Grekland - Makedonien: 2-0

Än en gång lyckades namnfrågan komma i vägen för Makedonien. Efter många turer fram och tillbaka i rådet kom de idag fram till att skjuta upp beslutet om förhandlingsdatum till det spanska ordförandeskapet. Detta betyder att beslutet istället kommer att tas någon gång mellan januari och juni nästa år. Ärligt talat tycker jag synd om mackarna, de borde ha fått ett förhandlingsdatum idag.

Anledningen till varför jag tycker det är:

1) Makedonien uppfyllde alla de krav som Kommissionen ställde på landet för att få ett förhandlingsdatum. Rekommendationen från Kommissionen var klar; Makedonien borde ges ett datum för förhandlingar.

2) Det finns tydliga regler om att bilaterala frågor inte ska få påverka ett lands anslutningsprocess. Enligt mig är den pågående namnfrågan inget annat än just en bilateral konflikt mellan just Grekland och Makedonien.

3) Grekland och Makedonein har skrivit under ett interimavtal där en av punkterna är att Grekland inte ska hindra Makedonien att gå med i internationella organisationer under förutsättning att de använder namnet forna Jugoslaviska Republiken Makedonien. Under EU anslutningsprocessen har Makedonien använt sig av detta namn.

År 2008 lade Grekland in sitt veto mot att Makedonien skulle få gå med i NATO. Även då hade Makedonien uppfyllt alla de krav som ställdes för ett medlemsskap. Så nu har Grekland och namnfrågat hindrat Makedonien två gånger från att gå med i ett internationellt samarbete trots att det uppfyllt kraven som ställts på dem. Lite orättvist tycker jag som sagt att det är...


Kommentarer
Postat av: Toni - upprörd idag

Intressant blogg som vanligt.



Orättvist är bara förnamnet. Grekland säger ju att Makedonska folket inte existerar och sedan delningen av Makedonien 1913 har de förföljt och fördrivit Makedonier. Mellan 1946-1948 fördrevs/mördades över 500.000 Makedonier från sina hem i Grekland i ett försök av Grekerna att göra landet "etniskt" Grekiskt. Folk som pratat Makedonska eller utgett sig för att vara Makedonier har sedan 1948 blivit förföljda, de har tvingats byta namn till ett mer Grekisktlåtande namn, de har bytt namn på byar, städer m.m för att det ska låta Grekiskt. Detta har inte uppmärksammats av västvärlden och EU verkar inte bry sig att det ligger djupare saker bakom namndiskussionen. Det är inte bara ett namn för Makedonierna utan om existens. Att detta är tillåtet och att Grekland inte får reprimander av EU är bara skrattretande. Får detta vekligen ske inom EU's gränser???

Jag vet att de fördrivna försöker stämma Grekland i Strasbourg, men det är väl kört det också.

2009-12-09 @ 09:20:57
URL: http://www.pelagonija.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0