra tränande. Igår hölls klassen en timme innan resten av gymmet öppnade så då var vi åtmindstonde själva bland alla maskiner, men så var då inte fallet idag.

Passet hölls av samma "instruktör" som igår och vi blev alla fyra klassdeltagare tillsagda att hämta varsin stor boll. När alla var utrustade med bollar var det så dags för pilates. Eller, nja, det var inte pilates. Efter några minuter visade det sig att det var i stort sett samma övningar som från aeroobic-klassen igår, enda skillnaden då att idag utfördes dem med en boll. Efter 50 min var "instruktören" nöjd och grattulerades oss till ett väl genomfört pilatespass.

Jag kan ju berätta att Ella som hade sett fram emot pilatespasset lika mycket som jag sett fram emot aerobicpasset blev precis lika besviken som jag blev igår. Citatet nedan är hämtat från hennes blogg =)

"Det var en förolämpning mot alla pilatespass jag någonsin varit på! Det var en förolämpning mot alla pilatesinstruktörer! Det var en förolämpning mot alla pilatesutövare! Det var en förolämpning mot pilateskonsten!
Makedonisk pilates! Det var det värsta!"


Blir nog till att återgå till gymmandet igen verkar det som. Det här med pass verkar helt enkelt inte innebära samma sak som det gör hemma.

Åter till ekonomirapporten (som vägrar bli klar)

Over and out


Fullt upp på Sveriges ambassad

Vojne, vojne... Idag har det varit fullt upp hela dagen. Morgonen började med OSCE-möte där diverse olika ämnen avhandladet. Idag följde vår handledare med för att visa oss vägen och för att presentera oss för dem på mötet. Framöver är det tänkt att vi ska gå dit ensamma för att ta anteckningar och eventuellt svara på frågor om Sveriges ståndpunkt i frågor. Med på mötet var förutom representanter från OSCE även folk från EU, FN, NATO och några andra organisationer. Alla höjdarna satt vid ett stort bord i mitten och runt omkring det längs väggaran satt vi praktikanter =) Ermina från Norge, Melanie från Schweiz och den nya tjejen från Frankrike var med. Efter mötet gick vi tillbaka till ambassaden.

Jag hann inte mer än in och vända innan det var dags för nästa möte. Denna gång var det dags för en presentation över företagsklimatet i landet ledd av Världsbanken. Förutom världsbanken var även premiärministern, finansministern och en frös ambassadörer där. Så nu kan jag bocka av ännu fler ministrar på min "har-sett-lista". Efter en timmes presentation över Makedoniens framsteg var vi nöjda och smet ut.

Efter lunch har jag och Ella suttit och skrivit ihop en rapport om JFS-konferensen som var förra veckan och jag har försökt att skriva till lite på min ekonomiska rapport. Men tyvärr är jag fortfarande inte klar med den så jag ska se om jag kan skriva klart på den nu ikväll. Känner på mig att det kommer bli en fullspeckad dag i morgon med nämligen och den skulle egentligen varit klar idag. Jaja...

I morgon ska jag följa med på mitt första administrativa möte och dessutom förbereda inför det. Vet att jag ska göra iordning lite mappar till alla mötesdeltagare och sätta ut namnskyltar iaf... =)

Nu ska jag dricka lite te och försöka komma in i ett "ekonomiskt sinne" Haha

Massa kramar

Orkar inte

Nope, idag orkar jag inte lägga in någon bild på mig själv. Är iof inte något spektakulärt i klädväg i missar ändå, har på mig svarta byxor och en svart t-shirt. Till detta matchar jag ett brunt skärp och stora örhängen =)

Mamma: Ambassadörens bil är en svart volvo, modellen vet jag inte =) Och självklart har han en egen chaufför som kör honom vart han än ska.

Karin: Letar man lite i affärerna kan man hitta riktigt billiga fynd. Min klänning och mina byxor kostade sammanlagt 170kr. Så ja, kan man ju säga att det är billigt. fast det finns inte så jättemycket man vill ha här tyvärr. Vi funderar på att boka in en helg i Thessanoliki i Grekland och se om shoppingen är lite bättre där. IKEA ska finnas där iaf så det slutar väl med att vi kommer hem med varsin Billys bokhylla =)

Dags at gå...

Kram kram




Makedonisk aerobic

Idag var det premiär för det nya gymmet. Magnus fitness center har numera ersatts av California Fitness Centre. Namnet lovar dock lite mer än vad själva gymmet gör visade det sig. På Magnus har vi bara gymmat så jag har längatt så efter idag eftersom det var dags för en aerobic-klass. Gymma är väl helt ok men det är ju passen jag tycker är det roliga med att träna. KL 15 var det så äntligen dags och mina förväntningar var minst sagt höga inför den vätande timmens träning. Redan vid start insåg jag dock att aerobic i Makedonien tyvärr inte innebär samma sak som hemma i Sverige. eftersom de inte fanns någon gympasal hölls passet inne i själva gymmet, bland alla maskinerna. Ledaren, en kvinna i 45-års åldern, började passet med lite uppvärming. Bland annat blev vi tillsagda att snurra snabbt på huvudet, fram och tillbaka, upp och ner och runt, runt. Denna övning fick mig att nästan trilla omkull. Eftre det var det så dags för själva aerobicen att börja. hemma brukar aerobic innebära att man lär in olika block och sen sätter man ihop dem i slutet av passet till en hel koregrafi. Varje block består av tre-fyra steg. Ett pass blir alltså nästan som att göra en dans.

I Madeoniken däremot är aerobic något helt annat. Tänk Friskis&Svettis, inte som det är idag utan mer som det skulle kunna tänkas ha varit för 20 år sedan när de började med träning. Passet bestod av olika övningar var för sig, alltså inga block som sen sates ihop till en helhet. Några av övningarna vi fick göra var:

- Spark i rumpan
- Låtsas hoppa hoprep
- Benböj i olika takt
- Flaxande med armarna
- Kissande hunden

Ja, ni hör ju...

Detta höll på i ca en timme och det hela avslutades med en massa situp, några armhävningar och lite streching. Visste inte om jag skulle skratta eller gråta åt passet.

Imorgon är det dags för pilates. efter dagens upplevelser känns det som att det kan gå precis hur som helst. Kanske ska vara glad att jag inte har gått på pilates mer än en gång och därför inte har så mycket förväntningar på det.


Försök till shopping

Efter frukost idag bestämde jag och Ella oss för att ta en lite promenad til gamla stan. Jag behöver en liten väska eftersom jag hela tiden lägger min grejer i Ellas när vi ska någonstan. Dessutom skulle jag behöva ett par skor till, ett par vanliga tygskor skulle vara toppen. Vi började vår lilla shoppingrunda på basaren men insåg ganska snart att tygskor inte var det som sålde bäst där. Det som finns att få tag på här är sneakers eller finskor till killar eller högklackat till tjejer. Inte en enda tygsko så långt ögat kunde nå. SAKNAR MINA CONVERCE!

Gamla stan, där basaren ligger, är verkligen jättemysig att gå runt i...titta bara =)







Tror att jag pratat om Moder Theresea innan i bloggen va? Nu har vi kollat upp henne på Wikipedia och det visade sig att hon visst var från Makedonien... Dessutom född mitt på torget. Hon var av Kosovo-albanskt ursprung och antagligen den enda kosovo-alban som uppmärksammas i det här landet. Spänningarna mellan de etniska grupperna här är ganska stora.




Tillbaka inne i stan hittade jag så äntligen en väska så nu slipepr Ella bära mina saker. Lägger upp en liten bild på mina byxor och min lilal klänning jag köpte igår med =) Vet ju att ni är intresserade av mina balkan-inköp =)





Nu ska jag och Ella ut och se om vi kan göra något för att dämpa vårt sötsug.

Kram kram

Stobi och Negotino

Det blev en riktigt mysig utflykt igår tillsammans med två från ambassaden. Strax efetr 11 blev vi upphämtade och sen bar det av mot Stobi och ruinerna som finns där. Stobi är tydligen den äldsta romerska (ja, romersk) staden i Makedonien och utgrävningarna började i början av 1900-talet i samaband med första världskriget. Tydligen råkade tyskarna hitta en massa konstiga stenar när de skulle gräva skyttegraver och på den vägen är det. Än så länge tror man att man grävt upp ca 15% av staden så det är ju en del kvar att göra om man säger så. Går det i den här takten, 15% på 100 år, så lär Mackarna få hålla på ett tag.

Utgrävningarna var ganska häftiga att se och det fanns faktiskt en hel del kvar av de gamla mosaikgolven att titta på. Det roligaste av allt är dock att Mackarna själva har "fixat" till en del av fornlämningarna. Vissa grejer hade satts ihop med cement och på flera ställen fanns olika pelare uppställda bredvid varandra. tvivlar på att romarna blandade oliak design på pelare i sina kyrkor till höger och vänster. På vissa av ställena hade de satt upp små skyltar som skulle förklara vad man såg, men dock berättade en kille som jobbade där sen att de inte stämde... Byggnaden som man första hade trott varit ett fängelse var exempelvis inte alls ett fängelse efter närmare granskning...men skylten hade man lämnat kvar ändå.

Den gamla teatern kunde ha upp emot 7600 åskådare. Innan det blev förbjudet hade man även gladiatorspel här.




Jag framför en hög stenar och den Makedoniska flaggan



En före detta kyrka med dopfunt


Mera mosaik



Innan vi gick in frågade vi efter museet som skulle ligga inne på området. Som svar fick vi att man tyvärr inte kunde besöka det just nu eftersom "the museum is broken" Och ja, museet var banne mig trasigt! Bilderna nedan visar vad som fanns inne i museet =)





 

Såhär glad blev Ella av att hita en gammal bil full med glas- och plastflaskor bakom the broken museum


Efter ett tag blir man lite trött på sten och åter sten...

När vi hade kollat fördigt tog vi bilen till Negotino, liten stad ca 10 minuter från Stobi för att äta lunch. Tyvärr är den makedoniska maten här inte så imponerande utan betsår mest av olika ingredienser dränkta i olja. Vi lyckades iaf att beställa in något sorts kycklingspett med tomater och pommes. Eftre vår lunch bar det av tillbaka mot Skopje igen och vid 18 var vi åter hemma, trötta och belåtna=)

I Negotino såg vi förresten det här huset. All inrednig är kvar i rummen!!


Kram kram


Utflykt på G

Hej hej och god morgon!

Idag står det utflykt på schemat. Vet iof fortfarande inte riktigt vart vi ska, men det ska tydligen finnas massa mosaik at titta på...

Dagen idag har gått åt till frukostätande, dusch och påklädning. Med andra ord så händer det mycket spännande grejer här precis hela tiden. Annars kan jag ju rapportera att det lite kallare vädert minsann envisas med att hålla i sig. Detta betyder att jag behöver hitta ett par skor, och det gärna ganska snart. Har ju av någon outgrundlig anledning bara med mig "jobbskor", flip-flop och vinterstövlar. Känns som att det blir kallt att använda flip-floppen ända tills det är dags att plocka upp vinterstövlarna. Tills jag hittar ett par egna skor tänker jag sno Elllas tygskor. Det bästa är att det redan är så där skönt ingådda.

Hinner inte skriva mer nu eftersom vi blir upphmtade om ca 10 min.

Malin; det har märkts att du varit borta...och jag är VÄLDIGT glad att du är tillbaka framför datorn och kommernterar igen =)

kram på er alla!



Idag blir det jeans för första gången sen jag kom hit. Känns nästan lite konstigt, och stelt med jeans =) Måste rusa. Lovar att fota den fantstiska mosaiken, förstår att ni är minst lika nyfikna som jag.

 

Nytt mobilnr

För er som är intresserade (och visst är ni det) så kommer mitt makedoniska mobilnr

0038970 392 767

Kan ju vara bra att han kanske...om man vill skicka mess eller så

 


Lite datorstrul

Hej hej!

Det blev ingen morgoninlägg idag på grund av att min lilla dator bråkar lite med mig. Fick inte igång den i morse... Den var lite knepig nu på kvällen när jag provade också. Ska gå in och kolla någon handbok på nätet och se om jag kan förstå vad som är fel.

Dagen började med ett litet morgonmöte inne hos chefen och efter det var det dags att åka bort till regeringsbyggnaden för fortsättningen på JFS-konferensen. Ella fick smita efter en och en halv timme eftersom hon skulle med på fortsättningen av rättegången vi var på förra veckan. Jag fick däremot sitta kvar och lyssna och anteckna fram till 13.30. var väl iof ganska intressant men det blir lite långdraget med alla power-piont presentationer efter ett tag. Dessutom var tolkarna fruktansvärt tråkiga att lyssna på. Efter konferensen gick jag tillbaka till ambassaden och mötte upp Ella och två av de svenska anställda och så gick vi och åt lunch. Det blev pizza på en uteservering...De ha väldigt goda pizzor här måste jag säga. Inte alls så där flottiga som på Campus =)

När Ella och jag var mätta och belåtna gick vi en liten sväng på stan. Hittade ett svart skärp, ett par svarta byxor och en mörkblå klänning. Klänningen är iof väldigt kort så får nog vänta med att änvända den tills man kan ha lite tjockare strumpbyxor under. Byxorna och klänningen köpte jag i samma äffar men expediten slog in fel pris på babs-maskinen så jag betalade endast 998 denar för det. Vilket i svenska kr blir ca 160-170 kr...lite av ett fynd om ni frågar mig =) Vi firade mitt blilliga inköp med att köpa med oss lite vin hem!

I morgon ska vi följa med de två som vi åt lunch med på en liten utflykt. Kommer tyvärr inte ihåg vart vi skulle...men det skulle ligga ca 10 mil från Skopje och det skulle vara en massa mosaik att titta på... Hihi, kan nog bli spännande.

Nu ska jag ut i köket och övervaka Ellas matlagning. Jag har blivit lovad indisk kyckloinggryta ikväll...det ni!

Vad ska ni hitta på i helgen?

Massa kramar



(nej, jag är inte på väg att pilla mig i näsan!!! )


Lång dag

Ojoj, det blev en lång dag idag. Vi var hemma lite efter klockan sju...och då har vi inte varit och tränat efter jobbet. Men, vi börjar väl från början eller vad säger ni?

På förmiddagen fick vi i uppgift av chefen att kolla upp en massa saker inför konferensen så jag har suttit coh ringt runt till regeringskansliet och en massa folk i Bryssel. Tack gode gud för att mobilen finns så att man får tag på folk, trots att stackarna sitter i möten och är på lunch. Vid 13.50 hoppade vi ini ambassadbilen och åkte till regeringsbyggnaden där konferensen skulle vara. Med på konferensen var en massa företrädare från den Makedoniska regeringen, EU-kommissionen och lite ambassadfolk. Jag och Ella hade i uppgift att anteckna vad som sas och kommer få i uppgift att sammanställa det till något vettigt efter i morgon. Det som behandlades idag handlade bland annat om Visum/Schengen-regler, Anti-korruption åtgärder och juridiska reformer och hur Makedonien har jobbat med dessa frågor sedan senaste konferensen för ett år sen. Konferensen började vid två och vid lite i sju var vi klara. Jag var både helt slut och samtidigt uppe i varv när vi gick därifrån efter att ha suttit på helspänn hela eftermiddagen.

Imorgon fortsätter konferensen och förhoppningsvis håller vi schemat och slutar vid 13.30 som det är sagt. Tanken är att vi ska gå och äta lunch med en pa ambassaden efteråt och kanske gå ut med honom i helgen.

Känner att jag inte riktigt orkar anstränga mig och skriva mer nu så det blir nog inte mycket mer från Skopje ikväll. Vet att ni alla är sugna på mer inredning och kanske en ny tävling? det kommer, lovar =)

Vad har ni för er hemma??

Massa kramar


JFS-konferens

Hej hej!

I eftermiddag ska jag och Ella följa med chefen på en konferens som heter Justice, Freedom and Security. Tydligen kommer det vara några från Eu-kommissionen där, några från Makedoniska regeringen och...ehm...vi. Blir säkert några fler diplomater från andra EU-länder oxå gissar jag. Konferensen börjar kl 14 och fortsätter i morgon mellan 9-13.

Förmiddagen ska ängnas åt att skriva på min lilla rapport. Att försöka utreda om Makedonein uppfyller konvergenskraven för EMU är minsann inte så lätt... Får nog ta mig ett snack med min handledare och se hur vi ska göra med det. Han är tillbaka imorgon så hinner skriva lite till idag innan jag behöver lämna det till honom.

Så här ser jag ut idag;

 

För er som undrar så brukar jag ha skor på jobet ickså. Har bara inga foppa-tofflor att glida runt i här hemma som Maria =)

Massa kramar

Tillbaka till verkligheten

Ja, då var det dags att gå till ambassaden igen. Var ju så himla skönt att vara ledig igår...vill ha fler sånna dagar. Gärna en till idag=) Men nu ör det ju bar atre dagar kvar innan det blir helg igen och det går fort. Idag är det det obligatoriska morgonmötet och senare under dagen sk avi ha möte med chefen och svara på lite frågor han hande rörande EU-reformerna och sånt. Blir nog en del förberedelser inför konferensen på torsdag och fredag med kan jag tänka mig.

Dags att gå, hoppas ni får en bra dag!



Förresten, varför bli mina kort så himla grumliga. Är min kamera lika morgontrött som jag mån tro???

Underbar tisdag

Vilken härlig dag det har varit idag, jag har verkligen inte gjort någonting på hela dagen=) Har ju lite svårt att inte göra någonting ibland men idag har jag verkligen bara tagit det lugnt. Har suttit lite vid datorn, strykt lite kläder (vet att jag antagligen är den enda i hela världen som tycker att det kan vara avkopplande) och legat och läst min bok.

Det bästa av allt är nog ändå att jag har en fantastisk roomie som tagit hand om mig. Ella har lagat mat till mig hela dagen. Hon fixade frukost, några timmar senare lagade hon lunch och nyss serverade hon mig kvällsmat. Kan man ha det bättre?! Får se till och gengälda det här snart.

Ikväll har de "tjejfilms-kväll" på en av kanalerna så vid 20 ska vi bänka oss i soffan och forsätta slappa. Mycket skön avslutning på en väldigt lugn dag om ni frågar mig. Som en liten sammanfattning tycker jag att Makedonien bör ha fler självständighetsdagar, gillar dom skarpt!

Vad har ni hittat på idag?

Kram kram

Karin, Linn och Malin: Tack för kommentaren, gulliga ni är. Miss you girls!

Maria: Hmm, ja lär inte va så mycket att hälsa på här i slutet av december. Men jag kanske kan få till en liten ÅPolen-resa under hösten. Hade varit kul! Ska kolla upp det så får vi höras om det.


Inredningstips

Japp, nu var det dags igen för lite inspiration. Det här inlägget känns helt rätt i tiden då några av er precis flyttat eller kommer att göra de inom en snar framtid. Och för er andra som inte är i flyttartagen...Är det inte dags att förnya lite hemma?



På bilden ovan syns en hel uppsjö av fantastiska ting. Den kinesiska vasen är lite av ett måste i alla sofistikerade hem. Eftersom många av er är studenter med allt vad det innebär, begränsad ekonomi bland annat, så vill jag slå ett slag för förfalskningar. Denna vas har aldrig varit i Kina och kommer med största sannolikhet heller aldrig att komma dit. Men det hindrar den inte från att SE väldigt kinesisk ut. Så för oss som inte har några hundratusen över till en äkta vas är alltså detta ett utmärkt alternativ. Finns att få tag på de flesta sämre loppisar.

Till höger om den kinesiska vasen återfinns ännu en vas. Denna i glas och med ett orginellt mönster. Satsa på konstiga mönster och gärna udda färger när du väljer glasvas. Det blir genast lite svårare att matcha till allt annat i ditt hem vilket ger en väldigt personlig känsla.

Vad gäller den söta duken (denna är dessutom inplastad för att bevara färg och form bättre) går dem också att finna på diverse loppisar. Har man turen att ha någon äldre släkting kvar i livet, ex farmor eller mormor, är chansen mycket stor att det kan finnas något liknande i deras gömmor. Dessa små dukar kan användas i princip överallt för att piffa till det. Under krukväxter i fönster, under vaser, hängandes på väggen eller värför inte som tallriksunderlägg vid festligare tillfällen. Möjligheterna är oändliga!

Längst till höger i bild syn "asken". Denna inredningsdetalj börjar tyvärr försvinna mer och mer från våra hem vilket dessvärre är väldigt synd. En ask är ett säkert inredningskort om ni frågar mig. Den är enkel i formen och ofta kan man finna dem med diverse motivmålningar. Denna ask hör till den lite enklare skaran men har dock ett vackert rött typ på insidan. Askar kan med fördel placeras på bord runt om i ditt hem då de aven kan anvöndas som gömställe till diverse saker som du inte vill ha liggandes framme.

Sists med inte minst vill jag presentera den lilla ljusstaken ovanpå asken. Denna med ett julmotiv. Lite tidigt kanske att tipsa om detta redan nu men den perfekta julpyntningen kräver sina förberedelser vill jag lova. Just julen är ju dessutom en högtid i dubbel bemärkelse för oss inrednigsfantaster. Igen annan tid på året är det så allmänt accepterat att belamra sitt hem med pynt och inredning. Ljuststakar höjer även trivselkänslan i ett rum avsevärt.

Jag hoppas att ni har fått lite inspiration av detta och vågar testa på lite Balkan-inredning där hemma.

Kram kram



Hittat Magnus överman..?!?

Förra veckan när vi var på middag med Young Professional-gänget träffade vi en tjej som berättade om ett gym som skulle ligga precis där vi bor. Jag har bedrivit lite efterforskningar och ikväll tog jag mig ut i vårt kvarter för att leta rätt på det. Det visade sig att det ligger på vår parallelgata... Vi har ju som ni alla vet tränat på Magnus fitness center sen vi kom hit. Både gymmet och personalen är väldigt bra men det är lite dyrt och så ligger det en bra bit från vår lägenhet. Gymmet jag var och tittade på nu heter California Fitness Center och förutom att det är mycket billigare har de även tre pass i veckan, pilates och aerobic. Så efter att vårt månadskort på Magnus går ut blir det nog ett kort där istället. Har verkligen saknat att gå på pass så jag hoppas att de är bra!

Praktiken idag har gått väldigt fort. Jag har suttit och förslkt samla info till min lilla rapport jag ska skriva. Bland annat försökt utreda om Makedonien uppfyller EU:s konvergenskrav och det var banne mig inte det lättaste ska jag be att få tala om. Till slut blev jag trött på att försöka leta info på nätet och ringde finansdepartementet =) Kvinnan som svarade var väldigt trevlig och lovade att återkomma med svar. Tyvärr hade hon inte gjort det innan jag gick...hmm.

Imon är det Makedonien själständighetsdag och ambassaden är stängd. Underbart att vara ledig mitt i veckan. Vi har väl inte så jättemycket inplanerat, ska handla lite och sen slappa. Jag tänkte se om jag kan skriva lite på min rapport också. Skulle vara skönt att få klart den snart.

Nu ska det drickas te och kollas på tv!

Förresten, det räckte inte med kofta och strumpbyxor...Var tvungen att ta min jacka också på väg till jobbet. Förhoppnigsvis var det bara ett tillfälligt väderbakslag. Visst var det skönt med lite svalare väder men jag gillar nog värmen bättre trots allt. Kommer nog få min beskärda del av kyla senare ändå.

En sak till: Har bokat min biljett hem idag med. Den 18 december landar jag på Arlanda.

Kram kram

Vädret

Ja, vi svenskar älskar ju att kommentera väder. Sånt håller i sig trots att man flyttar utomlands kan jag medela. Vi har, som ni kanske har märkt, haft högsommarvärme hela tiden sen vi kom. Men i natt har något hänt. Det har blivit kallt. Dessutom slog regnet mot rutan när jag vaknade. Inget roligt att tvingas gå ut i. 

Så idag kommer jag att matcha min outfit med ett klarblått paraply. Känner att hela min uppenbarelse strålar av genomtänkthet. Allt passar så fint ihop. Inte nog med att det är premiär för paraplyet, jag har dessutom på mig både kofta OCH strumpbyxor. Det blir kanske höst i Makedonien trots allt. 

Hoppas ni får en bra dag hemma allihop! 

Massa kramar

 

Det här med min nya bild

Måste ju bara kommentera det här med min nya profilbild på facebook. Är ju lite roligt enligt mig. Som vissa av er redan har uppmärksammat så bytte jag, efter mer än ett år, profilbild på facebook igår. Efter ca ett dygn har hela 11 personer kommenterat min nya bild. Har nog aldrig fått sådan respons på något på facebook förr =)

Tack så mycket för era söta kommentarer.

Nu sk ajag stänga ner datorn och gå och lägga mig i sängen och läsa lite. har varit lite av en tung dag idag =)

Kram och go'natt




Gårdagen

Efter att jag hade fått i mig lite vin piggnade jag till slut till. Jag, Ella, Ermina och Florence började kvällen på The Wine Bar. Ett ganska mysigt ställe i gamla stan. Förutom vin beställde vi även in en frukttallrik och en med choklad och nötter, mums. Vi fyra hade väldigt trevlig coh satt där ett bra tag och pratade om allt möjligt. 

Jag och Ella på the Wine Bar



När vinet var uppdrucket gick vi vidare för att möte Lasse-kock. Stället vi hamnade på spelade massa bra musik och såg ganska coolt ut. Ganska snart märkte vi dock att vi var klart äldst på stället, kändes lite som att man var en av de där morsorna på stan. Fattades bara en starkt lysande jacka med ett stort tryck på ryggen =)

Ella och Lasse-kock



Vi drack lite öl och efter ett tag bestämde vi oss för att dra vidare till parken och ställena där. Det tar ca 15 min att gå från ställena i centrum till parken och för att inte tappa humöret under promenaden tittade vi förbi McDonalds. Men inte för att köpa några hamburgare...=)



Efter att ha varit på två sällen vid parken tröttnade jag och ELla vid tre-tiden och vandrade hem. Idag har vi bara slappat, gått en runda på stan och kollat in ett av köpcentrena. Nu sitter vi i soffan och har köpt med oss lite choklad och nötter. kan nog bli en bra kväll det här =)

Kram kram


Förfest

Vi dricker lite vin och läser dikter om balkan...





Ella blev djup imponerad av min poesistund...



Visst är det lite Sally över henne =)





Kram kram




Slapp i soffan

Efter vår mycket effektiva morgon tog all kraft slut runt 12-tiden. Men, duktiga som vi är kom vi iväg till Magnus och tränade. Blev lite piggare av träningen men efter att jag ätit hemma så kom tröttheten tillbaka. Nu har jag legat i soffan ett tag och kollat på tv. Lustigt det där med våra kanaler..de visar skitprogram på kvällarna men mitt på dagen nu har de visat både Grey's och Will and Grace. varför inte köra dem på kvällarna i veckan istället för de där urtrista amerikanska komedierna de envisas med.

För er som kollat DN idag så kan jag medela att vi (som ni kanske redan misstänkt) inte varit i Ohrid i dag. Men vi ska förhoppningsvis dit om två veckor. Sjön ska tydligen vara jättefin och staden ska vara mysig. Ska bli kul och komma ut och se sig lite om. Men det blir kanske ingen båttur för vår del...

En annan hemsk händelse som inträffat här den sensate veckan; en skolskjutning. Men den är lite annorlunda än de man brukar höra om. I det här fallet var det en REKTOR som skjöt mannen til en före detta anstäld vid skolan. Det värsta av allt är att skjutningen faktiskt inträffade på skolan. rektorn had ealltså ett vapen på skolan!!! Helt tokigt.

Ella har från och med idag fått ett nytt smeknamn av mig. Hädanefter kallas hon även för Sally Santesson. Ni som kommer ihåg programmet minns säkert också att Sallys pappa var skomakare poch att Sally fick i uppgift att gå in skor till hans kunder. det är precis det Ella gör åt mig. Går in mina skor. Toppen!

Nu ska vi drick ate och äta lite choklad så vi piggnar till. Börjar ju bli dags att vakna till liv om man ska ut senare. Det kommer vara en festival här fram till den 13 september så det kommer vara en massa uppträdande av olika slag runt om i hela stan. Vi tänkte att vi skulle kolla in det ikväll. Först blir det några drinkar med Ermina och den franska tjejen vi träffade i veckan och sen ska vi möte upp Lasse-kock på ett ställe och lyssna på något beat-box framträdande. Får väl se var kvällen slutar. Lite oroväckande är dock att det har börjat blåsa massa och bli mulet...risk för oväder verkar det som.

Tänkte försöka va duktig och ta med kameran ikväll så ni får se lite bilder sen. Kram kram




Tidig kväll = tidig morgon

När vi kom hem efter träningen igår gjorde vi vegetarisk lassange och sen satt vi framför tv:n och åt. Efterrätten bestod av färska fikon och te. Färska fikon är nog lite av min favoritfrukt just nu. Det är inte bara goda utan dessutom ser de riktigt coola ut. Små gröda bollar som är starkt rosa innuti. Klockan 21.45 gav jag upp och gick och la mig, somnade nog så fort huvudet landade på kudden tror jag.

Min förhoppning var att jag skulle kunna sov alite extra länge idag så jag slipper va trött ikväll när vi ska ut...Men det gick väl sådär. Vid 7.15 slog jag upp min aögon och trots att jag försökte var det omöjligt att somna om. Istället bestämde jag mig för att ta en liten promenad. Ska man ut och gå här får man göra det anitingen på morgonen eller sent på kvällen, under dagen är det på tok för varmt. Undre min lilla promenad fick jag en ny liten bästis. En av alla hemslösa hundar som finns här bestämde sig för att slå följe med mig. Den sprang efter mig i ca en halvtimme innan den träffade på en annan hund som den tydligen ansåg vara roligare att hänga med. Måste sett lite roligt ut, jag med träningskläder och musik i öronen och den där lilla smutsiga, tuffsiga hunden strax intill.

Mitt sällskap på promenaden;



När jag kom hem hade Ella vaknat så vi åt lite frukost och sen har vi städat hela lägenheten. Vi har dessutom tvättat en massa. Vill ju poängtera att allt detta är gjort och klockan är inte ens 11! Det ni!

Snart ska vi gå iväg till Magnus och köra vårt sista tränigspass för veckan och eftre det ska jag se om jag kan ta en liten powernap. Skulle verkligen behövas inför ikväll känner jag.

Hoppas allt är bra!

Malin: hur var festen igår?

Kram kram


En säck potatis...

...ungefär så känner jag mig just nu. Har precis kommit hem och landat i soffan och det känns som om min kropp inte kommer vilja ta sig härifrån på ett tag. Jobbet idag har gått väldigt fort och jag har haft saker att göra hela tiden. Vi blev färdiga med att göra om den förra praktikantens arbete och jag har börjat leta information till mitt lilla arbete om Makedonien och finanskrisen som jag ska skriva näsat vecka. Dessutom ville Lars att jag också skulle vara med på konferensen nästa vecka om Justice, freedom and liberty så då är det bäst att vara det. Kan nog bli intressant och dessutom slipepr Ella vara själv.

Fredagsfikat, dagens höjdpunkt, bestod av chokladkakor och något majsbröd med ost i. Det där med att ha bröd med fetaost är väldigt poppis här och det bjuds man på lite överallt. Väldigt gott. Vi 14 lämnade vi ambassaden och gick mot Magnus. Biffen som tränade med oss i måndags var inte där så vi fick köra i fred idag. Han kom först när vi skulle gå och jag tyckte allt att han såg lite besviken ut. Besviken över att inte få möjlighet att köra slut på oss. Vi ska dit imon med så vi utnyjtar våra tre gången i veckan så vi får väl se om han är där då.

Ikväll blir det lugnt, vi ska laga lite mat och bara slappa. Kanske tvätta lite med, kul fredag va? Men det blir ju utgång imon och ska jag orka med det så vill det till och vila idag, tant som man är!

Vad ska ni hitta på i helgen?

Måste ju säga att din gissning Emelie var bra. Fast jag är fortfarande lite tveksam till om jag tror att den håller. För att man ska plasta in saker känns det som att det borde finnas något man kan pressa ihop hela plasten med, runt om det man ska plasta liksom. Men någe sånt finns inte. När man stänger locket är det bara vid metalltråden som plasten pressas samman... Dessutom, vad ska man med en inplastningsmaskin till i köket. Säger inte att du har fel Emelie... men är nog inte helt övertygad =)

Kram kram

God morgon!

På begäran kommer här trots allt en liten dagens outfit;



Idag står ett litet möte med ambassadören på schemat. Det ska handla om en konferens på temat Justice, Freedom and Secruity som ska vara nästa vecka. Egentligen är det bara Ella som ska gå på konferensen men Lars ville att vi både skulle vara med på hans lilla möte. Får väl se hur det går. Efter det är det dags för det efterlängtade fredags-fikat. Det har varit en kvinna här och jobbat för en so har haft semester och idag är hennes sista dag så vi hoppas på något extra gott =) Efter jobbet bär det av till Magnus gym för att träna lite. Känns att det behövs efter både italiensk middag, snittar och massa vin under veckan.

Dags att gå till ambassaden! Hoppas ni får en bra dag!

Massa kramar


Tävling

Nu när jag börjar bli en van bloggare *harkel, harkel* så tänkte jag att det var dags för en liten tävling. Just tävlingar har jag sett att flera stora bloggare kör med lite då och då och jag kan ju inte vara sämre.

Vår lägenhet är ju som ni redan vet fullt möblerad med allt vad detta innebär. Lie av inredningen har ni ju redan fått se i resdagboken och jag tänkte att jag skavisa er lite till framöver. Men det finns fler fantastiska saker i den här lägenheten förutom det tjusiga pyntet överallt. I köket döljer sig nämligen en hel del godbitar. Förutom de vanliga sakerna som borde finnas i ett kök så som tallrikar, grytor och bestick har vi även ett helt gäng mer eller mindre (oftast mindre) hela serviser. Men., det är inte det som tävlinge ska handla om. Får nog göra ett litet inlägg om dem senare så ni får se hur fint vi kan duka.

Titeln på tävlingen är "Vad är det för en maskin och hur kommer det sig att jag överlevt alla år utan den?" Japp, ni ska helt enkelt hjälpa mig och Ella att ta reda på vad det är för knepiga maskiner som döljer sig i våra köksskåp.

Första maskin kommer här nedan:

Kanske inte ser så märkvärdigt ut men den förbryllar....



I maskinen ligger en rulle med plastfilm som man kan dra ut...



Först trodde vi att det bara var en väldigt avancerad gladpack-hållare men vid närmare inspektion visade det sig att plasten är dubbelvikt. Den är dessutom mycket tjockare än gladpack, typ lika tjock som en fryspåse.


Det syns inte så bra på bilderna men det finns en liten metalltråd på ena sidan och stänger man locket så pressas plasten mot metallen. Vi gissar att om man får igång den (den är stendöd) så kommer metallen att värmas upp så att man kanske kan smälta av plasten.

Så nu är frågan alltså vad det kan vara för maskin? Mitt förslag är att det är någon slags pås-maskin. Vad tror ni?



Första minglet avklarat

Ojoj, idag har varit en händelserik dag och den har gått väldigt fort. På förmiddagen följde vi med på en rättegång. Samma fall som vi var med på förra veckan där en svensk man stod åtalad för mordförsök. Hela fallet verkar väldigt märkligt och jag måste säga att jag tycker väldigt synd om den åtalade mannen och hans familj. En sak som iaf står klart efter att ha varit med på två rättegångar är att jag absolut inte vill råka i trubbel här nere. Domaren dikterar vad som får och inte får föras in i protokollet, folk dyker inte upp när de ska (då talar vi om domare och åklagare) och det är allmän oordning i salen. Rättegången idag slutade tyvärr som de tidigare... Det blir en ny förhandling nästa vecka igen och förhoppningsvis avslutas den då.

Väl tillbaka på kontoret fick vi reda på att vi kommer bli tvugna att göra om den förra praktikantens arbete vad gäller EU-reformerna. De ville ha det sammanställt på ett annat sätt så vi har försökt ta i tu med det under dagen. Kommer nog ta ett litet tag att gå igenom allt material igen. Men vi kan ju inte klaga längre på att vi inte har några klara uppgifter att jobba med =)

På lunchen var vi och åt salladsbuffe tillsammans med Ermina och Melanie, praktikanterna från norge och schweiz. Stället vi var på är ganska populärt och det verkar alltid vara mycket folk där. En av anledningarna är antagligen de extremt korta kjolarna som servitriserna har när de springer mellan borden.

Vid 16-tiden knatade jag, Ella och Ermina bort till EU-kommissionen för att lyssna på debatten om ungas möjlighet till utbildning inom EU. Förutom två ministrar var även en kommissionär där och pratade. Efter debatten var det lite mingel och det bjöds på vin och snittar. Snittarna kom dessutom från restaurangen nedanför vår balkong. Den vi brukar sitta och spana på =) Kändes skönt att veta att de har lite kunder trots allt! På minglet träffade vi den franska praktikanten och hon berättade att det även finns en kille från tyskland här. Vi bjöd med henne ut på lördag så vi får väl se om både hon och tysken dyker upp då.

Nu ska jag och Ella ut och gå en liten sväng. Det är väldigt skönt på kvällen när det börjar bli lite svalare. Det är omkring 30 grader här på dagarna. Efter det blir det raka vägen ner i sängen för min del, sjukt trött hela tiden här.

Tack så mycket för kommentarerna! det är jättekul att höra vad ni hittar på hemma. Jag sitter ju här och skriver en massa strunt hela tiden så det är roligt att se vad ni gör med. Ska se om jag kan få till lite fler outfitbilder...Enda problemet är ju at jag snart gått igenom min lilla buisness-gaderob =). Får börja sno Ellas kläder kanske.

Ha det så bra! Massa kramar


Ikväll blir det cocktails

Hej hej!

Middagen igår var jättetrevlig och supergod! Annat än mina och Ellas linsgryter och stackars pajer. Inte för att det egentligen är något fel på dem, de håller oss mätta och så, men en italiensk buffe...Need I say more?

Vi (Ella, Ermina från Norge, Melanie från Schweiz och jag) hade lite problem att hitta dit men efter promenerande kom vi så äntligen fram. Det var en jättemysig restaurang som de hade hyrt och längs ena väggen var det uppdukat en lång bord med massa olika sorters rätter. Vi fick lite vin och när alla (ca 10-12) hade kommit fick vi hugga in. Vi var nog de yngsta där och jag tror även att vi var de enda praktikanterna. De var bland annat några från den amerikanska ambassaden, den brittiska en tjej från UNDP. De brukar tydligen ses någon gång i månaden och hitta på något. Totalt är det ca 60 stycken som är med i nätverket och det är lite olika hur många som kommer på olika aktiviteter. Får väl se vad de hittar på nästa gång. I vilket fall som helst så var kvällen väldigt bra och jag tror att vi kommer gå när de hittar på något nästa gång. Det bästa av allt var att vi alla fick med oss två tallrikar med mat hem! trots att vi alla åt tills vi blev proppmätta var faten knappt halvtomma när vi skulle gå. Så de packade ihop varsin påse till oss som vi fick ta med hem. Me like!

Idag ska jag ta med mig min kurslitteratur till jobbet och dessutom läsa på lite om Makedoniens ekonomiska situation inför min lilla rapport som jag ska skriva. Klockan 16.15 ska jag och Ella gå på en paneldebatt där Makedoniens EU-integrations minister och en EU-kultur-kommissionär (heter någe annat...men vad?) ska prata om ungdommar, utbildning och kultur på balkan. Efter debatten blir det cocktails. Får väl se hur det går till. Vi vet iaf att vår handledare Magnus kommer till cocktailen så vi får väll hänga på honom lite.

Nu är dte dags att gå! Ha en bra dag allesammans...ni vet väl om att det går att kommentera här oxå? (hihi, ja, det är en pik)

Massa kramar 

Ska snart iväg igen

Återigen krånglade min dator lite på morgonen. Eller det är nog inte min dators fel egentligen, utan mest blogg.se som vägrar ladda upp. Så dagens outfit blir lite sen idag igen =) Men den som väntar på något gott som man brukar säga..

Idag har jag haft ett litet handledarsamtal med Magnus. Vi gick igen lite vad jag har för förväntningar på praktiken och vad han tyckte att jag borde lära mig av den och så. Vi har dessutom delat upp de möten som de anställda ska gå på mellan mig och Ella. Ella ska gå på dem som handlar om Schengen-samarbetet och konsulära frågor och jag ska gå på dem som handlar om ekonomi, administration och kultur (om det blir någots ådant). uppdeönigen känns väldigt bra måste jag säga och det ska bli kul och följa med på mötena. Dessutom är det Magnus som går på ekonomi-mötena så det känns bra att följa med honom. Jag har dessutom fått i uppgift att skriva en rapport om "Makedonien och finanskrisen". Har börjat samla lite info idag och fått en massa av Magnus också. Så det blir till att sätta sig och läsa ännu mer.

På eftermiddagen hade vi en liten uppdatering för ambassadören kring hur det går för Makedonien i deras EU-process. Tanken var att det bara skulle ta ca 15 och att vi skulle gå igenom de frågor vi läst in oss på men icke...1.5h senare var vi klara =)

Ikväll ska vi ivär på något som heter Young Progfessionals. Det är något nätverk för unga här i Skopje, så mycket mer vet jag inte. Tror det är mest utlänningar som är med. Vi ska iaf äta italiensk middag och både praktikanten från Schweiz och Norge ska med. Blir nog trevligt. Om inte annat så lär vi få massa mat....det står i inbjudan att det kommer vara fem rätter med tillhörande vin =)

I morgon efter jobbet ska vi gå på en paneldebatt om ungdomar och kultur. Kulturministern och en EU-kommissionär kommer sitta och prata lite och efter det är det utlovat cocktails. Berättar mer imon när vi har varit där.

Nu ska jag hoppa in i duschen så vi inte komemr försent till vår lilla italienska middag ikväll.

Kram kram


Supergod lunch

Jahopp, då har man klarat av ännu en dag som praktikan på ambassaden. Dagen började med morgonmöte för de "utsända", älskar att de kallas så. Eftersom ambassadören var tillbaka var det han som höll i det. Han gick igenom lite vad som kommer hända under veckan och sen fick alla vi andra berätta lite vad vi höll på med. Efter mötet var det egentligen tänkt att jag skulle följa med vår handledare Magnus på ett möte kring kultur men tyvärr blev mötet inställt.

För att fördriva tiden fram till lunchen drack jag och Ella te och funderade på hur vi skulle möblera om vårt lilla kontor. 12.15 var det så äntligen dags för avfärd mot residenset för att inta lunch. Jag och Ella åkte med ambassadören och Magnus, Åsa och Magdalena tog en annan bil. Huset var stort och vitt och lite amerikanskt i stilen med pelare utanför. Lunchen bestod av tre rätter. Först fick vi sparrissoppa med parmesankyckling. Till varmrätt blev det ficksoppa (självklart med ett snajsigt franskt namn jag inte tänker försöka mig på att stava) och till efterrätt var det passionskräm med balsamerade jordgubbar. Självklart serverades det vin till både förrätt och varmrätt och sen lite portvin till desserten. Det hela avslutades med lite te på veranden med utsikt över poolen.

Väl tillbaka på ambasaden igen påbörjade vi vårt lilla ommöbleringsprojekt. Måste nog säga att jag blev väldigt nöjd med hur vi fick till det. Dessutom har vi suttit och sorterat massa papper som den gamla praktikanten har samlat på sig. Hela fyra pärmar fulla med papper har hon lyckats få ihop under sina tre månader som praktikant så det var en del att gå igenom.

Nu ska vi snart äta. Vår ungspannkaka står i ugnen. Kanske inte lika lyxigt som lunchen men det mättar ju det med =)

Förresten, vi fick en skriftlig inbjudan till lunchen. Dessutom var det bordplacering och menyn var utskriven på en liten lapp som låg bredvid varje dukning. Hihi!



Mitt nya ID-kort. Gäller istället för visum. Står något på baksidan om att jag har rätt att resa in och ut ur öandet utan visum iaf...Resten står på Makedonska.



Kram kram


Tisdag morgon

...coh jag vill ha helg! Ingen bra start på veckan =)

Här kommer en bild på mig idag, ser nästan ut som jag har precis samma kläder som igår. men så är det faktiskt inte.



Ha en bra dag. Själv ska jag försöka hålla mig vaken under både morgonmöte, Magnus möte OCH lunchen med ambassadören. Idag kommer bli en utmaning!

Kram kram

RSS 2.0